ONLINE: Nemecko poslalo Ukrajine ďalšie vozidlá Gepard, šanca na dohodu medzi Moskvou a Kyjevom je veľmi nízka

TA3 TASR ČTK
14.9.2022 06:37

Nemecko odoslalo na Ukrajinu ďalšie štyri protilietadlové vozidlá Gepard. Šance na uzatvorenie mierovej dohody medzi Ruskom a Ukrajinou sú v súčasnosti veľmi nízke. Uviedol to generálny tajomník OSN António Guterres po telefonáte s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Udalosti sme s vami sledovali online.

ONLINE: Nemecko poslalo Ukrajine ďalšie vozidlá Gepard, šanca na dohodu medzi Moskvou a Kyjevom je veľmi nízka
TASR/AP

23:50 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:45 "Obyvatelia mesta Kryvyj Rih, prosím, zachovajte pokoj. Situácia je pod kontrolou," vyzval šéf vojenskej správy mesta Kryvyj Rih Oleksandr Vilkul miestnych obyvateľov po tom, čo ruský útok poškodil hrádzu priehrady pri meste a hrozí zatopenie niektorých jeho častí. Ako doplnil, k ľuďom, ktorí sa kvôli útokom ocitli bez dodávok vody, sa ju snažia čo najrýchlejšie dostať.

23:20 "Hladina rieky Inhulec sa mení každú hodinu," uviedol zástupca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko v súvislosti s ruským útokom, ktorý poškodil priehradu pri meste Kryvyj Rih v Dnepropetrovskej oblasti. Riziko, že by mohli byť zaplavené, sa podľa neho týka centra mesta a jednej ďalšej štvrte. "Je to výzva pre nás všetkých, ale situácia je pod kontrolou. Všetci pracujú na tom, aby bola táto hrozba čo najrýchlejšie eliminovaná," dodal na sociálnej sieti Telegram.

23:08 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj aj zástupca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko označili ruský útok na priehradu pri meste Kryvyj Rih za teroristický čin.

22:27 Ukrajinským vojakom sa za týždeň podarilo oslobodiť obrovskú časť Charkovskej oblasti, ktorú postupne obsadzovali ruské sily. Postup Ukrajincov zobrazuje pohyblivá mapa, ktorú na Twitteri zverejnil užívateľ, ktorý spravuje profil Ukraine War Map s vyše 170-tisíc sledovateľmi. Podľa najnovších informácií si vedú dobre aj v Chersonskej oblasti.

22:15 Kremeľ reagoval predvídateľne vlažne na navrhovanú sériu bezpečnostných záruk, zverejnených v utorok ukrajinským prezidentským úradom. V stredu to napísal portál britského denníka The Guardian. Návrh vypracovali dvaja hlavní autori - bývalý generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Anders Fogh Rasmussen a vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Andrij Jermak.

21:21 Ukrajinská armáda oslobodila obec Kiselivka v Chersonskej oblasti. Od mesta Cherson už ju tak delí len obec Čornobajivka. S odkazom na predsedu oblastnej rady Alexandra Samojlenka to píše Ukrajinská pravda.

21:13 Ruský prezident Vladimir Putin v stredajšom telefonáte s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom povedal, že ukrajinské obilie by malo byť "prioritne" posielané do krajín, ktoré ho najviac potrebujú.

21:04 Nemecko odoslalo na Ukrajinu ďalšie štyri protilietadlové vozidlá Gepard. Už predtým dodalo 20 týchto samohybných protilietadlových diel. V pláne má poslať ďalších šesť.

21:02 Šance na uzatvorenie mierovej dohody medzi Ruskom a Ukrajinou sú v súčasnosti veľmi nízke. V stredu to uviedol generálny tajomník OSN António Guterres po telefonáte s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

19:45 Ruský prezident Vladimir Putin stále verí, že spustenie vojenskej invázie na Ukrajinu bolo správne rozhodnutie. V stredu to povedal nemecký kancelár Olaf Scholz. Obaja politici v utorok spolu telefonicky hovorili.

19:17 Rusko vypálilo osem striel s plochou dráhou letu na Kryvyj Rih na juhu Ukrajiny, uviedol Kyrylo Tymošenko z ukrajinskej prezidentskej kancelárie.

18:26 Ukrajina postaví na oslobodených územiach opevnenie, povedal to ukrajinský premiér Denys Šmyhal. Majú zabrániť ich opätovnému dobytiu ruskou armádou.

17:49 Moskva v poslednej dobe v snahe zastaviť postup ukrajinských vojsk nalieha na Kyjev, aby súhlasil s návratom k mierovým rokovaniam, uviedla ukrajinská vicepremiérka Olha Stefanišynová. Ukrajina ale dialóg v súčasnej situácii odmieta, doplnila podľa ruskojazyčného webu stanica BBC Stefanišynová.

17:39 Ruskí vojaci sa vrátili do mesta Kreminna v Ruskom okupovanej Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny, ktoré bolo ešte v utorok "úplne prázdne". Strhávali tam ukrajinské vlajky vyvesené miestnymi partizánmi, uviedol v stredu ukrajinský oblastný gubernátor Serhij Hajdaj.

17:34 Ukrajina budúci rok očakáva rozpočtový deficit 38 miliárd amerických dolárov. Pokryť ho chce peniazmi od Medzinárodného menového fondu, Európskej únie a Spojených štátov.

17:20 Ukrajina zvažuje zrušenie povinnej vojenskej služby. Podľa ukrajinského premiéra Denysa Šmyhala súčasná situácia ukazuje, že muži by mali každých desať rokov absolvovať dvoj- až trojmesačné prípravné kurzy, namiesto toho, aby sa "dva roky učili pochodovať". "Podľa môjho názoru by mal byť sovietsky model brannej povinnosti zrušený," povedal s tým, že vláda o tejto otázke rokuje s armádou.

17:05 Zelenskyj navštívil oslobodený Izjum.

17:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že počas okupácie Izjumu a Balaklije v Charkovskej oblasti sa Rusi správali rovnako ako v Kyjevskej oblasti na začiatku vojny - mučili obyvateľov a ničili škôlky a školy. "Nemôžeme si zvyknúť na také veci, ale po Buči už nemôžeme byť prekvapení konaním ruských teroristov, pretože vidíme to isté. Znovu mučenie, znova ničenie," povedal Zelenskyj.

16:37 Kremeľ bagatelizoval dôsledky strát na európskom trhu s plynom v súvislosti s krokmi Európy znížiť jej závislosť od ruských surovín. Podľa Moskvy sú tu ďalšie štáty, ktoré chcú nakupovať ruské energie. Informovala o tom agentúra Reuters.

16:10 Ruské ozbrojené sily v stredu nariadili prerušenie mobilného internetu v Ruskom okupovanej Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Na sociálnej sieti Telegram to oznámil Kyjevom uznaný gubernátor Serhij Hajdaj.

14:01 Ukrajina od augusta cez Čierne more prepravila viac ako 3,1 milióna ton poľnohospodárskych produktov. Podľa ministerstva infraštruktúry do ázijských, európskych a afrických krajín zamierilo celkom 134 lodí s potravinami. Umožnila to štvormesačná dohoda medzi Ukrajinou, Ruskom, Tureckom a OSN podpísaná 22. júla v Istanbule.z

13:59 Frontová línia sa na severovýchode Ukrajiny priblížila veľmi blízko k hraniciam územia, ktoré si nárokuje samozvaná Luhanská ľudová republika povedal ruskej agentúre TASS predstaviteľ tohto separatistického a proruského útvaru Andrej Maročko. Situácia na bojisku je podľa neho "zložitá".

12:40 Európska únia zachová sankcie proti Rusku. Žiadne ich oslabenie nie je možné, – uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenov vo svojej správe o stave Únie v Štrasburgu. 

12:38 Prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil mesto Izjum, ktoré ukrajinská armáda dobyla minulý týždeň pri svojej ofenzíve. Prítomným vojakom poďakoval za oslobodenie.

12:37 Frontová línia sa na Ukrajine v niektorých miestach priblížila aj na desať kilometrov k hraniciam územia takzvanej Luhanskej ľudovej republiky, ktorá je pod kontrolou Ruska, povedal agentúre TASS predstaviteľ separatistov.

11:35 Rusko pravdepodobne v bojoch na Ukrajine prvýkrát použilo drony iránskej výroby. Vo svojej najnovšej správe o situácii na Ukrajine to tvrdí britské ministerstvo obrany, informuje v stredu denník The Guardian. 

11:07 Zo straty takmer celej okupovanej Charkovskej oblasti vinia kremeľské zdroje nedostatočne informovaných vojenských poradcov z okolia Vladimíra Putina. Samotného ruského vodcu sa pritom snaží očistiť od akejkoľvek zodpovednosti za porážku v oblasti, uviedol Inštitút pre štúdium vojny.

11:06 Pozrite si indikatívne odhady bojových strát Ruska k 14. septembru, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny, uverejnené na Twitteri na profil The Kyiv Independent. 

11:04 Prístup EÚ k ukrajinským utečencom by namiesto výnimky mohol byť šablónou pre zvládanie migrácie, povedala šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

10:05 Náboženstvo nesmie nikdy ospravedlňovať vojnu a Boh sa nesmie stať rukojemníkom ľudskej túžby po moci, povedal na úvod svetového stretnutia náboženských vodcov v Kazachstane pápež František. Podľa agentúry Reuters sa tak vyjadril v zjavnej narážke na ruského patriarchu Kirilla, ktorý opakovane podporil ruskú inváziu na Ukrajinu. Kirill účasť na zhromaždení minulý mesiac bez vysvetlenia zrušil.

10:04 Ursula von der Leyenová v stredu vyrazí do Kyjeva, aby o návrhoch ďalšej podpory diskutovala s prezidentom Volodymyrom Zelenským, oznámila v prejave k europoslancom.

9:59 EÚ bude ďalej pomáhať Ukrajine v boji proti ruskému agresorovi a nepoľaví v sankciách proti Rusku, povedala šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Putin neuspeje, zdôraznila. EÚ tiež poskytne 100 miliónov eur na obnovu ukrajinských škôl, uviedla. Ukrajina sa stane súčasťou voľnej roamingovej zóny Únie.

8:48 Dánska vláda súhlasila so začatím výcviku ukrajinských vojakov na území Dánska, uviedol dánsky minister obrany Morten Bodskov po návšteve Kyjeva. Neupresnil však podrobnosti o počte ukrajinských vojakov ani o termíne či mieste výcviku. "Nemôžem zachádzať do podrobností, ale v Dánsku bude prebiehať výcvik ukrajinskej obrany," povedal minister.

8:23 Podle agentury Reuters uzavrel hlavný ruský vyjednávač v otázkach Ukrajiny Dmitrij Kozak na začiatku vojny s Kyjevskou dohodou, že zem zostane mimo NATO. Uspokojila by požiadavky Ruska, prezident Vladimir Putin ju ale odmietol a pokračoval v ťažení, uviedla agentúra s odkazom na tri zdroje blízke ruskému vedeniu. Kozak podľa týchto zdrojov Putinovi povedal, že verí, že dohoda, ktorú uzavrel, odstráni nutnosť aby Rusko pokračovalo v rozsiahlej okupácii Ukrajiny. Hoci Putin rokovania najprv podporoval, dal jasne najavo, že vyrokované ústupky sú nedostačujúce a že svoje ciele rozšířil o anexiu rozsiahlych ukrajinských území, uviedli zdroje.

7:50 Ukrajinské sily pokračujú v upevňovaní nedávnych územných ziskov v Charkovskej oblasti a zrejme vedú ďalšie ofenzívne boje s cieľom postúpiť ďalej na východ krajiny. Vo svojej pravidelnej analýze vojnovej situácie na Ukrajine to uvádza americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

7:35 Starosta Mykolajiva v stredu ráno oznámil, že ťažké nočné ostreľovanie mesta ruskými raketami poškodilo obytné budovy. V súčasnej dobe na mieste pracujú záchranné tímy a pracovníci komunálnych služieb, uviedol.

6:53 Prvýkrát od začiatku invázie na Ukrajinu Moskva otvorene uznala porážku, a to v Charkovskom regióne, uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny. Ruské ministerstvo obrany pôvodne tvrdilo, že stiahnutie ruských vojakov z oblasti je preskupením, kvôli čomu čelilo hlasnej kritike na internete. "Uznanie porážky zo strany Kremľa je súčasťou snahy zmierniť a odvrátiť kritiku od ruského prezidenta Vladimíra Putina," píše think-tank s tým, že sa vinu snaží Kremeľ zviesť na neinformované vojenské velenie. Kremeľ nikdy nepriznal, že Rusko bolo porazené v okolí Kyjeva alebo neskôr na Haďom ostrove, a ústup rámoval ako rozhodnutie uprednostniť "oslobodenie" Donbasu alebo ako "gesto dobrej vôle".

6:32 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom videoposolstve v noci na stredu oznámil, že situácia na 4000 štvorcových kilometroch územia Ukrajiny oslobodeného od ruskej armády je už stabilizovaná.

6:31 Podľa prezidenta Spojených štátov Joea Bidena je zrejmé, že Ukrajinci výrazne pokročili. Ale krajina má pred sebou ešte dlhú cestu, povedal počas návštevy Delaware. Či ide o zlom v súčasnom konflikte, sa podľa neho zatiaľ nedá povedať. Pripomenul, že Pentagon ocenil akcieschopnosť ukrajinskej armády s efektívnym použitím západných zbraní a potvrdil, že nedávne protiofenzívne operácie uskutočnené ozbrojenými silami Ukrajiny boli úspešné, informovala agentúra Ukrinform.

6:30 Situáciu v súvislosti s vojnou na Ukrajine sme s vami sledovali online aj včera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok