Zajatci týždne kričali od bolesti, v náručí jej zomrel chlapec. Ukrajinská zdravotníčka popísala mučenie v ruskom zajatí

TA3 ČTK
15.9.2022 19:11

Ukrajinská dobrovoľníčka Julija Pajevská, ktorú Rusi v marci zajali v Mariupole, vo štvrtok pri vypočutí pred výborom v americkom Kongrese poskytla svedectvo o mučení Ukrajincov v ruskom zajatí. Pajevská, ktorá je známa na Ukrajine ako Tajra, bola prepustená po troch mesiacoch.

Zajatci týždne kričali od bolesti, v náručí jej zomrel chlapec. Ukrajinská zdravotníčka popísala mučenie v ruskom zajatí
TASR/AP

Pred členmi Amerického helsinského výboru povedala, že Rusi pravidelne mučili ju aj ďalších zajatcov, pričom mnohí to neprežili. Podľa AP je to jej zatiaľ najotvorenejšie svedectvo o tom, čo prežila v rukách Rusov.

"Viete, prečo vám to robíme?" pýtal sa jej jeden Rus. "Pretože môžete," odpovedala mu Pajevská podľa svojej výpovede.

Americký helsinský výbor je vládna agentúra, ktorú Kongres založil roku 1975 s cieľom presadzovať dodržiavanie ľudských práv. Zasadajú v ňom členovia Snemovne reprezentantov aj Senátu a tiež zástupcovia amerických ministerstiev.

Pajevská popísala, že jej v náručí zomrel sedemročný chlapec, pretože nemala k dispozícii potrebné vybavenie, aby mu pomohla. Tvrdila ďalej, že pred mučením sa museli zajatci vyzliecť. Mnohí kričali niekoľko týždňov od bolesti, než zomreli. "V takých mukách jediné, čo poznali pred smrťou, bolo násilie a nová bolesť," povedala.

Opísala peklo

Podľa ukrajinskej agentúry Ukrinform zachraňovala Pajevská životy vojakov a civilistov na Donbase osem rokov. Agentúre AP tento rok odovzdala záznamy zhotovené v čase, keď so svojou skupinou pomáhala počas terajšej vojny Ukrajincom i raneným Rusom.

AP napísala, že je Pajevská jednou z tých, ktorí skončili v ruskom zajatí. Mariupolský starosta povedal, že pri ruskom obliehaní mesta zmizlo 10-tisíc ľudí. Rusi Mariupol dobyli v apríli za cenu zničeného mesta a nespočetného počtu mŕtvych.

Marylandský senátor Ben Cardin po vystúpení Pajevskej povedal, že ženevské konvencie požadujú bezpodmienečnú ochranu pre civilných i vojenských zdravotníkov. To, čo Ukrajinka popísala, označil za porušenie medzinárodného práva. Republikán Joe Wilson z Južnej Karolíny označil ruského prezidenta Vladimira Putina za vojnového zločinca.

Pajevská doteraz odmietala novinárom bližšie popísať svoje zajatie, hovorila o ňom iba všeobecne, že to bolo peklo. "Je veľmi nepríjemné hovoriť o tom, čo sa tam dialo," povedala pred výborom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok