Ruskú novinárku Sobčakovú vyšetruje polícia, za šírenie nepravdivých správ jej hrozí väzenie

ta3 TASR
3.10.2022 13:19

Prominentná ruská novinárka Xenija Sobčaková čelí policajnému vyšetrovaniu za článok, v ktorom podľa polície šíri nepravdivé informácie o štátnych orgánoch. Informujeme podľa správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na ruskú agentúru TASS.

Ruskú novinárku Sobčakovú vyšetruje polícia, za šírenie nepravdivých správ jej hrozí väzenie
Twitter/NEXTA

Ruská polícia začala vyšetrovať Sobčakovú za jej článok, v ktorom sa zaoberala štátnym financovaním festivalov. Polícia pritom už predtým začala trestné konanie za ohovoránie v súvislosti s tvrdeniami ruského režiséra Vitalija Manského, ktorý v rozhovore pre Sobčakovej kanál na platforme YouTube uviedol, že na Moskovskom medzinárodnom filmovom festivale, "sa rozkráda prinajmenšom 85 percent rozpočtu". V tomto prípade pritom bola Sobčaková už vypovedať, píše TASS.

Vyšetrovanie Sobčakovej bolo začaté na základe zákona, podľa ktorého tejto ruskej novinárke a bývalej prezidentskej kanditátke hrozia až tri roky väzenia v prípade uznania viny. Sobčaková (40) ani jej zástupcovia bezprostredne nereagovali na žiadosť agentúry Reuters o komentár k článku TASS-u. Sobčakovej sa zatiaľ darilo vyhýbať sa trestnému stíhaniu, aj keď v minulosti už mala problémy s úradmi v súvislosti so šírením "propagandy LGBT" a vyhláseniami, že Krymský polostrovov je aj po ruskej anexii z roku 2014 stále ukrajinský, pripomína Reuters.

Rusko stále častejšie zasahuje proti práci nezávislých médií a úrady vedú vyšetrovanie proti viacerým ruským novinárom pre šírenie nepravdivých správ o tzv. špeciálnej vojenskej operácii. Xenija Sobčaková je dcérou zosnulého bývalého starostu Petrohradu Anatolija Sobčaka, ktorý bol blízkym spolupracovníkom ruského prezident Vladimira Putina. Sobčaková má na platforme YouTube kanál, ktorý má vyše tri milióny odberateľov. Okrem toho riadi aj populárny účet na sociálnej sieti Telegram, kde pravidelne zverejňuje texty kritizujúce ruskú mobilizáciu, vysvetľuje Reuters. Sobčaková kandidovala v roku 2017 aj v prezidentských voľbách.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok