Moskva - Peking: Spoločné tichomorské hliadky posilnia vzťahy, Západ má obavy

ta3 ČTK
15.9.2022 07:17

Ruské a čínske námorníctvo vykonávajú spoločné hliadky v Tichom oceáne. Informovalo to dnes ruské ministerstvo obrany. Zatiaľ čo sa vzťahy oboch krajín so Západom zhoršili, vojenské a diplomatické vzťahy medzi Moskvou a Pekingom sa naopak prehlbujú, poznamenala k tomu agentúra Reuters.

Rusko loď námorníctvo ilu 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Podľa vyhlásenia zverejneného na telegrame vykonávali posádky oboch krajín spoločné taktické manévre a tiež podnikali cvičenia, do ktorých bolo zapojené aj delostrelectvo a vrtuľníky. "Hliadky majú za úlohu posilnenie námornej spolupráce medzi Ruskom a Čínou, udržanie mieru a stability v ázijsko-pacifickom regióne aj monitorovanie pobrežia," uviedlo ruské ministerstvo obrany.

Čínsky prezident Si Ťin-pching sa má zhodou okolností práve dnes skoro popoludní stretnúť v Uzbekistane so svojím ruským náprotivkom Vladimírom Putinom. Diskutovať spolu budú okrem iného o Taiwane či Ukrajine, ale aj o ďalších medzinárodných a regionálnych témach.

Prehlbujúce sa partnerstvo medzi oboma krajinami je geopolitickým vývojom, ktorý Západ sleduje s obavami. Ruské a čínske vojnové lode podnikli prvé spoločné hliadky na západe Tichého oceánu už vlani v októbri. Všetko dianie vtedy veľmi detailne sledovalo Japonsko, ktoré manévre označilo za "neobvyklé".

Tento rok na začiatku septembra Rusko začalo rozsiahle vojenské cvičenie Vostok 2022 (Východ 2022), na ktorom sa zúčastnili práve aj armády Číny a ďalších krajín. Ako k tomu vtedy poznamenala agentúra AP, cieľom bolo ukázať, že Moskva a Peking zosilňujú vojenskú spoluprácu v čase silného napätia vo vzťahoch so Spojenými štátmi. Rusko chcelo podľa svetovej agentúry tiež predviesť, že aj v čase invázie na Ukrajine má dostatočné kapacity pre rozsiahle manévre na Ďalekom východe av Japonskom mori.

 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok