ONLINE: Na internete sa objavilo video z nehody Zelenského, USA zaviedli nové sankcie voči konkrétnym Rusom

ta3 TASR ČTK
15.9.2022 06:35

Na internete sa objavilo video z nehody ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Spojené štáty zaviedli nové sankcie voči desiatkam jednotlivcov a spoločností, ktoré podporovali ruskú vojnu na Ukrajine. Udalosti sme s vami sledovali online.

ONLINE: Na internete sa objavilo video z nehody Zelenského, USA zaviedli nové sankcie voči konkrétnym Rusom
TASR/AP

23:45 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:44 V ukrajinskom Iziume sa po jeho oslobodení ukrajinskými silami a odchode ruských jednotiek našlo provizórne pohrebisko so 440 telami. Stanici Sky News to povedal náčelník policajného vyšetrovacieho oddelenia pre Charkovskú oblasť Serhij Bolvinov.

22:37 Pápež František vyhlásil, že je morálne dodávať Ukrajine zbrane, aby sa mohla brániť pred Ruskou inváziou. "Sebaobrana nie je iba oprávnená, je tiež prejavom lásky k domovine. Ten, kto by niekoho nebránil, kto by nebránil niečo, ten to tiež nemiluje,“ vyhlásila hlava katolíckej cirkvi. Vyzval zároveň Kyjev k otvorenosti voči potenciálnym dialógom, hoci môžu byť ťažké.

22:10 Spojené štáty zaviedli nové sankcie voči desiatkam jednotlivcov a spoločností, ktoré podporovali ruskú vojnu na Ukrajine. Americké ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že zaviedlo sankcie voči najmenej 23 predstaviteľom úradov a 31 ruským vládnym úradom a firmám.

21:41 Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová uviedla, že chce, aby sa ruský prezident Vladimir Putin postavil pred Medzinárodný trestný súd (ICC) za vojnové zločiny na Ukrajine. "To, že Putin musí túto vojnu prehrať a čeliť zodpovednosti za svoje činy, je pre mňa dôležité," povedala.

21:03 Na internete sa objavilo video z nehody Volodymyra Zelenského. Utrpel zopár modrín, no horšie dopadol vodič auta, ktorý do vozidla s prezidentom nabúral.

20:56 Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová po štvrtkovom stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským uviedla, že "nikdy nevyrovnáme obete, aké Ukrajinci prinášajú, ale môžeme povedať, že svojich európskych priateľov budete mať po boku tak dlho, ako to bude potrebné". Neskôr pripustila, že "podporovať Ukrajinu stoja veľké peniaze, ale naša sloboda, medzinárodné mierové usporiadanie a demokracia sú niečím, čo sa peniazmi zaplatiť nedá".

20:41 Pre Rusov by mohlo byť ťažšie získať cestovné víza na základe vlastníctva nehnuteľnosti, obvykle bytu či chaty, vo Fínsku. Podľa agentúry AP na to vyzval fínsky prezident Sauli Niinistö. "Dostať vízum do krajiny nie je pre nikoho osobným právom, je to vždy na uvážení vydavateľa víz," vyhlásil. "Až doteraz bolo vlastníctvo nehnuteľnosti alebo bytu vo Fínsku vnímané ako faktor podporujúci žiadosť o vízum. Nemyslím, že je to nevyhnutné," dodal prezident.

20:08 Rusi ostreľovali vo štvrtok mesto Záporožie v južnej časti Ukrajiny, uviedli podľa ruskojazyčného webu BBC miestne úrady. Po celej Ukrajine okrem Krymu bol popoludní podľa BBC vyhlásený letecký poplach.

20:00 Dlhoročný zamestnanec českého ministerstva zahraničných vecí spolupracoval s ruskou Službou vonkajšej rozviedky a vynášal jej tajné informácie, píše web českého Deníka N s odkazom na premiéra Petra Fialu (ODS), ministra zahraničia Jána Lipavského (Piráti) aj Bezpečnostnú informačnú službu. Tá pracovníka odhalila a roky sledovala. Ministerstvo podľa Deníka N aj serverov Aktuálně.cz a Respekt.cz musel opustiť.

19:14 Ukrajinská dobrovoľníčka Julija Pajevská, ktorú Rusi v marci zajali v Mariupole, pri vypočutí pred výborom v americkom Kongrese poskytla svedectvo o mučení Ukrajincov v ruskom zajatí. Pajevská, ktorá je známa na Ukrajine ako Tajra, bola prepustená po troch mesiacoch. Pred členmi Amerického helsinského výboru povedala, že Rusi pravidelne mučili ju aj ďalších zajatcov, pričom mnohí to neprežili.

19:08 Krajiny Európskej únie chcú v Rade OSN pre ľudské práva presadiť rezolúciu, ktorá by okrem iného umožnila pôsobenie osobitného spravodajcu v Rusku, ktorý by monitoroval porušovanie ľudských a občianskych práv a upozorňoval na ne. Proti takémuto kroku je podľa diplomatov, na ktoré sa odvoláva agentúra AP, iba Maďarsko.

18:11 Rada guvernérov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu prijala rezolúciu, v ktorej žiada Rusko, aby ukončilo okupáciu ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne. Podľa agentúry Reuters o tom po rokovaní rady za zatvorenými dverami informovali diplomatické zdroje.

Za text uznesenia, ktorý vyzýva Moskvu, aby "okamžite ukončila všetky operácie proti Záporožskej jadrovej elektrárni aj v nej, rovnako ako proti akémukoľvek jadrovému zariadeniu na Ukrajine", hlasovalo dvadsaťšesť členov rady. Sedem sa ich zdržalo, dvaja boli proti, konkrétne Rusko a Čína.

17:52 Ukrajinský prezident  tiež povedal, že jeho krajina chce vstúpiť na jednotný trh EÚ. "Otázka vstupu Ukrajiny na jednotný trh je pre nás naliehavá záležitosť počas našej cesty k štatútu členskej krajiny EÚ," povedal na spoločnej tlačovej konferencii s von der Leyenovou. Prezident vyjadril presvedčenie, že sa tak stane a bude to "jedno z najdôležitejších víťazstiev jeho krajiny".

17:17 Pre Ukrajinu je prioritou, aby od svojich spojencov získala systémy protivzdušnej obrany. Po stretnutí s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou v Kyjeve to vo štvrtok oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Šéfka Komisie, ktorá Ukrajinu navštívila tretíkrát od februárového zahájenia ruskej invázie, krajinu chválila za jej pokrok v úsilí o vstup do Európskej únie.

Zelenskyj vysvetlil, že jeho krajina systémy protivzdušnej obrany potrebuje, aby mohla chrániť svoje mestá pred ruskými útokmi. Dodal, že systémy, ktoré Ukrajine už predtým sľúbili Nemecko a Spojené štáty, ešte nedorazili.

17:16 Spojenci Moskvy počúvali, že Rusko bude na okupovaných územiach Ukrajiny navždy. V reakcii na nedávnu úspešnú ukrajinskú ofenzívu v Charkovskej oblasti však teraz utekajú za hranice v obave, že budú označení za kolaborantov. Píše o tom denník The Guardian.

16:41 Vojnou zmietaná Ukrajina bude mať podporu Európskej únie tak dlho, ako to bude potrebné. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová to povedala vo štvrtok na návšteve Kyjeva. "Nikdy sa nebudeme môcť vyrovnať obetiam, ktoré prinášajú Ukrajinci... ale môžeme vám povedať, že vaši európski priatelia budú po vašom boku tak dlho, ako to bude treba," uviedla von der Leyenová na spoločnej tlačovej konferencii s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

16:11 Takmer všetky členské krajiny EÚ okrem Maďarska vo štvrtok súhlasili s prijatím návrhu rezolúcie, ktorou Radu OSN pre ľudské práva požiadajú o vymenovanie experta na monitorovanie situácie v Rusku.

16:01 Nemecko poskytne ukrajinskej armáde päťdesiat obrnených vozidiel Dingo, dva salvové raketomety MARS a dvesto striel pre raketomety, oznámila ministerka obrany Christine Lambrechtová.

15:29 Poslanci Európskeho parlamentu vo štvrtok schválili makrofinančnú pôžičku vo výške päť miliárd eur, ktorú EÚ poskytla Kyjevu s cieľom pomôcť Ukrajine pokryť jej akútne potreby financovania spôsobené vyše pol roka trvajúcou ruskou inváziou.

15:16 Z augustového prieskumu ukrajinského inštitútu KIIS vyplýva, že 87 percent Ukrajincov nesúhlasí s teritoriálnymi ústupkami Rusku za akýchkoľvek podmienok. Svojej krajiny by sa nechceli vzdať ani v prípade, že by to znamenalo skrátenie vojny, vyplýva z prieskumu. V júli sa za rovnaký variant pritom vyslovilo len 84 percent a máji 82 percent opýtaných.


14:35 Rusko si veľmi cení vyrovnaný postoj, ktorý Peking zaujal voči "kríze na Ukrajine", vyhlásil ruský prezident Vladimír Putin svojmu čínskemu náprotivku Si Ťin-pchingovi. Štátnici sa zišli vo štvrtok na okraj dvojdňového summitu Šanghajskej organizácie pre spoluprácu v Uzbekistane. Moskva tiež podporuje politiku jednej Číny a odmieta "provokácie" Spojených štátov v Taiwanskom prielive, povedal Putin.

14:08 Ruský najvyšší súd rozhodol o zastavení webu opozičného denníka Novaja gazeta, ktorý na začiatku tohto mesiaca prišiel o licenciu. Noviny v marci v súvislosti s ruskou vojnou na Ukrajine a zásahy ruských úradov proti nezávislým médiám prestali vychádzať. Rozhodnutie súdu ešte nevstúpilo do platnosti, list sa proti nemu odvolá.

13:15 Ak USA dodajú Ukrajine strely dlhého doletu do raketometov HIMARS, bude to prekročenie pomyselnej červenej čiary, uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí.

13:08 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je po nehode v poriadku. "Je s ním všetko v poriadku, od rána pracuje. Všetky plány na dnešok sú na čas. Prezident má len niekoľko menších modrín," citoval jeho hovorcu Serhija Nykyforova neskôr na Telegrame server Strana.ua.

13:06 Rusko uskutočnilo raketový útok na Kryvyj Rih. Oleksandr Vilkul, náčelník vojenskej správy v Kryvom Rihu, vyzval obyvateľov, aby zostali v krytoch. Žiadne ďalšie informácie neposkytol.

12:38 Podľa prieskumu, ktorý v dňoch 7. až 13. septembra vykonal Kyjevský medzinárodný sociologický inštitút, odmietlo 87 percent Ukrajincov akékoľvek územné ústupky v súvislosti s vojnou s Ruskom. Toto číslo sa údajne od júla zvýšilo o 3 %.

12:02 Hladina vody v zatopených častiach jihoukrajinského mesta Kryvyj Rih po stredajšom ruskom útoku na priehradu nad mestom poklesla. V noci na štvrtok záchranári pokračovali s odstraňovaním škôd, uviedol zástupca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko, podľa ktorého bolo v meste zatopených 112 domov.

11:40 Medzinárodný menový fond menoval Gavina Graya, ktorý predtým pôsobil ako vedúci misie v Iraku, novým vedúcim misie na Ukrajine. Gray sa nové funkcie ujme od 20. septembra.

11:30 Litva pošle na Ukrajinu obrnené transportéry. Litovský minister zahraničia Gabrielius Landsbergis uviedol, že litovská vláda sa rozhodla poslať na Ukrajinu dve zásielky obrnených transportérov. Prvá várka dorazí čoskoro, hovorí Landsbergis.

11:11 Podľa britskej rozviedky sa ruské sily v "panike" sťahujú z časti Charkovskej oblasti, pretože ukrajinské sily nad ňou získavajú kontrolu. Britské ministerstvo obrany vo štvrtok uviedlo, že ruské sily sa "z veľkej časti stiahli z oblasti západne od rieky Oskil. Zatiaľ čo niektoré ruské jednotky utiekli "pod kontrolou", iné "utiekli v zjavnej panike". Vysoko hodnotné vybavenie opustené utekajúcimi ruskými jednotkami poukazuje na neorganizovaný ústup mnohých jednotiek.

11:09 EÚ predĺžila sankcie proti 1206 osobám a 108 subjektom kvôli ruskej vojne. Európska rada uviedla, že sankcie proti osobám "zodpovedným za podkopávanie alebo ohrozovanie územnej celistvosti, zvrchovanosti a nezávislosti Ukrajiny" boli predĺžené o šesť mesiacov do 15. marca 2023. Sankcie zahŕňajú obmedzenie cestovania, zmrazenie majetku a hospodárske sankcie.

11:08 Prezident Volodymyr Zelenskyj hovoril s Benedictom Cumberbatchom. Zelenskyj anglickému hercovi vo videohovore povedal, že je veľmi dôležité, aby Ukrajina zostala kľúčovou témou. Zelenskyj poznamenal, že "tak slávni ľudia nám pomáhajú preniknúť k tým národom, ktorých vlády Ukrajinu nepodporujú".

10:29 V Kryvom Ryhu bolo pri útoku ruskou raketou zatopených vyše 100 domov. Oleksandr Vilkul, náčelník vojenskej správy v Kryvom Ryhu, uviedol, že opravy prebiehajú a prietok vody sa podarilo zmierniť. Ruské sily vypálili v stredu osem riadených striel na priehradu Karačunivskej nádrže, čo spôsobilo záplavy.

10:04 Hraničnými priechodmi prešlo v stredu 14. 9. na Slovensko 3040 ľudí z Ukrajiny. O dočasné útočisko požiadalo 182 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 3305 osôb. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva vnútra SR. 

9:35 Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová pricestovala do Kyjeva. Stretnúť by sa mala s prezidentom Zelenskym a s primérom Denysom Smyhalom. 

9:26 Ruskí vojaci sa podľa britskej vojenskej rozviedky z väčšej časti stiahli zo západného brehu rieky Oskil, ktorá teraz čiastočne utvára frontovú líniu. "Niektoré jednotky sa stiahli relatívne usporiadane a kontrolovane, zatiaľ čo iné utekali v zjavnej panike," píše v pravidelnom hodnotení situácie na bojisku Londýn. Ruskí vojaci po sebe podľa rozviedky zanechali aj hodnotné vybavenie vrátane niekoľkých kusov techniky nevyhnutných pre ruský, na delostrelectvo orientovaný, štýl vedenia vojny. Je medzi nimi najmenej jeden delostrelecký radar Zoopark-1 a najmenej jedno veliteľské vozidlo 1V14.

8:49 Pozrite si výpočet ruských strát podľa Generálneho štábu ozbrojených síl Ukrajiny

8:46 Ukrajinskí predstavitelia vyzvali obyvateľov oslobodených dedín v Chersonskej oblasti na evakuáciu. Územia vrátené pod ukrajinskú kontrolu sa okamžite dostávajú pod nepriateľskú paľbu, napísala agentúra Ukrinform. "Prvá vec, na ktorej trváme pri rozhovoroch s miestnymi ľuďmi z oslobodených dedín, je okamžitá evakuácia. Naša armáda obsadená území neostreľovala, takže miestne obyvateľstvo nemá z takýchto útokov strach. Z tohto dôvodu nie všetci súhlasia s okamžitou evakuáciou. A potom, doslova za niekoľko dní po nepriateľských útokoch nás ľudia sami žiadajú, aby sme ich odtiaľ dostali,“ povedal šéf oblastnej vojenskej správy Jaroslav Januševič.

8:16 Rusko v noci a dnešok raketami ostreľovalo Charkov na severovýchode Ukrajiny, uviedli tamojšie úrady. Ukrajinské sily v oblasti minulý týždeň začali protiútok a podľa ukrajinského ministerstva obrany odvtedy oslobodili 8500 kilometrov štvorcových území a 388 obcí.

8:14 Ukrajina uviedla, že jej jednotky v Charkovskej oblasti oslobodili 8500 kilometrov štvorcových území. "Máme 2500 kilometrov frontovej línie, z nich je 1300 kilometrov aktívnych bojových operácií. Vedieme obrannú operáciu, v rámci ktorej vykonávame aj útočné kroky," uviedla námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová podľa agentúry Unian. Ukrajina podľa nej musí aj napriek "úspechu, na ktorý dlho čakala" stále bojovať. Upozornila tiež, že oslobodené územie potrebuje ďalej zabezpečiť a stabilizovať.

7:11  Niektorí obyvatelia mesta Kryvyj Rih sú evakuovaní vôľu zaplavenia ulíc riekou Inhulec po ruskom útoku na hrádzu Karačunivskej priehrady. Evakuácia sa týka obyvateľov celkom 22 ulíc, uviedla agentúra Ukrinform. Podľa náčelníka vojenskej správ mesta Oleksandra Vilkula ide o preventívny krok, ktorý má prejsť zbytočným rizikám. Mestské úrady podľa neho poskytli postihnutým autobusy. Ľudia budú odvezení do miestnych škôl a škôlok, kde nájdu prístrešie, zatiaľ čo záchranné tímy riešia následky úderu.

6:50 Ruské a čínske námorníctvo vykonávajú spoločné hliadky v Tichom oceáne, informovalo v piatok ruské ministerstvo obrany. Podľa vyhlásenia zverejneného na Telegrame vykonávali posádky oboch krajín spoločné taktické manévre a tiež podnikali cvičenia, do ktorých bolo zapojené aj delostrelectvo a vrtuľníky.

6:35 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v noci na štvrtok uviedol, že mestá a dediny, ktoré ukrajinská armáda oslobodila od ruských okupačných síl, sú zdevastované. Informuje agentúra Reuters.

6:34 Valné zhromaždenie OSN bude v piatok prejednávať návrh, aby mohol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na každoročnom stretnutí svetových vodcov, ktoré sa uskutoční budúci týždeň, prehovoriť prostredníctvom vopred nahraného videa. Očakáva sa, že Rusko kvôli tomu vyvolá hlasovanie.

6:33 Ruský prezident Vladimír Putin sa na okraj summitu Šanghajskej organizácie pre spoluprácu stretne v Uzbekistane so svojím čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom. Budú spolu rokovať o situácii na Ukrajine, ale aj o ďalších medzinárodných a regionálnych témach, povedal Kremeľ. Okrem toho plánuje Putin dvojstranné stretnutia aj s lídrami Indie, Pakistanu, Turecka a Iránu.

6:32 Auto s ukrajinským prezidentom malo v Kyjeve nehodu, Volodymyr Zelenskyj ale nebol vážne zranený, informoval vo štvrtok jeho hovorca Serhij Nykyforov. Príčiny nehody sa vyšetrujú. "V Kyjeve sa stretlo auto s automobilom ukrajinského prezidenta a jeho sprievodnými vozidlami. Zdravotníci, ktorí prezidenta sprevádzali, poskytli pomoc vodičovi druhého auta," napísal Nykyforov. Ako dodal, prezidenta prezrel lekár, ktorý nezistil žiadne vážne zranenia. Zelensky v stredu navštívil mesto Izjum, ktoré ukrajinská armáda dobyla minulý týždeň pri svojej ofenzíve v Charkovskej oblasti. K nehode malo dôjsť práve pri návrate z tejto cesty.


6:30 Situáciu v súvislosti s vojnou na Ukrajine sme s vami sledovali online aj včera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok