Ukrajinci napredujú pri Lymane a Chersone, zrejme vstúpili už aj do Luhanskej oblasti

ta3 čtk
4.10.2022 08:02

Ukrajinská armáda v posledných dvoch dňoch zaznamenala výrazný postup v okolí Lymanu na východe Ukrajiny a v Chersonskej oblasti v južnej časti krajiny. Zrejme už tiež vstúpila do Luhanskej oblasti, uviedol vo svojej pravidelnej analýze situácie na ukrajinskom bojisku americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Postup pokračuje. Ukrajina pri Lymane a Chersone napreduje, dokonca vraj vstúpila do Luhanska
AP Photo/Evgeniy Maloletka

Vo východnej Charkovskej oblasti sa ukrajinskej armáde darí postupovať od Kupjanska smerom do Luhanskej oblasti. Podľa ruských zdrojov, na ktoré sa ISW odvoláva, sa teraz predsunuté ukrajinské jednotky nachádzajú asi 16 kilometrov od Svatova, ktoré je významným logistickým uzlom v západnej časti Luhanskej oblasti. 

Blízko obcí Čorvonopopivka a Piščane sa Ukrajincom zrejme podarilo preťať dôležitú cestu zo Svatova do Severodonecku. Novým ruským oporným bodom sa zrejme stane mesto Kreminna, uvádza inštitút.

Predstaviteľ proruských separatistov z medzinárodne neuznávanej a Ruskom minulý týždeň anektovanej Luhanskej ľudovej republiky (LNR) Andrej Maročko uviedol, že ukrajinská armáda prekročila hranice oblasti na bližšie neurčenom mieste a postupuje na Lysyčansk. 

Ruské zdroje sa podľa ISW zrejme stále viac obávajú, že ukrajinské jednotky budú pokračovať v postupe na východ a útočiť na zraniteľné miesta v Luhanskej oblasti.

V dňoch 2. až 3. októbra ukrajinské sily pokračovali v postupe aj v Chersonskej oblasti. Ruské ministerstvo obrany priznalo, že ukrajinské sily prelomili ruskú obranu pri dedine Zolota Balka a postupujú pozdĺž priehradnej nádrže na Dnepre smerom na Beryslav a Novú Kachovku. Oslobodený bol niekoľko kilometrov široký územie až k dedine Havrylivka. Ukrajinci si tiež vylepšili postavenie na druhej strane chersonského frontu pri Davydive Bride, hoci útoky na mesto samotné boli podľa ruských zdrojov odrazené.

Americký inštitút pripomína, že v okolí Lymanu aj pri Chersone stoja proti útočiacim Ukrajincom jednotky, ktoré boli v minulosti považované za pýchu ruskej armády. Podľa ISW ich ústup znamená, že bojaschopnosť aj elitných ruských vojenských síl sa s pokračujúcou vojnou čoraz viac znižuje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok