Moskva sa nevyhráža jadrovými zbraňami, vyhlásil Rjabkov. Na konanie USA však bude reagovať

TA3 ČTK
23.9.2022 16:38

Moskva reaguje a bude adekvátne reagovať na akcie Spojených štátov, vyhlásil námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Rjabkov na konferencii usporiadanej v Rusku k 60. výročiu karibskej krízy.

Moskva sa nevyhráža jadrovými zbraňami, vyhlásil Rjabkov. Na konanie USA však bude reagovať
Twitter/Claus Mathiesen

Zároveň povedal, že otvorená konfrontácia s USA a Severoatlantickou alianciou nie je v záujme Ruska. Moskva sa nikomu jadrovými zbraňami nevyhráža, tvrdil aj podľa ruských tlačových agentúr. Vzťahy medzi Moskvou a Washingtonom sú podľa neho teraz takmer na nulovej úrovni.

"Nikomu jadrovými zbraňami nehrozíme, kritériá ich použitia sú popísané v (ruskej) vojenskej doktríne," povedal Rjabkov. Ruský prezident Vladimir Putin tento týždeň v prejave, v ktorom vyhlásil v krajine čiastočnú mobilizáciu, obvinil Západ z "jadrového vydierania" a pohrozil adekvátnou ruskou reakciou. "Ak bude ohrozená územná celistvosť našej krajiny, použijeme všetky dostupné prostriedky na ochranu nášho ľudu," vyhlásil šéf Kremľa.

V Ruskom ovládaných alebo okupovaných oblastiach Ukrajiny sa konajú referendá o pripojení regiónov k Ruskej federácii. Kyjev a jeho západní spojenci hlasovanie označili za podvod a vopred avizovali, že výsledky neuznajú. Referendá považujú len za krok Moskvy k nelegálnej anexii ďalšieho ukrajinského územia.

Putin vyhlásil, že referendá podporuje, pričom sa všeobecne očakáva, že oficiálne výsledky hlasovania dopadnú v prospech Moskvy. Ruskí predstavitelia, vrátane bývalého prezidenta Dmitriho Medvedeva, už pohrozili, že po pripojení regiónov k Rusku bude útok na ne zo strany ukrajinských síl považovaný za útok na Rusko. Jeho vojenská doktrína pripúšťa použitie jadrových zbraní v prípade, že proti nemu budú použité zbrane hromadného ničenia alebo pokiaľ bude ruský štát čeliť existenčnej hrozbe v prípade konvenčných zbraní, uviedla už skôr agentúra Reuters.

Rjabkov zároveň na konferencii tvrdil, že Moskva nestojí o "otvorenú konfrontáciu" s USA a NATO a nechce situáciu ďalej eskalovať, píše agentúra Reuters. "Dúfame, že administratíva (amerického prezidenta Joea) Bidena si je tiež vedomá nebezpečenstva nekontrolovanej eskalácie konfliktu na Ukrajine," povedal s odkazom na vojnu, ktorú rozpútalo Rusko vo februári svojou inváziou do tejto krajiny. Pri stredajšom oznámení prvej ruskej mobilizácie od druhej svetovej vojny Putin vyhlásil, že Rusko bojuje nielen proti Ukrajine, ale aj proti vojenským zdrojom všetkých západných krajín, ktoré Kyjev podporujú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok