Ukrajina vytvára tlak na územie, ktoré Rusko považuje za zásadné, uvádza britská rozviedka

TA3 ČTK
23.9.2022 10:13

Ukrajinské sily podnikajú v Doneckej oblasti na východe krajiny útoky na mesto Lyman, ktoré Rusko ovládlo v máji. Uviedlo to britské ministerstvo obrany, ktoré sa odvoláva na informácie britskej vojenskej rozviedky.

Ukrajina vytvára tlak na územie, ktoré Rusko považuje za zásadné, uvádza britská rozviedka
TASR/AP

V Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny sa ukrajinským vojakom podľa Londýna podarilo preniknúť na východný breh rieky Oskil. Práve túto rieku sa snažili ruské sily začleniť do svojej obrannej línie potom, čo ich Ukrajinci tento mesiac vytlačili z veľkej časti Charkovskej oblasti.

"Situácia na bojisku je naďalej zložitá, ale Ukrajina teraz vytvára tlak na územie, ktoré Rusko považuje za zásadné pre splnenie svojich vojnových cieľov," uviedlo britské ministerstvo.

Velenie ukrajinskej armády potom oznámilo, že ukrajinské sily odrazili nepriateľské útoky v okolí ôsmich obcí, a vymenovalo mestá prevažne v Doneckej oblasti, vrátane Avdijivky. Ukrajincom sa tiež podľa hlásenia generálneho štábu armády podarilo zničiť ruský vrtuľník Mi-8.

Ruské sily okrem toho v noci na piatok rovnako ako tú predchádzajúcu ostreľovali Záporožie, uviedol podľa agentúry Unian predstaviteľ záporožskej radnice Anatolij Kurtev. Útok podľa neho poškodil civilnú infraštruktúru v meste a sedem domov. Gubernátor Záporožskej oblasti Oleksandr Staruch povedal, že zranení utrpeli traja ľudia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok