ONLINE: Kadyrov posiela do boja vlastných synov, Rusko chce o hraniciach anektovaných oblastí diskutovať

ta3 TASR ČTK
3.10.2022 07:26

Čečenský vodca Ramzan Kadyrov v pondelok povedal, že do bojov na Ukrajine posiela svojich troch synov vo veku 14, 15 a 16 rokov. Kremeľ na začiatku týždňa uviedol, že odmieta použitie jadrových zbraní pri invázii na Ukrajinu a že vymedzenie hraníc Chersonského a Záporožského regiónu plánuje konzultovať s obyvateľmi týchto oblastí. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:55 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra. 

23:24 Prví záložníci povolaní v rámci čiastočnej mobilizácie vyhlásenej ruským prezidentom Vladimirom Putinom už prišli na okupované územia v Luhanskej a Doneckej oblasti na Ukrajine, uviedlo v pondelok ruské ministerstvo obrany. Informovala o tom agentúra DPA.

23:13 Taliansko v pondelok zmrazilo niekoľko nehnuteľností vo vlastníctve dvoch ruských oligarchov v luxusnom prímorskom rezorte Portofino, v meste Sirmione pri jazere Garda a v Ríme. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na dva zdroje oboznámené s touto záležitosťou. 

22:12 Piatim veliteľom ukrajinského pluku Azov, ktorí bránili oceliarne Azovstaľ a len nedávno sa dostali z ruského zajatia, udelil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj rad Zlatej hviezdy a titul Hrdina Ukrajiny. 

21:50 Bieloruský líder Alexander Lukašenko, ktorý svojho času odporúčal vodku na liečbu covidu, v pondelok povedal, že školáci by mali chodiť na zemiakové brigády, aby si upevnili zdravie. Informuje o tom agentúra AFP. 

21:49 Americko-kanadsko-juhoafrický miliardár Elon Musk v pondelok na sociálnej sieti Twitter predstavil svoj mierový plán pre Ukrajinu. Ako však komentovala britská stanica Sky News, novinári aj akademici mu vzápätí odporučili, aby radšej ostal pri technológiách a investíciách. 

19:45 Európska únia sa v memorande o porozumení zaviazala poskytnúť Ukrajine ďalšiu finančnú pomoc vo výške päť miliárd eur, informovali o tom v pondelok predstavitelia EÚ aj Ukrajiny. Ako poznamenáva agentúra DPA, ide o pôžičky s niekoľkoročnou splatnosťou.

19:27 Česi sa v priebehu niekoľkých týždňov zložili na modernizovaný tank T-72 Avenger, ktorý pomôže Ukrajincom v obrane voči Rusku. Kampaň Darček pre Putina, v rámci ktorej sa peniaze vyzbierali, naďalej pokračuje. V pondelok to uviedli jej organizátori.

19:22 K hromadnej bitke medzi nedávno povolanými záložníkmi a už dlhšie slúžiacimi vojakmi došlo na jednej z ruských vojenských základní pri Moskva. V pondelok o tom informovala agentúra DPA s odvolaním sa na ruský internetový portál Baza.

19:01 Vo veku 81 rokov zomrel renomovaný ruský polárny vedec Valerij Miťko, ktorý bol pre podozrenie z vlastizrady od februára roku 2020 v domácom väzení. Ako informovala agentúra AP, Miťko podľahol bližšie nešpecifikovanej chorobe. 

19:00 Švédsko do oblasti úniku plynu z plynovodov Nord Stream v Baltskom mori vyslalo záchranársku ponorku, ktorá je schopná vykonávať náročnejšie úlohy pod vodou. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AP, ktorá sa odvoláva na pondelkové vyhlásenie švédskeho námorníctva. 

18:29 Štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Ingrid Brocková sa v pondelok stretla s predstaviteľom veľvyslanectva Ruskej federácie Kirillom Sapoženkovom.

17:55 Generálneho riaditeľa ukrajinskej Záporožskej atómovej elektrárne (ZAES) Ihora Murašova prepustili po tom, ako ho v piatok zadržala ruská vojenská hliadka. Uviedol to v pondelok šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú agentúru (MAAE) Rafael Grossi. Informovala agentúra Reuters. 

17:40 Švédska pobrežná služba v pondelok s podporou vojenského námorníctva vyslala k zničeným plynovodom Nord Stream 1 a 2 ponorku. Tá má pozbierať viac informácií o incidente, ktorý seizmológovia označujú za výbuchy, ktoré narušili potrubie a zapríčinili únik plynu, napísala agentúra Reuters.

16:55 Európska komisia v pondelok podpisom príslušného memoranda potvrdila zapožičanie ďalších päť miliárd eur Ukrajine na financovanie bežného chodu štátu. Prvý diel pôžičky Európska únia pošle okolo polovice mesiaca, oznámil eurokomisár Valdis Dombrovskis. Ďalšie dve časti majú nasledovať do konca roka.

16:22 Členské štáty Európskej únie sa dohodli na poskytnutí výcviku pre až 15-tisíc ukrajinských vojakov. Informoval o tom nemecký magazín Der Spiegel s odvolaním sa na svoje zdroje v Bruseli.

15:51 Ruské sily sa z východoukrajinského mesta Lyman v Doneckej oblasti stiahli v dôsledku nedostatku vojakov, zlej komunikácie a chýb veliteľov pri organizovaní obrany. Píše sa to v článku prokremeľských novín Komsomoľskaja pravda, o ktorom v pondelok informovala stanica CNN.

15:35 Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský rozhodol o predvolaní ruského veľvyslanca Alexandra Zmejevského na ministerstvo zahraničných vecí ČR (MZV ČR) v dôsledku ruskej anexie časti Ukrajiny. Lipavský to uviedol v pondelok na sociálnej sieti Twitter, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe. 

14:25 Štátna duma, dolná komora ruského parlamentu, dnes schválila pripojenie štyroch okupovaných ukrajinských území k Rusku, informujú tlačové agentúry. Kyjev a Západ ruskú anexiu ukrajinských území odmietli ako nelegálne a odsúdili ju.

14:21 Spojené štáty po únikoch plynu z podmorského potrubia Nord Stream zdraželi skvapalnený zemný plyn (LNG) a zvýšili jeho predaj. Bez bližších podrobností to dnes podľa tlačových agentúr vyhlásil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Spojené štáty v minulosti opakovane kritizovali výstavbu plynovodu Nord Stream 2, ktorý vedie po dne Baltského mora z Ruska do Nemecka, a teraz ťaží zo zvýšeného záujmu o LNG predovšetkým v Európe.

13:57 České ministerstvo zahraničia na svojom webe dôrazne varovalo občanov pred cestami do Ruska. A tých, ktorí sa v krajine už nachádzajú, vyzvalo, aby ju opustili. Čechom, ktorí sa aj napriek zlej bezpečnostnej situácii rozhodnú v Rusku zostať, rezort odporúča pripraviť si plán na urýchlené vycestovanie.

13:36 Spoločná budúcnosť Nemcov je v klimatickej neutralite a energetickej bezpečnosti, vyhlásil nemecký kancelár Olaf Scholz počas osláv k 32. výročiu znovuzjednotenia krajiny. Povedal tiež, že ruský prezident Vladimír Putin útokom na Ukrajinu ohrozuje mierové usporiadanie Európy po páde železnej opony.

13:21 Čečenský vodca Ramzan Kadyrov v pondelok povedal, že do bojov na Ukrajine posiela svojich troch synov vo veku 14, 15 a 16 rokov. Uviedol to v príspevku na sociálnej sieti Telegram. Správu priniesla agentúra AFP. "Je čas ukázať sa v poriadnom boji, túto túžbu môžem len privítať," napísal Kadyrov a zverejnil video, ako mládenci odpaľujú rakety na strelnici. "Čoskoro pôjdu do prvej línie a budú na najťažších úsekoch kontaktnej línie," dodal. 

13:20 Prominentná ruská novinárka Xenija Sobčaková čelí policajnému vyšetrovaniu za článok, v ktorom podľa polície šíri nepravdivé informácie o štátnych orgánoch. 

 13:04 Vo výcvikovom stredisku vo Sverdlovskej oblasti zahynuli traja mobilizovaní muži. Jeden mobilizovaný muž zomrel na epileptický záchvat spôsobený otravou alkoholom a ďalší spáchal samovraždu. Tretieho poslali domov, kde zomrel na cirhózu pečene.

13:02 Litovské ministerstvo zahraničia v pondelok vyhlásilo najvyššieho ruského diplomata v krajine za nežiaducu osobu. "(Jeho) nedávne kroky a vyhlásenia sú nezlučiteľné so statusom diplomata a mali by byť považované za zasahovanie do vnútorných záležitostí hostiteľskej krajiny," uviedlo ministerstvo vo vyhlásení.

12:54 Úplný rozsah postupu ukrajinských jednotiek nie je známy, pretože Kyjev o situácii na juhu krajiny mlčí. Ruskí vojnoví blogeri však píšu, že ukrajinské tanky dokázali postúpiť cez desiatky kilometrov územia popri brehu Dnepra.

12:34 Kremeľ v pondelok odmietol výzvu čečenského lídra Ramzana Kadyrova, aby Rusko zvážilo použitie jadrových zbraní s nízkou účinnosťou na Ukrajine po tom, ako ukrajinské sily vytlačili ruské jednotky z kľúčového mesta Lyman v Doneckej oblasti. Informujeme podľa správy agentúry AFP.

11:56 Ukrajinské ozbrojené sily dosiahli určité prelomy v Chersonskej oblasti a obsadili niektoré obce, povedal predstviteľ Moskvou dosadené okupačné správy tohto ukrajinského regiónu Volodymyr (Vladimir) Saldo.

11:33 Kremeľ v pondelok uviedol, že bude konzultovať s obyvateľmi Chersonského a Záporožského regiónu, ako by mali byť vymedzené ich hranice. "Budeme pokračovať v konzultáciách s ľuďmi, ktorí v týchto oblastiach žijú," povedal novinárom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Rusko minulý týždeň formálne vyhlásilo, že anektovalo štyri ukrajinské územia, ale žiadne z nich nie je plne pod kontrolou síl Moskvy a Ukrajina na juhu naďalej postupuje.

11:23 Poľsko si predvolalo ruského veľvyslanca vo Varšave. Vláda chce Sergeji Andrejevovi oznámiť, že falošné referenda a anexiu štyroch ukrajinských oblastí Ruskom nebude akceptovať, povedal televízii TVN24 námestník poľského ministra zahraničných vecí Marcin Przydacz. Przydacz zdôraznil, že ide o akciu viacerých členských krajín EÚ, ktoré sa dohodli, že zhruba v rovnakom čase vysvetlia ruským veľvyslancom svoj postoj. Kvôli rozhodnutiu o pripojení štyroch ukrajinských oblastí k Rusku si na konci minulého týždňa predvolali ruské veľvyslance Nemecko, Taliansko či Belgicko.

11:19 Ruskí okupanti, ktorí "prežili" po oslobodení Lymanu ukrajinskými ozbrojenými silami, utiekli do mesta Shchastia v Luhanskej oblasti, uvádza Haidai, šéf ukrajinskej vojenskej a civilnej správy.

11:07 O ďalšom balíku protiruských sankcií sa teraz vedie v Európskej únii debata, do jej skončenia nemá zmysel vec viac komentovať. Na pondelkovej tlačovej konferencii po rokovaní so šéfom slovenskej diplomacie Rastislavom Káčerom to povedal minister zahraničia Jan Lipavský.

10:18 Aktivita v ruskom spracovateľskom priemysle v septembri rástla najrýchlejším tempom za tri a pol roka, hoci západné sankcie mali naďalej negatívny dopad na export. Index aktivity spracovateľského priemyslu sa zvýšil na 52,0 bodu z augustových 51,7 bodu. Ak sa hodnota indexu nachádza nad 50 bodmi, signalizuje to rast v odvetví.

10:02 Ukrajinské sily údajne dobývajú mestá na západnom brehu rieky Dneper na juhu Ukrajiny. Moskva bola nútená vzdať sa územia pozdĺž druhej hlavnej frontovej línie len niekoľko dní po tom, čo vyhlásila, že ich anektovala, uviedla agentúra Reuters. Rozsah ukrajinského postupu nebol potvrdený a Kyjev o situácii v oblasti úplne mlčí. Ruskí vojenskí blogeri však popísali postup ukrajinských tankov cez desiatky kilometrov územia pozdĺž brehu rieky.

9:43 Ak ruský prezident Vladimir Putin použije na Ukrajine jadrové zbrane, USA a ich spojenci zničia ruské jednotky a vybavenie na ukrajinskom území a potopia tiež ruskú Čiernomorskú flotilu. V nedeľu pred tým varoval bývalý riaditeľ americkej výzvednej služby CIA David Petraeus. Informujeme podľa britského denníka The Guardian.

9:34 Vojenského komisára ruskej Chabarovskej oblasti Jurija Lajka odvolali z funkcie po tom, čo miestne úrady poslali domov polovicu nedávno mobilizovaných mužov, ktorí nespĺňali odvodové kritériá. Oznámil to v pondelok tamojší gubernátor Michail Degťariov. 

9:26 Neobvykle rýchle priznanie problémov s vyhlásenou čiastočnou mobilizáciou ruským prezidentom Vladimirom Putinom svedčí o jej neúčinnosti počas prvého týždňa, napísalo britské ministerstvo obrany vo svojej rannej správe na Twitteri. Odkázalo pritom na Putinov výstup ruskej Bezpečnostnej rade, kde povedal, že "počas tejto mobilizačnej kampane vyvstáva mnoho otázok a my musíme urýchlene napraviť svoje chyby a neopakovať ich".

8:09 "Vyzerá to tak, že mobilizoval aj Putin :)"

8:08 Guvernér Záporožskej oblasti Oleksandr Staruch oznámil, že ruské sily použili asi desať rakiet S-300 a skoro ráno zasiahli mesto a dve dediny v regióne. Podľa Starucha explózie v Záporoží poškodili infraštruktúru, vrátane rehabilitačného centra pre deti so špeciálnymi potrebami. Jedna osoba je po útoku v nemocnici.

7:55 Inštitút pre štúdium vojny vo svojom najnovšom hodnotení uviedol, že ruská prehra v Doneckej oblasti Lyman v kombinácii s neschopnosťou Kremľa účinne vykonávať čiastočnú mobilizáciu "zásadne mení ruský informačný priestor". Odborníci zdôrazňujú, že Kremľom sponzorované médiá a ruskí vojenskí blogeri kritizujú byrokratické zlyhanie čiastočnej mobilizácie. Porážku v okolí Lymanu a Charkovskej oblasti pripisujú zlyhaniu ruskej armády pri zásobovaní a posilňovaní ruských síl v severnom Donbase.

7:33 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v nedeľu večer poďakoval deviatim krajinám strednej a východnej Európy za podporu Ukrajiny v jej úsilí stať sa členskou krajinou NATO. Uviedol to na svojej sociálnej sieti. "Som vďačný našim susedom - krajinám strednej a východnej Európy - za podporu členstva Ukrajiny v NATO a odsúdenie pokusu Ruska o anexiu Ukrajinských území," napísal Zelenskyj a v príspevku na Twitteri označil prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, prezidenta ČR Miloša Zemana i hlavy štátov Estónska, Lotyšska, Litvy, Severného Macedónsky, Čiernej Hory, Poľska a Rumunska.

7:24 Obálka britského denníka „The Sunday Times“.

7:20 V okupovanom Mariupole v Doneckej oblasti museli učitelia miestnych škôl urobiť špeciálnu hodinu pre deti, aby im vnútili myšlienku, že Mariupol bol údajne "vždy" ruským mestom, tvrdí poradca mariupolského starostu Petro Andjuščenko. "Zajtra vo všetkých školách dostali učitelia povinnosť tráviť čas v triedach 'rozprávaním o dôležitých veciach'. Deťom všetkých vekových kategórií majú hovoriť, že Mariupol 'bol vždy Rusko'," uviedol Andrjuščenko.,


7:14 Guvernér Sumskej oblasti oznámil, že ruské sily zasiahli viac ako 56-krát obce Junakivka a Chotyn. V dôsledku ostreľovania bolo vážne poškodených desať domov a miestna škola, vrátane učební, jedálne a dvora, a tiež dve zaparkované autá. Bolo poškodené elektrické vedenie, plynovod, vodárenská veža a transformátor. K ľudským obetiam nedošlo.

7:13 Podľa južného velenia ukrajinskej armády pokračujú ruské sily v nútenej okupácii na okupovaných územiach. Zahŕňa obchôdzky po domácnostiach a zostavovanie zoznamov mužov v brannom veku. Prejazd kontrolnými stanovišťami je podľa ukrajinskej armády stále komplikovanejší, pretože ruské sily vyžadujú rozsiahly zoznam dokladov, vykonávajú zdĺhavé kontroly vozidiel, odoberajú veci, peniaze a ďalšie cennosti a často odmietajú vozidlá prepustiť.

7:12 Podľa prezidenta Volodymyra Zelenského sa úspech ukrajinskej protiofenzívy nevzťahuje len na územie Lymanu, ktoré ruské sily využívali ako zásobovací uzol na útoky v severnej časti Doneckej oblasti. Vo svojom večernom prejave uviedol, že ukrajinské ozbrojené jednotky dobyli ďalšie dve osady v Chersonskej oblasti a rozšírili tak zoznam oslobodených území.

7:10 Podľa hovorcu ukrajinských východných vojenských síl dobyli obrancovia späť dedinu Torske v Doneckej oblasti, ktorá sa nachádza asi 15 kilometrov východne od predtým oslobodeného strategického mesta Lyman. Ukrajinské jednotky podľa neho pokračujú v zajímaní ruských vojakov v lesoch okolo Lymanu a lokalitu odminovávajú. Ruské sily sa stiahli do mesta Kreminna v Luhanskej oblasti, ktoré je od Torského vzdialeného asi 20 kilometrov. Snažia sa tam zriadiť obranné pozície, uviedol hovorca podľa serveru The Kyiv Independent.

7:09 Situáciu na Ukrajine sme ONLINE sledovali aj včera.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok