Ukrajinci vedú súbežne dve ofenzívy. Hlásia oslobodenie 50 obcí na juhu krajiny

ta3 ČTK
4.10.2022 18:43

Ukrajinská armáda oslobodila v Chersonskej oblasti na juhu krajiny už päťdesiatku obcí, uviedol v televízii námestník ministra vnútra Jevhen Jenin. Ukrajinské jednotky teraz vedú súbežne dve ofenzívy, na juhu a na východe krajiny.

Postup pokračuje. Ukrajina pri Lymane a Chersone napreduje, dokonca vraj vstúpila do Luhanska
AP Photo/Evgeniy Maloletka

"Nepriateľ je demoralizovaný, opúšťa pozície a sťahuje sa do bezpečnej vzdialenosti. V snahe spomaliť postup našich vojsk ničí zásoby munície a snaží sa zničiť mosty a prievozy," uviedol vo večernom prehľade situácie ukrajinský generálny štáb, ktorý až doteraz ohľadom priebehu južnej ofenzívy mlčal. Ukrajinskí vojaci oslobodili dedinu Davydiv Brid, ktorá doteraz zohrávala strategicky dôležitú úlohu v ruskej obrane, upozornila ruská redakcia BBC. Ruské ministerstvo obrany na dnešnej tlačovej konferencii ukázalo mapy, potvrdzujúce ústup o 30 kilometrov v Chersonskej oblasti, upozornil server Meduza.

"Pokiaľ ide o Chersonskú oblasť, tak tam bolo v súčasnosti oslobodených viac ako 50 okupovaných obcí," povedal Jenin podľa agentúry Interfax-Ukrajina. Kriminalisti a vyšetrovatelia v nich zatiaľ podľa námestníka zdokumentovali 105 vojnových zločinov a táto práca pokračuje.

Ukrajinská 35. brigáda námornej pechoty oslobodila od ruských vojakov dedinu Davydiv Brid v Chersonskej oblasti na juhu krajiny, napísala agentúra Ukrinform s odvolaním sa na video námorných pešiakov vztyčujúcich v obci ukrajinskú vlajku. Video zverejnilo na svojom učte ukrajinské ministerstvo obrany.

"Nad dedinou Davydiv Brid v Chersonskej oblasti znova veje ukrajinská vlajka. Ukrajinská námorná pechota presvedčivo postupuje k Čiernemu moru," uviedlo ministerstvo v popise k záberom.

Obec leží asi 75 kilometrov severovýchodne od oblastného centra Chersonu, ktoré bolo prvým väčším ukrajinským mestom dobytým na začiatku ruskej invázie. Do Kyjeva je z obce asi 380 kilometrov.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok