Putin pochválil postoj Pekingu, podporu vyjadril aj politike jednej Číny

ta3 ČTK
15.9.2022 14:03

Rusko si veľmi cení vyrovnaný postoj, ktorý Peking zaujal voči "kríze na Ukrajine", povedal ruský prezident Vladimir Putin svojmu čínskemu náprotivkovi Si Ťin-pchingovi. Informovala o tom agentúra Reuters. Štátnici sa zišli vo štvrtok počas dvojdňového summitu Šanghajskej organizácie pre spoluprácu SCO v Uzbekistane.

Putin pochválil postoj Pekingu, podporu vyjadril aj politike jednej Číny
TASR/AP

Moskva podľa Putina tiež podporuje politiku jednej Číny a odmieta "provokácie" Spojených štátov v Taiwanskom prielive. Napätie medzi Čínou a Taiwanom, ktorý Peking považuje za svoju vzbúreneckú provinciu, vzrástol po augustových návštevách amerických zákonodarcov vrátane predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej na ostrove. Čína na túto cestu reagovala doteraz najväčším vojenským cvičením v okolí ostrova a diplomatickými krokmi.

"Veľmi si ceníme vyrovnanú pozíciu, ktorú naši čínski priatelia zaujali voči ukrajinskej kríze. Chápeme aj vaše otázky a obavy. Na dnešnom stretnutí samozrejme našu pozíciu vysvetlíme," povedal Putin. Čína sa vo verejných vyhláseniach k ruskej invázii na Ukrajinu stavia skôr na ruskú stranu, hoci k priamej vojenskej či finančnej podpore zatiaľ nesiahla.

Si a Putin sa dnes stretli prvýkrát tvárou v tvár od začiatku februárovej ruskej invázie na Ukrajinu, uvádza Reuters. Pre čínskeho prezidenta je summit v Samarkandu, druhom najväčšom meste Uzbekistanu, tiež prvou zahraničnou cestou od začiatku pandémie covidu-19.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok