Ruské úrady porušujú podmienky čiastočnej mobilizácie. Povolávajú zatknutých demonštrantov i študentov

TA3 ČTK
23.9.2022 07:55

V Moskvou ovládaných alebo okupovaných častiach Ukrajiny v piatok o 08:00 miestneho času (07:00 SELČ) začali referenda o pripojení k Rusku, uvádza agentúra AFP. Západné krajiny už pri oznámení o konaní týchto pseudoreferend v utorok oznámili, že ich výsledky neuznajú, považujú ich za krok Moskvy k anexii ďalšieho ukrajinského územia.

Ruské úrady porušujú podmienky čiastočnej mobilizácie. Povolávajú zatknutých demonštrantov i študentov
TASR/AP

Hlasovať môžu až do utorka ľudia v Doneckej ľudovej republike (DĽR) a Luhanskej ľudovej republike (LĽR), samozvaných štátnych útvaroch, ktoré od roku 2014 ovládajú proruskí separatisti. Šéf DĽR Denis Pušilin referendum označil za "vyvrcholenie našej spoločnej ťažkej cesty". Podľa agentúry TASS poďakoval všetkým "za ich odvahu, nezničiteľnú statočnosť a vieru v našu veľkú vlasť". "Hlas každého z vás potvrdí pravdu: Donbas je Rusko," dodal.

Referendá sa konajú aj v častiach ukrajinskej Záporožskej a Chersonskej oblasti okupovaných ruskou armádou. Proruské úrady v stredu rozhodli o dočasnom pripojení niektorých častí Mykolajivskej oblasti k Chersonskej oblasti, čo umožnilo usporiadať referendum aj tam.

Predseda ruskej Štátnej dumy Vjačeslav Volodin odkázal obyvateľom Moskvou ovládaných území, aby "hlasovali slobodne a ničoho sa nebáli". "Rozhodnite sa stať sa súčasťou Ruskej federácie, my vás podporíme," povedal.

Hlasovanie sa koná na asi 15 percentách ukrajinského územia. Očakáva sa, že výsledky hlasovania budú v prospech pripojenia k Rusku. Podľa vlády v Kyjeve chce Rusko výsledky referend využiť na to, aby doložilo údajnú podporu medzi ľuďmi na odtrhnutie týchto území od Ukrajiny, a využilo ich ako zámienku k anexii. Podobne to urobilo v roku 2014 na Kryme. Medzinárodné spoločenstvo anexiu tohto ukrajinského polostrova neuznalo.

Ukrajinské úrady tiež poukazujú na to, že ak Rusko oblasti, kde sa referendá konajú, vyhlásia za súčasť svojho územia, môže ukrajinskú snahu ich oslobodiť označiť za útok na svoje územie. "Potom budú môcť bojovať bez akýchkoľvek obmedzení," povedal ukrajinský šéf Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj.

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá sleduje priebeh volieb, uviedla, že výsledky terajších hlasovaní nebudú z právneho hľadiska platné, pretože sú v rozpore s ukrajinskými zákonmi i medzinárodným právom a konajú sa v oblastiach, kde nie je bezpečné. Značná časť obyvateľov týchto území navyše kvôli vojne utiekla, poznamenala agentúra Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok