USA varujú: Ak Rusko použije jadrové zbrane, zničíme ich jednotky a potopíme Čiernomorskú flotilu

ta3 TASR
3.10.2022 09:51

Ak ruský prezident Vladimir Putin použije na Ukrajine jadrové zbrane, USA a ich spojenci zničia ruské jednotky a vybavenie na ukrajinskom území a potopia tiež ruskú Čiernomorskú flotilu. V nedeľu pred tým varoval bývalý riaditeľ americkej výzvednej služby CIA David Petraeus. Informujeme podľa britského denníka The Guardian.

USA varujú: Ak Rusko použije jadrové zbrane, zničíme ich jednotky a potopíme Čiernomorskú flotilu
Twitter/The Hill

 Varovanie švorhviezdičkového armádneho generála vo výslužbe prišlo niekoľko dní po tom, ako Putin vyjadril názory, ktoré mnohí interpretujú ako hrozbu širšej vojny medzi Ruskom a Západom. "Len hypoteticky - odpovedali by sme tým, že by sme viedli kolektívne úsilie NATO, ktoré by zlikvidovalo všetky ruské konvenčné sily, ktoré môžeme vidieť a identifikovať na bojiskách na Ukrajine, na Kryme, ako aj všetky plavidlá v Čiernom mori," povedal Petraeus pre spravodajskú stanicu ABC News.

Doplnil, že o tom ešte nehovoril s poradcom pre národnú bezpečnosť Jakeom Sullivanom. O pravdepodobnej reakcii USA na jadrovú eskaláciu zo strany Ruska však bola Moskva už opakovane informovaná.

Na otázku, či použitie ruských jadrových zbraní na Ukrajine vtiahne USA a NATO do vojny, Petreaus odpovedal, že to nespustí článok 5 Severoatalantickej zmluvy vyzývajúci na kolektívnu obranu. "Reakcia USA a NATO" by však bola náležitá napriek tomu, že Ukrajina nie je súčasťou NATO, povedal Petreaus.

Exriaditeľ CIA pripustil, že pravdepodobnosť rozšírenia atómovej radiácie do krajín NATO by sa podľa článku 5 mohla vykladať ako útok na člena NATO.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok