Šéf Záporožskej elektrárne po prepustení z ruského zajatia končí vo funkcii

TA3 TASR
4.10.2022 21:16

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v utorok oznámila, že generálny riaditeľ Záporožskej atómovej elektrárne (ZAES) Ihor Murašov nebude po prepustení z ruského zajatia pokračovať vo svojej funkcii. Nateraz nie je známe, kto ho na tomto poste vystrieda, informovala americká spravodajská stanica CNN.

Šéf Záporožskej elektrárne po prepustení z ruského zajatia končí vo funkcii
TASR/AP

Murašova zadržala minulý piatok ruská hliadka, uviedol v sobotu šéf ukrajinskej štátnej jadrovej spoločnosti Enerhoatom Petro Kotin. Spresnil, že Murašov bol vo svojom vozidle na ceste z elektrárne, keď ho zastavili, vyviedli z auta a so zaviazanými očami ho odviezli neznámym smerom.

MAAE v pondelok uviedla, že dostala potvrdenie, že Murašov sa bezpečne vrátil k svojej rodine. Podľa jej informácií je Murašov teraz so svojou rodinou na území kontrolovanom Ukrajinou a "nebude pokračovať vo výkone svojich povinností" v ZAES. "Zatiaľ nie je jasné, kto ho v tejto funkcii nahradí," uviedla MAAE v utorok vo svojom aktualizovanom vyhlásení k tejto kauze.

MAAE, ktorá je jadrovým dozorným orgánom OSN, spresnila, že Murašovova vynútená "neprítomnosť v službe mala okamžitý a vážny vplyv na rozhodovanie pri zaisťovaní bezpečnosti a ochrany elektrárne". Záporožská jadrová elektráreň je od marca okupovaná ruskými jednotkami, pracuje tam však ukrajinský personál. Kyjev tvrdí, že Rusi v jej areáli sústredili ťažkú vojenskú techniku.

Elektráreň a oblasť okolo nej vrátane neďalekého mesta Enerhodar sa počas bojov už viackrát stala terčom ostreľovania, z ktorého sa navzájom obviňovali Rusko a Ukrajina. Podľa MAAE v utorok nebolo v okolí ZAES zaznamenané žiadne ostreľovanie. Záporožská oblasť je jedným zo štyroch ukrajinských regiónov, ktoré Rusko v piatok oficiálne anektovalo. Kyjev a Západ označili tento krok za nelegitímny a protirečiaci medzinárodnému právu. Neuznali ani takzvané referendá na okupovaných územiach Ukrajiny, ktoré anexii predchádzali.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok