Volkswagen by pre nedostatok plynu mohol presunúť výrobu z Nemecka a východnej Európy

TA3 ČTK
23.9.2022 08:52

Nemecký automobilový koncern Volkswagen by v prípade pretrvávajúceho nedostatku zemného plynu mohol presúvať výrobu z Nemecka a východnej Európy do iných krajín. Informovala o tom agentúra Bloomberg s odvolaním sa na vyjadrenie zástupcov podniku.

Upozornila, že koncern Volkswagen má továrne v Nemecku, Českej republike a na Slovensku, teda v krajinách, ktoré patria v Európe k najzávislejším na ruskom plyne.

Hovorca Volkswagenu podľa agentúry Bloomberg uviedol, že z presunu výroby by mohla ťažiť juhozápadná Európa, alebo pobrežné časti severnej Európy, kde je lepší prístup k námorným dodávkam skvapalneného zemného plynu (LNG). Volkswagen už vyrába automobily v Portugalsku, Španielsku a Belgicku, teda v krajinách, ktoré disponujú LNG terminálmi.

Koncern Volkswagen tiež vyjadril obavy z vplyvu vysokých cien plynu na dodávateľov automobilových súčiastok. "Politici musia obmedziť terajšiu nekontrolovanú explóziu cien plynu a elektriny," uviedol Thomas Steg, ktorý má v koncerne na starosti vonkajšie vzťahy. 

"Inak budú mať v dodávateľskom reťazci problémy najmä malé a stredné podniky s vysokou spotrebou energie a budú musieť obmedzovať či zastavovať výrobu," dodal.

Situácia okolo dodávok ruského plynu sa skomplikovala, keď Rusko tento rok vo februári začalo útok na Ukrajinu a Európska únia v odvete prijala sériu protiruských sankcií. Rusko dodávky do EÚ obmedzuje, čo zdôvodňuje technickými problémami spôsobenými sankciami. Európska únia ale tvrdí, že technické problémy sú obyčajnou zámienkou a že Moskva používa plyn ako zbraň na presadenie svojich záujmov.

Volkswagen je najväčším výrobcom automobilov v Európe. Jeho súčasťou je aj česká automobilka Škoda Auto. Tá má v Českej republike tri výrobné závody, vyrába ale aj na Slovensku, v Číne a Indii, väčšinou prostredníctvom koncernových partnerstiev, ďalej na Ukrajine a v Kazachstane v spolupráci s lokálnymi partnermi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok