ONLINE: Zelenskyj ubezpečil Ukrajincov na okupovaných územiach, že ich nepovažujú za kolaborantov

TA3 TASR ČTK ČT24
4.10.2022 07:02

Zelenskyj sa po úspechoch ofenzívy Kyjeva usiluje o získanie dôvery obyvateľstva, ktoré zostalo na Ruskom okupovaných územiach. "Ruskí propagandisti v oblastiach zatiaľ ovládaných okupantmi presviedčajú ľudí, že Ukrajina bude takmer každého, kto zostane na obsadenom území, považovať za kolaboranta. To je šialené," povedal Zelenskyj. Informuje agentúra DPA. Udalosti s vami sledujeme online.

23:50 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:46 Anexia štyroch okupovaných regiónov Ukrajiny Ruskom len prehĺbi porušovanie ľudských práv. V utorok to uviedol Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR), ktorý zároveň upozornil na "nevýslovné utrpenie a skazu", ktoré Ukrajinci zažívajú. TASR správu prevzala z agentúry AFP. 

22:40 Ukrajinské sily podľa prezidenta Volodymyra Zelenského na juhu a východe krajiny rýchlo postupujú a oslobodili už desiatky obcí.

21:45 Prevádzkovateľ nemecko-ruského plynovodu Nord Stream 1 chce sám prezrieť zničené miesta na potrubí, ale zatiaľ to nemohol urobiť, pretože na to nezískal povolenie. Konzorcium Nord Stream AG so sídlom vo švajčiarskom kantóne Zug o tom informovalo v dnešnej tlačovej správe.

22:15 Anexia štyroch okupovaných regiónov Ukrajiny Ruskom len prehĺbi porušovanie ľudských práv. V utorok to uviedol Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR), ktorý zároveň upozornil na "nevýslovné utrpenie a skazu", ktoré Ukrajinci zažívajú. TASR správu prevzala z agentúry AFP. 

22:14 Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi navštívi ešte tento týždeň Kyjev a Moskvu. V utorkovom vyhlásení to oznámila MAAE, informuje agentúra AFP.

22:07 Použitie jadrových zbraní akoukoľvek krajinou na svete by nezostalo bez odozvy, povedal v utorok britský minister zahraničia James Cleverly. Ruského prezidenta Vladimira Putina podľa agentúry Reuters vyzval, aby prestal so strategickými omylmi. Biely dom aj zdroje Reuters uviedli, že v súvislosti s použitím jadrových zbraní nezaznamenali z Moskvy bezprostrednú hrozbu.

21:17 Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v utorok oznámila, že generálny riaditeľ Záporožskej atómovej elektrárne (ZAES) Ihor Murašov nebude po prepustení z ruského zajatia pokračovať vo svojej funkcii. Nateraz nie je známe, kto ho na tomto poste vystrieda, informovala americká spravodajská stanica CNN. 

21:06 Stratu území v Chersonskej oblasti priznalo v utorok aj ruské ministerstvo obrany, keď zverejnilo aktualizovanú mapu zachytávajúcu vývoj na bojiskách. Námestník ukrajinského ministra vnútra Jevhen Enin v utorok uviedol, že ukrajinské sily opätovne získali 50 miest a dedín v Chersonskej oblasti. Nešpecifikoval však, kedy k ich oslobodeniu došlo.

20:52 Európska únia by mala poskytovať Ukrajine rovnakú finančnú pomoc ako Spojené štáty, ktoré jej dávajú až 1,5 miliardy dolárov mesačne. Navrhuje to poľský premiér Mateusz Morawiecki, informuje TASR na základe správy poľskej agentúry PAP. 

20:21 Na budúci pondelok sa uskutoční mimoriadne zasadnutie Valného zhromaždenia OSN k ruskej anexii štyroch čiastočne okupovaných oblastí na Ukrajine. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AFP, odvolávajúcej sa na hovorcu OSN. 

19:53 Ruské ministerstvo zahraničia si v utorok predvolalo veľvyslanca z Kazachstanu Jermeka Košerbajeva, aby mu dalo najavo nevôľu nad tým, že sa do Astany vrátil ukrajinský veľvyslanec Petro Vrublevskyj. Oznámila to hovorkyňa ruskej diplomacie, ktorá súčasne vyzvala Astanu k "čo najrýchlejšiemu a definitívnemu vyhosteniu tohto smutne presláveného nacionalistu".

19:50 Guvernér ukrajinskej centrálnej banky Kyrylo Ševčenko v utorok rezignoval na funkciu. Krok zdôvodnil zdravotnými problémami. Ševčenko na čelo centrálnej banky nastúpil v júli 2020. Zaviazal sa vtedy, že bude udržiavať jej nezávislosť a spolupracovať s Medzinárodným menovým fondom (MMF), napísala agentúra Reuters.

19:28 Guvernér ukrajinskej centrálnej banky Kyrylo Ševčenko v utorok rezignoval, zdôvodnil to zdravotnými problémami. Vo funkcii bol od júla 2020

19:01 USA poskytnú Ukrajine ďalší balík vojenskej pomoci v hodnote 625 miliónov dolárov, jeho súčasťou budú raketomety HIMARS, povedal americký prezident Joe Biden svojmu ukrajinskému náprotivku Volodymuru Zelenskému.

18:28 Rusko sa nechce zúčastňovať na "rétorických cvičeniach" o jadrových zbraniach, do ktorých sa teraz pustili západné médiá a politici, uviedol v utorok na brífingu hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Informovala o tom agentúra Reuters.

18:27 Dve obyvateľky Ruskom anektovaného Krymského polostrova boli tamojším súdom uznané za vinné z diskreditácie ruskej armády a verejného propagovania nacistických symbolov tým, že vo videu zverejnenom na sociálnych sieťach spievali známu ukrajinskú pieseň Červená kalina.  

18:26 Ukrajinská armáda oslobodila v Chersonskej oblasti na juhu krajiny už päťdesiatku obcí, uviedol v televízii námestník ministra vnútra Jevhen Jenin. Ukrajinské jednotky teraz vedú súbežne dve ofenzívy, na juhu a na východe krajiny.

17:07 Bieloruský prezident Alexander Lukašenko v utorok obvinil Ukrajinu, že do pohraničnej oblasti s Bieloruskom poslala 15 000 vojakov a označil to za provokáciu. Informovala agentúra Reuters. 

16:14 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj výnosom vyhlásil za neplatné dekréty ruského prezidenta Vladimíra Putina o uznaní nezávislosti Krymu a štyroch ďalších ukrajinských regiónov pred ich annexou Ruskom.

15:59 Ukrajinská ekonomika, ktorú zdevastovala invázia ruských vojsk, v tomto roku klesne o 35 percent. Predpovedala to Svetová banka. Nový odhad však predstavuje zlepšenie proti júnovej prognóze, ktorá prepad odhadovala na 45,1 percenta. Vojna zničila ukrajinské továrne aj poľnohospodársku pôdu, z domovov potom vyhnala milióny Ukrajincov. Banka odhaduje, že obnova krajiny bude stáť minimálne 349 miliárd dolárov.

15:16 Ozbrojené sily Ukrajiny zverejňujú videá zo Starosel'ye a Davydiv Brid v regióne Cherson. Obe osady už oslobodila ukrajinská armáda.

15:04 Japonské ministerstvo zahraničných vecí v utorok oznámilo, že ruský konzul v severojaponskom meste Sapporo musí do 10. októbra opustiť územie krajiny. Opatrenie je odvetnou reakciou na obdobný krok Moskvy, ktorá vyhostila japonského diplomata pre údajnú špionáž, informuje agentúra AFP. K tomuto kroku prichádza po tom, ako Tokio minulý týždeň požadovalo od Moskvy ospravedlnenie za zadržanie svojho diplomata sídliaceho v meste Vladivostok na východe Ruska. 

14:57 Na cestách Lymanu na východe Ukrajiny, ktorý cez víkend oslobodila ukrajinská armáda, ležia telá padlých ruských vojakov, uviedla dnes agentúra AP. Podľa sobotných vyjadrení ukrajinských predstaviteľov sa v meste v takmer úplnom obkľúčení ocitli tisíce Rusov.

14:40 Poslanci Európskeho parlamentu (EP) súhlasili vutorok s návrhom, aby členské krajiny a regióny EÚ v rokoch 2022 a 2023 dostali dodatočnú finančnú podporu vo výške 3,5 miliardy eur na zmiernenie dôsledkov ruskej vojny na Ukrajine. 

14:38 Posunutý začiatok podzimných odvodov ukazuje na slabé mobilizačné schopnosti Ruska. Rutinný podzimný odvodový cyklus začne 1. novembra, o mesiac neskôr ako obvykle. To naznačuje "rastúce tlaky na schopnosť Ruska vycvičiť a vybaviť veľký počet nových odvedencov", informovalo britské ministerstvo obrany.

14:19 Šéf Kremľa Vladimír Putin vyslal k frontovej línii takzvaný jadrový vlak, teda vozidlo určené na prevážanie atómových zbraní, píše ukrajinský web Jevropejská pravda a denník The Times. Podľa poľského analytika Konrada Muzyku môže krok znamenať, že sa na front prepravujú jadrové zbrane, ale môže ísť len o zastrašovanie či súčasť cvičenia, píšu médiá.

13:53 Rusko udelilo v utorok pokuty aplikácii TikTok za neodstránenie obsahu, ktorý porušuje ruské zákony o "propagande LGBT", a streamovaciu službu Twitch za videorozhovor s ukrajinským politickým predstaviteľom, ktorý podľa Moskvy obsahoval nepravdivé informácie. Informuje agentúra Reuters. 

13:44 Ruský prezident Vladimir Putin pravdepodobne ešte v priebehu utorka podpíše zákony o pričlenení štyroch ukrajinských regiónov okupovaných ruskou armádou k Ruskej federácii. Vyhlásil to v utorok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Informuje agentúra Reuters a denník The Guardian. 

13:12 Rad ruských ozbrojených síl od vyhlásenia čiastočnej mobilizácie rozšírilo už 200-tisíc ľudí, povedal podľa agentúry RIA Novosti ruský minister obrany Sergej Šojgu.

12:26 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok podpísal dekrét, ktorým oficiálne vyhlásil vyhliadky na rokovania s ruským prezidentom Vladimirom Putinom za "nemožné". Informuje agentúra Reuters. 

12:02 Kyjevský magistrát zásobuje evakuačné centrá jódovými tabletkami v rámci prípravy na možný jadrový útok na ukrajinskú metropolu. Informuje agentúra AP. 

11:29 Najmenej päť civilistov zahynulo a ďalších desať utrpelo zranenia pri najnovšom ruskom ostreľovaní ukrajinského územia. V utorok to uviedla kancelária ukrajinského prezidenta, informuje agentúra AP. 

11:10 Ruské jednotky zaútočili na vodné plochy mesta Očakív v Mykolajivskej oblasti a nemocnici v Kupjansku v Charkovskej oblasti či mesta Kramatorsk a Konštantínovka v Doneckej oblasti, píše Ukrajinská pravda s odvolaním sa na miestne úrady.

10:29 Rusko je v spojitosti s veľkým počtom odvedencov vystavené záťaži a nie je schopné poskytovať všetkým týmto vojakom dostatočnú výzbroj a výcvik. Uviedlo to v utorok britské ministerstvo obrany na svojej oficiálnej webovej stránke. 

10:17 Horná komora ruského parlamentu dnes jednomyseľne schválila pripojenie štyroch okupovaných ukrajinských území k Rusku, informuje agentúra TASS. V pondelok zmluvy o pripojení Záporožskej, Chersonskej, Doneckej a Luhanskej oblasti podporila aj Štátna duma, dolná parlamentná komora. Kyjev a Západ ruskú anexiu ukrajinských území odmietli ako nelegálne a odsúdili ju. 

9:30 Spojené štáty plánujú poslať Ukrajine ďalšie štyri salvové raketomety HIMARS. Majú byť súčasťou nového balíka pomoci v hodnote 625 miliónov dolárov. Informuje agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na vyjadrenia dvoch zdrojov oboznámených so situáciou. 

8:59 Šéf oblastnej správy Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj uvádza, že ukrajinská armáda sa takmer priblížila severozápadnej administratívnej hranici oblasti, píše Ukrajinská pravda.

8:44 Ruská vesmírna agentúra Roskosmos rokuje s Moskvou o pokračovaní svojej účasti na prevádzke Medzinárodnej vesmírnej stanice aj po roku 2024. Uviedol to v pondelok šéf ruských vesmírnych programov pre lety s ľudskou posádkou Sergej Krikaľov. Informuje agentúra AFP. 

8:29 Predstaviteľ Ruskom riadenej "Luhanskej ľudovej republiky (LNR)" Andrej Maročko uviedol, že ukrajinská armáda prekročila hranice oblasti na bližšie neurčenom mieste a postupuje na Lysyčansk. Ruské zdroje sa podľa Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) zrejme stále viac obávajú, že ukrajinské jednotky budú pokračovať v postupe na východ a útočiť na zraniteľné miesta v Luhanskej oblasti.

8:21 Ukrajinská armáda v posledných dvoch dňoch zaznamenala výrazný postup v okolí Lymanu na východe Ukrajiny av Chersonskej oblasti v južnej časti krajiny. Zrejme už tiež vstúpila do Luhanskej oblasti, uviedol vo svojej pravidelnej analýze situácie na ukrajinskom bojisku americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). 

7:42 Ruské sily opäť ostreľovali dve štvrte v Charkove na východe Ukrajiny, uviedol gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov. Pri jednom z týchto útokov zomrela 46-ročná žena. 

6:58 Pri ruskom ostreľovaní Charkova zomrela žena, uvádza web Ukrajinska pravda s odkazom na tamojšie úrady.

6:53 Spojené štáty by mali v utorok oznámiť ďalší balík pomoci pre Ukrajinu, ktorého súčasťou budú aj ďalšie štyri raketové systémy HIMARS, píše agentúra Reuters.

6:41 Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková nevidí v súčasnosti žiadnu šancu na rokovania o ukončení ruskej inváznej vojny proti Ukrajine. Povedala to pre utorkové vydanie regionálneho denníka Neuen Osnabrücker Zeitung. Informovala o tom agentúra DPA. 

6:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa po úspechoch ofenzívy Kyjeva usiluje o získanie dôvery obyvateľstva, ktoré zostalo na Ruskom okupovaných územiach. "Ruskí propagandisti v oblastiach zatiaľ ovládaných okupantmi presviedčajú ľudí, že Ukrajina bude takmer každého, kto zostane na obsadenom území, považovať za kolaboranta. To je šialené," povedal Zelenskyj v pondelok večer v pravidelnom videopríhovore. Informuje agentúra DPA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok