Oslobodený od Rusov, no poznačený krvou. V Iziume našli masový hrob s vyše štyristo telami

TA3 ČTK
15.9.2022 23:36

V ukrajinskom Iziume sa po jeho oslobodení ukrajinskými silami a odchode ruských jednotiek našlo provizórne pohrebisko so 440 telami. Stanici Sky News to povedal náčelník policajného vyšetrovacieho oddelenia pre Charkovskú oblasť Serhij Bolvinov.

Oslobodený od Rusov, no poznačený krvou. V Iziume našli masový hrob s vyše štyristo telami
Twitter/Danylo Mokryk

Fotografie a zábery drevených krížov nad väčšinou nijako neoznačených hroboch zverejnila stanica Nastojaščeje vremja, ktorej o náleze cintorína povedal splnomocnenec pre nezvestné osoby Oleh Kotenko. Obdobné správy o nálezoch masových hrobov po stiahnutí ruských vojakov prichádzali z ukrajinských miest, vrátane Buči a Irpinu, aj v apríli, kedy sa ruskí vojaci stiahli z okolia Kyjeva.

Všetky telá podľa policajného náčelníka úrady plánujú vyzdvihnúť a podrobiť ich forenznému vyšetrovaniu.

"Je to pre mňa naozaj šokujúce a hrozné. Je to zločin proti ľudskosti. V civilizovanom svete v roku 2022 by to tak nemalo byť," povedal Sky News Bolvinov.

"Vieme, že niektorí (ľudia) boli zabití, ďalší zomreli kvôli delostreleckej paľbe, takzvaným traumám z výbuchu míny. Ďalší kvôli náletom," odpovedal Bolvinov na otázku, ako pochovaní ľudia zomreli. Doplnil, že presnú príčinu smrti ale odhalí až vyšetrovanie.

Izium v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny dobyla ukrajinská armáda minulý týždeň pri svojej protiofenzíve. V stredu oslobodené mesto navštívil prezident Volodymyr Zelenskyj a zúčastnil sa tam vztyčovania ukrajinskej vlajky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok