Kyjev vraj dosiahol úspechy v oblasti Chersonu, ukrajinská armáda správy nepotvrdila

ta3 ČTK
3.10.2022 12:22

Ukrajinské ozbrojené sily dosiahli určité prelomy v Chersonskej oblasti a ovládli niektoré obce. Podľa agentúry Reuters to dnes v ruskej televízii povedal Moskvou dosadený predstaviteľ tohto ukrajinského regiónu Volodymyr (Vladimir) Saldo. Chersonská oblasť je jedným zo štyroch regiónov, ktorý sčasti okupujú ruské invázne sily a ktorých anexiu ruský prezident Vladimír Putin ohlásil minulý týždeň.

Kyjev vraj dosiahol úspechy v oblasti Chersonu, ukrajinská armáda správy nepotvrdila
TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom pravidelnom nočnom videoprejave povedal, že ozbrojené sily jeho krajiny nezaznamenávajú úspech iba v okolí Lymanu na východe, ale naznačil pokrok aj na juhu. Ukrajinská armáda sa k novo hláseným informáciám z regiónu doteraz nevyjadrila. Zelenskyj konkrétne uviedol, že ukrajinské sily plne oslobodili malé obce Archanhelske a Myroljubivka nachádzajúce sa na severe Chersonskej oblasti. Predtým bez detailov oznámil, že úspechy ukrajinskej armády sa netýkajú iba strategicky dôležitého mesta Lyman v Doneckej oblasti, ktoré ukrajinskí obrancovia oslobodili minulý týždeň.

V nedeľu rôzne zdroje z oboch strán písali, že ukrajinská armáda dobyla obec Zolota Balka na brehu Dnepra a postupuje ďalej na juh, píše BBC na svojom ruskojazyčnom webe. Stanica zároveň upozornila, že ukrajinské ozbrojené sily žiadajú obyvateľov, aby nezverejňovali kvôli bezpečnosti vojakov a civilistov žiadne informácie o protiofenzíve.

Ruskí vojenskí blogeri informujú o postupe ukrajinských tankov až cez desiatky kilometrov územia pozdĺž západného brehu Dnepra, píše Reuters. Podľa analytika Roba Leeho z think-tanku Foreign Policy Research Institute niektorí ruskí vojenskí blogeri píšu o ústupe ruských vojsk až po obec Dudčany, čo je podľa Reuters 40 kilometrov po prúde rieky od miest, kde ruské invázne sily čelili ukrajinskej. "Keď toľko ruských kanálov bije na poplach, obvykle to znamená, že majú problémy," napísal Lee.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok