Kremeľ odmietol výzvu na použitie jadrových zbraní v bojoch na Ukrajine

ta3 TASR
3.10.2022 12:42

Kremeľ v pondelok odmietol výzvu čečenského lídra Ramzana Kadyrova, aby Rusko zvážilo použitie jadrových zbraní s nízkou účinnosťou na Ukrajine po tom, ako ukrajinské sily vytlačili ruské jednotky z kľúčového mesta Lyman v Doneckej oblasti. Informujeme podľa správy agentúry AFP.

Kremeľ odmietol výzvu na použitie jadrových zbraní v bojoch na Ukrajine
Twitter/NEXTA

"Je to veľmi emotívna chvíľa," povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov na dennom brífingu. "V našej krajine sa použitie jadrových zbraní deje len na základe toho, čo je uvedené v príslušnej doktríne," zdôraznil v reakcii na sobotňajšie vyhlásenie Kadyrova, spojenca ruského prezidenta Vladimira Putina.

Hovorca Kremľa novinárom tiež povedal, že Rusko bude vytýčenie hraníc Chersonskej a Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny, ktorých anektovanie oficiálne oznámilo minulý týždeň, konzultovať s ich obyvateľmi. "Budeme pokračovať v konzultáciách s ľuďmi, ktorí žijú v týchto oblastiach," citovala Peskova agentúra Reuters.

Moskva minulý piatok po údajných referendách iniciovala anexiu štyroch oblastí Ukrajiny, ktorú bude tento týždeň formálne schvaľovať ruský parlament. Žiaden z týchto regiónov však Rusko neovláda úplne a ukrajinské sily na viacerých miestach pokračujú v protiofenzíve. Nie je tak naďalej jasné, či Moskva pričlení Chersonskú a Záporožskú oblasť k Ruskej federácii oficiálne v ich administratívnych hraniciach, alebo si ponechá kontrolu len nad územím, ktoré aktuálne ovláda.

Doneckú a Luhanskú oblasť anektuje Rusko v celom rozsahu, teda v ich administratívnych hraniciach z roku 2014, potvrdil Peskov ešte v piatok. Otázka hraníc vyvoláva pozornosť v súvislosti s tým, že Rusko sa opakovane zaviazalo, že bude brániť celé svoje územie - vrátane novopripojených regiónov - všetkými dostupnými prostriedkami vrátane jadrových zbraní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok