Rusi utekajú pred mobilizáciou aj do Gruzínska, na hranici čakajú aj 12 hodín

TA3 ČTK
23.9.2022 11:21

Kolóna áut pri hraničnom priechode Verchnij Lars-Kazbegi na rusko-gruzínskej hranici už je dlhá viac ako šesť kilometrov a ľudia v nej čakajú niekoľko hodín, uviedla stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe. Po tom, čo ruský prezident Vladimir Putin v stredu vyhlásil takzvanú čiastočnú mobilizáciu, sa mnoho Rusov rozhodlo k odchodu z krajiny.

Začali miznúť letenky do krajín, s ktorými má Moskva bezvízový styk, a kolóny sa začali tvoriť na pozemných hraniciach nielen s Gruzínskom, ale aj s Kazachstanom alebo Mongolskom.

Cesta cez prechod Verchnij Lars-Kazbegi je jediná možnosť na prekonanie pozemnej hranice z Ruska do Gruzínska. Na prechode Rusi teraz čakajú dlhé hodiny. Niektorí dokonca presadajú na bicykle, aby sa dostali na druhú stranu rýchlejšie. Cez hranicu totiž nemožno prejsť pešo.

"V rade som stál od deviatej od (štvrtkového) rána a dostal som sa na druhú stranu rýchlejšie, pretože, ako vidíte, tak som použil prostriedok," povedal novinárom Rus z Voroneža, ktorému sa podarilo prejsť do Gruzínska na bicykli vo štvrtok neskoro večer . "Zatiaľ si prenajmem byt, potom sa uvidí. Ja mám ešte šťastie, pretože môžem viac-menej pracovať z domova," popísal svoje plány.

Väčšina z tých, s kým hovorila BBC na hranici, vysvetlila svoj odchod z Ruska práve vyhlásením o čiastočnej mobilizácie. "Posledne sme strávili na hranici asi hodinu a teraz nám to trvalo približne 12 hodín," uviedol mladý pár, ktorý bol nedávno v Gruzínsku na dovolenke. Ruskí pohraničníci podľa tejto dvojice nechali všetkých viac-menej bez problémov prejsť, zatiaľ čo tí gruzínski odmietli niekoľko ľudí, ktorí, ako sa dvojici zdalo, mohli byť pôvodom z oblastí na Kaukaze.

Kolóny na hraniciach s Gruzínskom, Kazachstanom alebo Mongolskom zachytávajú aj niektoré videá na sociálnych sieťach. Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov vo štvrtok správy o frontoch napriek tomu označil za falošné.

Aj na rusko-fínskej hranici je podľa spravodajcu agentúry Reuters rušnejšia prevádzka ako obvykle. Z fínskej hranice ale správy o obrovských radoch neprichádzajú. Na vstup do Fínska na rozdiel od Gruzínska potrebujú Rusi vízum.

Kremeľ tvrdí, že do zbrane bude povolaných 300-tisíc rezervistov s vojenskou skúsenosťou. Povolávacie rozkazy sa ale podľa ruskojazyčného webu BBC doručujú v Rusku vo veľkom, dostávajú ich aj ľudia bez skúseností z armády alebo muži nad 60 rokov.

"Radšej si zlomím ruku, nohu, pôjdem do väzenia, čokoľvek, len aby som sa vyhol tejto záležitosti," povedal BBC k perspektíve, že by bol povolaný do zbrane, muž z Kaliningradu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok