Voľby 2022: Koho volíme v komunálnych a koho v župných voľbách?

ta3, MVSR
28.10.2022 14:50

V spojených regionálnych voľbách si budeme voliť predsedu samosprávneho kraja, krajských poslancov, miestne zastupiteľstvo a starostu či primátora. Volebné obdobie všetkých funkcií sú štyri roky.

Voľby 2022: Koho volíme v komunálnych a koho v župných voľbách?
TASR/Martin Palkovič

V komunálnych voľbách si budeme voliť obecné či mestské zastupiteľstvo a starostu alebo primátora. Zastupiteľstvo má na starosti hospodárenie obce a schvaľovanie rozpočtu. Okrem toho zavádza miestne dane a stanovuje poplatky. Má povinnosť zodpovedať za materské a základné školy, chodníky, cesty, miestnu zeleň, verejné osvetlenie a cintoríny. Starosta či primátor musí zvolávať a viesť zasadnutia zastupiteľstva. Zastupujú obec alebo mesto vo vzťahu k štátnym orgánom a právnickým a fyzickým osobám. Počet poslancov, ktorý sa volí vo volebnom obvode, je uvedený na hlasovacom lístku. Starosta alebo primátor môže byť iba jeden.

Vo voľbách do VÚC (= župné voľby) si budeme voliť predsedu samosprávneho kraja a krajských poslancov. Poslanci VÚC schvaľujú rozpočet, rozhodujú o správe ciest II. a III. triedy, starajú sa o pravidelnú prímestskú a diaľkovú autobusovú dopravu. Zaujímajú sa o prevádzkovanie zdravotníckeho zariadenia a zariadenia sociálnych služieb. Medzi ich ďalšie kompetencie patrí kultúra, ochrana pamiatkového fondu a životné prostredie. Počet poslancov, ktorý sa volí vo volebnom obvode, je uvedený na hlasovacom lístku. Predseda samosprávneho kraja môže byť iba jeden. 

Samosprávnych krajov je na Slovensku osem - Banskobystrický, Bratislavský, Košický, Nitriansky, Prešovský, Trenčiansky, Trnavský a Žilinský.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok