ONLINE: Ukrajinci podnikajú protiútoky v Doneckej oblasti, štáty G7 nikdy neuznajú fingované referendá

TA3 TASR ČTK ČT24
23.9.2022 06:44

Ukrajinské sily podnikajú v Doneckej oblasti na východe krajiny útoky na mesto Lyman, ktoré Rusko ovládlo v máji. Skupina G7 odsúdila referendá o pripojení sa k Rusku v štyroch oblastiach na Ukrajine ako "fingované" a "bez akéhokoľvek právneho účinku či legitímnosti". Udalosti sme s vami sledovali online.

ONLINE: Ukrajinci podnikajú protiútoky v Doneckej oblasti, štáty G7 nikdy neuznajú fingované referendá
TASR/AP

23:50 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:45 Ukrajinská generálna prokuratúra a bezpečnostná služba zistili totožnosť viac ako štyritisíc osôb podieľajúcich sa na organizovaní pseudoreferend v Rusmi okupovaných oblastiach Ukrajiny. "Zatiaľ bolo identifikovaných viac ako štyri tisícky zástupcov nepriateľských jednotiek, zradcov a kolaborantov, ktorí sa podieľajú na organizácii nezákonných plebiscitov v Luhanskej, Doneckej, Chersonskej a Záporožskej oblasti," uviedli ukrajinské úrady na sieti Telegram.

23:28 Rusi pomocou iránskeho samovražedného dronu zaútočili z mora na prístavné mesto Odesa, zomrel jeden civilista. Kyjev v reakcii na to oznámil, že obmedzí diplomatické vzťahy s Iránom a odoberie diplomatickú akreditáciu iránskemu veľvyslancovi na Ukrajine.

22:58 Za zbabelcov a zradcov označil v piatok čečenský vodca Ramzan Kadyrov Rusov, ktorí sa napriek mobilizácii nechcú podieľať na vojne proti Ukrajine. Informovala o tom agentúra DPA. "Ty nie si nič viac než zbabelec, zradca a človek druhej kategórie," oslovil Kadyrov na svojom kanáli na platforme Telegram tých Rusov, ktorí odmietajú narukovať do vojny na Ukrajine.

22:46 Spojené štáty už niekoľko mesiacov komunikujú s Moskvou prostredníctvom neverejných kanálov a varujú ju pred závažnými dôsledkami použitia jadrových zbraní. V piatok to uviedli nemenovaní americkí predstavitelia.

22:00 Spojené štáty sú pripravené spôsobiť Rusku ďalšie ekonomické straty, v spolupráci so spojencami USA, ak bude Moskva pokračovať v pripájaní ukrajinských území. V piatok to oznámil Biely dom, ktorý citovala tlačová agentúra Reuters.

21:37 Za zbabelcov a zradcov označil v piatok čečenský vodca Ramzan Kadyrov Rusov, ktorí sa napriek mobilizácii nechcú podieľať na vojne proti Ukrajine. Informovala o tom agentúra DPA. "Ty nie si nič viac než zbabelec, zradca a človek druhej kategórie," oslovil Kadyrov na svojom kanáli na platforme Telegram tých Rusov, ktorí odmietajú narukovať do vojny na Ukrajine. Dôvody, ako je odmietnutie vojny, násilia alebo politického vedenia Ruska sú len výhovorky, vyhlásil čečenský prezident.

21:05 Exhumácia tiel z provizórnych hrobov v oslobodenom Iziume bola podľa večerných informácií ukrajinských vyšetrovateľov dokončená. Z hrobov bolo vyzdvihnutých celkom 447 tiel. "Išlo o 215 žien, 194 mužov, päť detí a 22 vojakov. Exhumovaných bolo aj jedenásť tiel, u ktorých zatiaľ nebolo možné určiť pohlavie," oznámil šéf ukrajinskej polície Ihor Klymenko.

20:43 Západné krajiny zmrazili ruské aktíva v hodnote 300 až 500 miliárd dolárov, uviedol na tlačovom brífingu ukrajinský premiér Denys Šmyhal. Povedal, že Ukrajina v súčasnosti lobuje za novú medzinárodnú dohodu, ktorá by umožnila konfiškáciu týchto aktív.

20:31 Na fotke vľavo je ukrajinský námorník Mykhailo Dianov, ktorý sa nachádza v oceliarňach Azovstal počas obliehania Mariupolu v máji. Vpravo je v kyjevskej nemocnici po prepustení z ruského zajatia koncom septembra.

20:25 NATO v reakcii na pseudoreferendá, ktoré Rusko usporiadalo na okupovaných územiach Ukrajiny, zvýši svoju pomoc Kyjevu. Serveru CNN to v piatok povedal generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

20:16 Ozbrojené sily Ukrajiny v priebehu piatku odrazili ruské útoky pri meste Kupjansk a obciach Zajceve a Novomychajlivka, informoval generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny na Facebooku.

20:14 Fínsko v piatok oznámilo, že zakáže vstup Rusom s turistickými vízami. Podľa Helsínk sa to bude týkať víz vydaných Fínskom alebo ktoroukoľvek inou krajinou schengenského priestoru, informovala agentúra AFP.

20:13 Ukrajinské sily podnikajú v Doneckej oblasti na východe krajiny útoky na mesto Lyman, ktoré Rusko ovládlo v máji. Uviedlo to britské ministerstvo obrany, ktoré sa odvoláva na informácie britskej vojenskej rozviedky.

20:11 Skupina siedmich priemyselne najvyspelejších krajín sveta (G7) v piatok odsúdila referendá o pripojení sa k Rusku v štyroch oblastiach na Ukrajine ako "fingované" a "bez akéhokoľvek právneho účinku či legitímnosti".

19:57 Obyvatelia Ruskom okupovaných území na Ukrajine ignorujú referendá organizované miestnymi samosprávami dosadenými Moskvou, uviedli v piatok ukrajinskí predstavitelia. Ako však zároveň pripustili, v niektorých prípadoch sú obyvatelia týchto oblastí nútení hlasovať.

19:46 Putin vedie hybridnú vojnu, ktorá kombinuje ozbrojené násilie na Ukrajine s jedovatými klamstvami. V prejave na 77. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN to povedal predseda Európskej rady Charles Michel. Za dôvod ruskej invázie na Ukrajinu označil imperializmus a revanšizmus Kremľa. Ten sa podľa Michela správa ako vydierač, ktorý sa navyše vyhráža jadrovými zbraňami.

19:35 Ukrajina počas ruskej invázie prišla o zhruba 9000 vojakov, uviedla dnes podľa ruskojazyčnej stanice BBC námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová. Presný počet neoznámila, čo zdôvodnila nemožnosťou spočítať obete v niektorých regiónoch, napríklad v Rusmi okupovanom Mariupole.

19:20 Poľsko neotvorí svoje hranice pre Rusov utekajúcich pred čiastočnou mobilizáciou, ktorú v stredu vyhlásil šéf Kremľa Vladimir Putin. Uviedol to v piatok námestník poľského ministra vnútra, informuje agentúra DPA.

18:55 V ruských mestách ľudia v uliciach vyjadrovali podporu referendám o pripojení Moskvou ovládaných alebo okupovaných ukrajinských území k Rusku. Ľudia nesúci transparenty s heslami ako "Svoje neopúšťame" alebo "Za Rusko! Za víťazstvo! Za budúcnosť!" a ruské vlajky sa podľa telegramového informačného kanála Sota objavili v Archangelsku. Na účasť podľa niektorých ruských médií boli nútení študenti a pracovníci verejných inštitúcií, pričom niekedy vraj boli za účasť na demonštrácii ponúkané peniaze.

18:29 Taliansky expremiér Silvio Berlusconi sa zastal ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý bol podľa neho k invázii na Ukrajinu donútený "ruským ľuďom, svojou stranou a svojimi ministrami" a reagoval na výzvy proruských separatistov. Berlusconi, ktorého strana má veľkú šancu sa po nedeľných voľbách v rámci pravicovej koalície podieľať na novej vláde, tiež vo štvrtok večer v televízii Rai povedal, že Putin chcel vládu v Kyjeve nahradiť "vládou slušných ľudí". V piatok o tom informovala agentúra DPA.

18:20 Zelenskyj v piatok vymenoval nového veľvyslanca v Nemecku, kariérneho diplomata Olexija Makejeva.

17:49 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vytkol Izraelu "nulovú" vojenskú podporu a kritizuje "nejednoznačný" postoj Číny k vojne. V rozhovore pre Ouest-France Zelenskyj uviedol, že Izrael Ukrajine od 24. februára, keď Rusko začalo inváziu, "nič neposkytol". "Som ohromený," povedal. "Nerozumiem tomu. Prečo nám nedá systém protivzdušnej obrany?" povedal.

17:39 Fínsko "výrazne obmedzí" vstup ruských občanov na svoje územie. K tomuto kroku pristúpilo po tom, ako sa po vyhlásení čiastočnej mobilizácie v Rusku zdvojnásobil počet Rusov vstupujúcich do Fínska, informovala agentúra AFP.

16:57 Ukrajinská armáda v piatok oznámila, že znovudobyla dedinu Jackivka a viacero pozícií ruských síl južne od mesta Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, o ktoré celé týždne viedli intenzívne boje.

16:54 Moskva reaguje a bude adekvátne reagovať na akcie Spojených štátov, vyhlásil námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Rjabkov na konferencii usporiadanej v Rusku k 60. výročiu karibskej krízy.

16:34 Obyvatelia okupovanej dediny Snihurivka sa zišli na proteste proti pseudoreferendu, ktoré v Mykolajivskej oblasti usporiadali splnomocnenci Ruska, informoval v piatok miestny spravodajský portál Priestupnosti Net. "Snihurivka vždy bola a bude Ukrajinou. Nikdy sme sa nechceli a nebudeme chcieť pripojiť k Ruskej federácii," uviedli protestujúci na zhromaždení.

16:23 Explózie z Odesy majú na svedomí jedného mŕtveho civilistu. "Dva drony zničili administratívnu budovu v zóne vedľa prístavu a pátracie a záchranné zložky hasia požiar. Jeden mŕtvy civilista," uviedla ukrajinská verejnoprávna televízia Suspilne.

15:54 Moskva reaguje a bude adekvátne reagovať na akcie Spojených štátov, vyhlásil námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Rjabkov na konferencii usporiadanej v Rusku k 60. výročiu karibskej krízy. Zároveň povedal, že otvorená konfrontácia s USA a Severoatlantickou alianciou nie je v záujme Ruska. Moskva sa nikomu jadrovými zbraňami nevyhráža, tvrdil aj podľa ruských tlačových agentúr. Vzťahy medzi Moskvou a Washingtonom sú podľa neho teraz takmer na nulovej úrovni.

15:50 Ak Rusko poruší jadrové tabu a použije taktické jadrové zbrane proti krajine, ktorá ich nemá, a zároveň sa bude brániť na vlastnom území konvenčnými zbraňami, "bude vylúčené z civilizovaného sveta", čo bude mať pre Rusov obrovské dôsledky. Na okraj Valného zhromaždenia OSN to podľa Polsat News povedal poľský prezident Andrzej Duda.

15:26 Rusko chce anektovať okupované ukrajinské územia po referendách v štyroch oblastiach čo najrýchlejšie. Procedúra pre začlenenie oblastí by mohla byť rýchla, uviedol v piatok podľa ruských médií hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Informuje o tom agentúra DPA.

14:45 Na úrovni Európskej únie sa začali intenzívne rokovania o možnej podobe únijnej reakcie na najnovší vývoj vojny Ruska proti Ukrajine. Európska komisia v piatok organizovala diskusiu s diplomatmi niekoľkých členských krajín o nových sankciách.

14:24 Z masového pohrebiska pri meste Izium na východe Ukrajiny bolo exhumovaných 436 tiel. Tridsať z nich malo viditeľné známky mučenia. V piatok to oznámili gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov a šéf polície Volodymyr Tymoško. Informovala agentúra AP.

14:15 V Moskvou ovládaných alebo okupovaných častiach Ukrajiny sa začalo narýchlo zorganizované hlasovanie, ktoré proruské úrady označujú za referenda o pripojení k Rusku. Kyjev a Západ ho považujú za podvod. Napríklad podľa poradcu šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajla Podoljaka nejde o legálne referendum, ale len o propagandistickú show pre mobilizáciu. Podľa snímok v ruských médiách chodia úradníci proruskej správy od dverí k dverám s prenosnými volebnými urnami, aby prinútili ľudí hlasovať, opisuje agentúra AFP.

13:42 Autá s nálepkami „Z“ a „V“ nemajú povolený prejazd na rusko-gruzínskej hranici, informovali médiá s odvolaním sa na svedkov, ako Rusi nálepky pred prekročením hranice odstraňovali.

13:41 Generálny tajomník OSN António Guterres potvrdil, že agentúry OSN budú Slovensku aj naďalej pomáhať zvládať podporu pre ľudí utekajúcich pred ruskou agresiou. Uviedla to na sociálnej sieti prezidentka SR Zuzana Čaputová po stretnutí s Guterresom v New Yorku. 

13:30 Spojené štáty už niekoľko mesiacov varujú súkromnými komunikačnými kanálmi ruských predstaviteľov pred vážnymi dôsledkami prípadného použitia ruských jadrových zbraní. Napísal to denník The Washington Post (WP), podľa ktorého tieto odkazy zdôrazňujú to, čo prezident Joe Biden a jeho poradcovia hovoria verejne.

13:17 "Dnes na okupovaných územiach neexistuje žiadna právna akcia, ktorá by sa nazývala "referendum". Existuje iba: 1. Propagandistická show pre vojenské odvody. 2. Územie Ukrajiny, ktoré potrebuje okamžité oslobodenie," komentoval pseudoreferendá v Moskvou ovládaných územiach šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Michajlo Podoljak.

12:48 Ruské ministerstvo obrany v piatok uviedlo, že ľudia pracujúcich na kľúčových pozíciách v ruskom sektore informačných technológii a telekomunikácie či vo finančnom sektore budú mať výnimku z čiastočnej mobilizácie, ktorú tento týždeň nariadil ruský prezident Vladimir Putin. Informoval denník The Guardian. 

12:22 Podľa ukrajinskej generálnej prokuratúry bolo od začiatku ruskej invázie do piatkového rána vojnou zasiahnutých 1162 detí. "391 detí bolo zabitých a viac ako 771 zranených," uviedla generálna prokuratúra na Telegrame.

12:19 Premávka na fínskych juhovýchodných hraniciach s Ruskom je aj v piatok rušná. Po vyhlásení čiastočnej mobilizácie v Rusku sa vo štvrtok oproti minulému týždňu zdvojnásobil počet Rusov, ktorí prekročili hranice do Fínska. Pre agentúru Reuters to uviedla fínska pohraničná stráž.

11:42 Vyšetrovatelia OSN v piatok uviedli, že na Ukrajine boli spáchané vojnové zločiny. Na ich zozname sú ruské ostreľovanie civilných oblastí, niekoľko popráv, mučenie a sexuálne násilie. Informovala agentúra AFP.

11:30 Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok neskoro večer telefonicky hovoril so saudskoarabským korunným princom Muhammadom bin Salmánom. Lídri vyjadrili spokojnosť s výmenou zajatcov medzi Moskvou a Kyjevom, ktorú sprostredkoval Rijád, uviedol v piatok Kremeľ citovaný tlačovou agentúrou AFP. 

11:25 Taliansky expremiér Silvio Berlusconi sa zastal ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý bol podľa neho k invázii na Ukrajinu donútený "ruským ľuďom, svojou stranou a svojimi ministrami" a reagoval na výzvy proruských separatistov. Berlusconi, ktorého strana má veľkú šancu sa po nedeľných voľbách v rámci pravicovej koalície podieľať na novej vláde, tiež vo štvrtok večer v televízii Rai povedal, že Putin chcel vládu v Kyjeve nahradiť "vládou slušných ľudí". Informovala o tom v piatok agentúra DPA.

11:21 Kolóna áut pri hraničnom priechode Verchnij Lars-Kazbegi na rusko-gruzínskej hranici už je dlhá viac ako šesť kilometrov a ľudia v nej čakajú niekoľko hodín, uviedla stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe. Po tom, čo ruský prezident Vladimir Putin v stredu vyhlásil takzvanú čiastočnú mobilizáciu, sa mnoho Rusov rozhodlo k odchodu z krajiny. 

10:44 Čína potvrdila, že rešpektuje suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny, napísal na twitteri šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba po schôdzke so svojím čínskym kolegom Wang Iem. Ministri sa stretli počas zasadnutia Valného zhromaždenia OSN v New Yorku.

10:31 Estónska premiérka Kaja Kallasová vo štvrtok upozornila obyvateľov Estónska pred možnými výpadkami elektriny v prípade, ak Rusko odpojí pobaltské štáty od spoločnej elektrickej siete. Zároveň oznámila cvičenie pripravenosti estónskej obrany. TASR prevzala správu z agentúry Reuters. 

10:24 Mobilizácia ruských záložníkov naznačuje, že vojna na Ukrajine bude dlhá. Nie je však dôvod na obavy, že do tohto konfliktu budú priamo zatiahnuté aj ďalšie krajiny. Pre TASR to uviedol Jan Ludvík z Katedry bezpečnostných štúdií na Karlovej univerzite v Prahe.

10:14 Ukrajinské sily podnikajú v Doneckej oblasti na východe krajiny útoky na mesto Lyman, ktoré Rusko ovládlo v máji. Uviedlo to britské ministerstvo obrany, ktoré sa odvoláva na informácie britskej vojenskej rozviedky.

9:36 Na vojnovú infláciu a neúmerné ceny energií existuje len jediné riešenie, ktorým je mier. Maďarsko chce mier. Povedal to vo štvrtok večer po schôdzke Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó ruskému ministrovi zahraničných vecí Sergejovi Lavrovovi. Szijjártó na sociálnej sieti v tejto súvislosti uviedol, že žiaľ, bol iba jediným ministrom zahraničných vecí krajín Európskej únie, ktorý tak urobil.

9:05 Nemecký automobilový koncern Volkswagen by v prípade pretrvávajúceho nedostatku zemného plynu mohol presúvať výrobu z Nemecka a východnej Európy do iných krajín. Informovala o tom agentúra Bloomberg s odvolaním sa na vyjadrenie zástupcov podniku. 

8:23 Rusko sa podľa šéfa českej diplomacie Jana Lipavského snaží rozložiť bezpečnostnú architektúru Európy. Vyhlásil to na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN v New Yorku. Lipavský upozornil, že vojna, ktorú rozpútal Vladimir Putin nie je iba porušením Charty OSN – jej dôsledky už dnes vážne poškodzujú globálnu ekonomiku, potravinovú bezpečnosť a medzinárodný poriadok.

8:22 Ruské úrady začali porušovať podmienky čiastočnej mobilizácie hneď v prvý deň po jej vyhlásení. Stanovené kvóty na odvedencov pre jednotlivé regióny sa zrejme podarí naplniť, čo však neznamená, že Moskva mobilizáciou získa efektívnu bojovú silu. Vo svojej pravidelnej analýze vojny na Ukrajine to uviedol americký inštitút ISW. 

7:37 V Moskvou ovládaných alebo okupovaných častiach Ukrajiny v piatok o 08:00 miestneho času (07:00 SELČ) začali referendá o pripojení k Rusku, uvádza agentúra AFP. Západné krajiny už pri oznámení o konaní týchto pseudoreferend v utorok oznámili, že ich výsledky neuznajú 

6:49 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval vo štvrtok neskoro večer Rusov, aby odolali čiastočnej mobilizácii vyhlásenej ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktorá už vyvolala protesty aj odchody mužov v brannom veku z Ruska. Informuje o tom agentúra AFP.

6:38 V Ruskom ovládaných alebo okupovaných častiach Ukrajiny v piatok začnú referendá o ich pripojení k Ruskej federácii. Západ ihneď po oznámení o ich konaní dal najavo, že ich výsledky neuzná. Podobným spôsobom Rusko už v roku 2014 anektovalo ukrajinský polostrov Krym.

6:37 Otvorené prenasledovanie občianskej spoločnosti v Rusku zo strany tamojšieho režimu dosiahlo za posledné mesiace novú vrcholnú úroveň. Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu tam došlo k nárastu represií voči opozícii, médiám i nezávislým organizáciám. Vyplýva to podľa agentúry DPA z najnovšej správy, ktorú pre Organizáciu pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vypracovala nemecká právnička Angelika Nussbergerová. 

6:35 Ruská ambasáda v Taliansku zverejnila len tri dni pred tamojšími parlamentnými voľbami na sociálnej sieti Twitter fotografie takmer všetkých lídrov hlavných talianskych politických strán s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

6:30 Udalosti sme sledovali aj vo štvrtok:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok