ONLINE: USA pripravujú posilnenie sankcií, Zelenskyj dostane Medailu slobody

TA3 TASR ČTK ČT24
22.8.2022 06:45

USA pripravujú posilnenie sankcií, aby znížili schopnosť Ruska obchádzať súčasné obmedzenia, informoval o tom denník The Wall Street Journal. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dostane najvyššie občianske vyznamenanie USA, Medailu slobody za rok 2022. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:50 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:43 USA pripravujú posilnenie sankcií, aby znížili schopnosť Ruska obchádzať súčasné obmedzenia, informoval o tom denník The Wall Street Journal. Medzi možnými opatreniami uvádza denník uvalenie sankcií na zahraničné banky a platformy pre obchodovanie s kryptomenami, prostredníctvom ktorých Rusko získava prístup k medzinárodným menám.

23:42 Vo štvrtok sa uskutoční mimoriadne zasadnutie Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu, týkajúce sa situácie okolo Záporožskej jadrovej elektrárne na juhovýchode Ukrajiny.

23:41 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dostane najvyššie občianske vyznamenanie USA, Medailu slobody za rok 2022. V pondelok večer o tom informoval portál britskej stanice Sky News.

23:03 Kontroverzný ukrajinský veľvyslanec v Nemecku opustí svoju funkciu 14. októbra. Prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal Andrija Melnyka 9. júla, týždeň po tom, čo poskytol rozhovor, v ktorom obhajoval nacionalistického vodcu Stepana Banderu, ktorý kolaboroval s nacistickým Nemeckom. Diplomat hlasno vyzýval k väčšej pomoci zo strany Nemecka, najmä k vojenskej pomoci v podobe ťažkých zbraní.

22:46 Ulice Kyjeva zaplavili ruské tanky. Ide však o techniku, ktorú v bojoch zničila ukrajinská armáda. V uliciach metropoly ich vystavili pár dní predtým, ako si krajina pripomenie výročie svojej nezávislosti.

21:28 Ruský senátor Eduard Isakov zareagoval na správanie svojej dcéry, ktorá sa minulý piatok vyslovila proti vojne na Ukrajine a odišla z Ruska. Diana Isakovová stanici BBC povedala, že tento rok v marci išla na protivojnovú demonštráciu v Soči, v apríli tam rozdávala protivojnové letáky a zadržala ju polícia. Kritizovala aj svojho otca, ktorý ako zákonodarca súhlasil s inváziou ruských vojsk na Ukrajinu, a predpovedala, že režim, ktorý nazvala diktatúrou, v Rusku padne.

Isakov ešte v piatok vydal odsudzujúce vyhlásenie, ktoré mnohí ľudia prijali ako zrieknutie sa dcéry, ale ďalší ho chápali skôr ako vysvetlenie určené nadriadeným. V pondelok senátor vydal nové vyhlásenie, že o zrieknutí sa dcéry nemôže byť ani reč, ale pripustil, že s dcérou z prvého manželstva má konflikt a vážne rozpory.

21:03 Minister zahraničia Európskej únie Josep Borell vyzval Úniu, aby bola v otázke zákazu víz pre Rusov selektívnejšia. Vyhlásil, že hoci by EÚ nemala otvárať dvere oligarchom, "existuje mnoho Rusov, ktorí chcú z krajiny utiecť, pretože nechcú v tejto situácii žiť." "Zakázať vstup všetkým Rusom nie je dobrý nápad," povedal Borrell.

21:02 Vysokopostavený ruský diplomat Gennadij Gatilov vylúčil v pondelňajšom rozhovore pre noviny Financial Times možnosť diplomatického riešenia vojnového konfliktu medzi Moskvou a Kyjevom. Rusko podľa jeho slov zároveň očakáva, že konflikt na Ukrajine sa predĺži.

20:30 Ukrajina a Moldavsko v pondelok znovuotvorili dlhodobo nevyužívanú železničnú trať v juhoukrajinskej Odeskej oblasti, ktorá má zabezpečiť prepravu potrebného tovaru v čase pretrvávajúcej ruskej vojenskej ofenzívy.

19:24 Takéto sú indikatívne odhady ruský strát od začiatku vojny podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

19:21 Najmenej 5587 zabitých a 7890 zranených civilistov si vyžiadalo pol roka vojny Ruska proti Ukrajine, uviedol Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva.

18:54 Protivzdušná obrana na anektovanom ukrajinskom polostrove Krym v pondelok večer zostrelila nad predmestím v Sevastopole objekt letiaci vo veľkej výške, najskôr bezpilotné lietadlo, uviedol Suvastopoľský gubernátor Michail Razvožajev. Sevastopoľ je sídlom ruskej Čiernomorskej flotily, ktorej veliteľstvo sa už dvakrát počas mesiaca stalo terčom náletu dronu, naposledy v sobotu.

18:50 Vysokopostavený ruský diplomat Gennadij Gatilov vylúčil v pondelňajšom rozhovore pre noviny Financial Times možnosť diplomatického riešenia vojnového konfliktu medzi Moskvou a Kyjevom. Rusko podľa jeho slov zároveň očakáva, že konflikt na Ukrajine sa predĺži.

18:32 Bulharsko si musí vyjednať s ruským plynárenským gigantom Gazprom obnovenie dodávok plynu. Uviedol to minister energetiky úradníckej vlády Rosen Christov. Gazprom zastavil dodávky plynu do Bulharska v apríli, pretože Sofia odmietla za plyn platiť v rubľoch. Vláda predtým sľúbila, že zaistí dostatočné dodávky na zimu.

17:36 Ukrajinská ambasáda v Prahe sa v pondelok poďakovala občanom ČR za to, že pri príležitosti spomienkových podujatí na okupáciu Československa v roku 1968 na jej účet počas uplynulého víkendu poslali 24,2 milióna českých korún (takmer milión eur).

17:27 Turecko od začiatku tohto roka viac ako zdvojnásobilo dovoz ruskej ropy. S odkazom na svoje záznamy to v pondelok uviedla spoločnosť Refinitiv Eikon. Ankara zatiaľ zvýšila dovoz nad 200-tisíc barelov ropy denne, zatiaľ čo vlani v rovnakom období predstavoval 98-tisíc barelov denne.

16:48 Ukrajina a Poľsko podpísali memorandum o spolupráci v oblasti kybernetickej bezpečnosti, informoval server Ukrinform. "Od začiatku rozsiahlej invázie na Ukrajinu bolo Poľsko opakovane napadnuté ruskými hackermi. Teraz budeme schopní zjednotiť naše úsilie v boji proti nepriateľovi v kybernetickom priestore," píše sa vo vyhlásení.

16:35 Upozorniť Nemcov na pokračujúcu ruskú inváziu na Ukrajine sa od pondelka na vyhlásenom berlínskom nákupnom bulvári Kurfürstendamm snaží rozstrieľaná a vypálená osobná dodávka. V nej sa z bojom zmietaného mesta Buča pri Kyjeve snažili utiecť tri dospelé ženy a jedno dievča, ich útek ale zmarili ruskí vojaci, ktorí ich zabili.

16:33 Alexander Dugin zo smrti svojej dcéry obvinil "ukrajinský nacistický režim" a incident označil za "teroristický útok". Vyplýva to z vyhlásenia zverejneného na telegrame ruským podnikateľom Konstantinom Malofejevom. Podľa BBC ide o Duginovu prvú verejnú reakciu od sobotnej udalosti. Kyjev vinu popiera.

16:32 Ukrajinské mestá sú v pohotovosti. Podľa prezidenta Zelenského hrozia v najbližších dňoch ďalšie brutálne útoky. Ako vyzerajú boje u našich susedov, o tom sme sa rozprávali s ukrajinským veľvyslancom na Slovensku Jurijom Jurijovičom Muškom.

15:52 Európska únia chce výrazne zvýšiť vojenskú pomoc Ukrajine a zvažuje vytvorenie výcvikového programu pre ukrajinských vojakov, oznámil šéf únijnej diplomacie Josep Borrell. "Vojna, ktorá stále trvá, a zdá sa, že bude ešte nejaký čas trvať, si vyžaduje úsilie nielen v dodávkach vybavenia, ale aj vo výcviku a organizácii armády," povedal.

15:46 Ruský prezident Vladimir Putin odsúdil explóziu, pri ktorej v sobotu zahynula dcéra ultranacionalistického ruského ideológa Alexandra Dugina Darja, ako hanebný zločin. Urobil tak v kondolencii adresovanej príbuzným zabitej 29-ročnej ženy.

15:21 Írsko v pondelok oznámilo, že opätovne otvorilo svoje veľvyslanectvo v Kyjeve, ktoré bolo zatvorené v dôsledku februárovej ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu.

14:49 Vo vojne s Ruskom padlo takmer 9000 ukrajinských vojakov, oznámil dnes náčelník ukrajinského generálneho štábu Valerij Zalužnyj. Informovala o tom agentúra Interfax-Ukrajina a tiež server RBK Ukrajina. Ide o jedno z mála vyhlásení ukrajinských predstaviteľov o vlastných vojenských stratách v konflikte, ktorý Moskva rozpútala 24. februára, poznamenala agentúra AFP.

14:40 V moskovskom metre zadržiavajú ľudí s protivojnovými postojmi pomocou kamier na rozpoznávanie tváre. Najmenej 4 osoby už boli zadržané, 2 z nich sa podľa ľudskoprávneho projektu OVD-Info už predtým zúčastnili na demonštráciách proti vojne na Ukrajine.

14:38 Ozbrojené sily Ukrajiny zaútočili na Antonovský most v okupovanom Chersonskom regióne. Zranených bolo najmenej 15 ľudí.

13:40 Mier v Európe nemožno považovať za samozrejmosť, čoho dôkazom je aj súčasná vojenská agresia Ruska voči Ukrajine. Uviedla to v pondelok predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová s odkazom na Celoeurópsky deň spomienky na obete všetkých totalitných a autoritatívnych režimov.

13:38 Ruská tajná služba FSB obvinila ukrajinské spravodajské služby z vraždy Darji Duginovej, dcéry ultranacionalistického ideológa Alexandra Dugina.

13:36  Bombu v aute, ktorá v sobotu večer usmrtila ruskú novinárku Dariu Duginovú, údajne odpálili na diaľku. "Zistili sme, že bomba v Duginovej automobile bola odpálená na diaľku," píše ruská tlačová agentúra TASS s odvolaním sa na príslušníka orgánov činných v trestnom konaní, ktorý chcel zostať v anonymite. Vozidlo bolo podľa jeho vyjadrení pravdepodobne sledované.

13:08  Vysoký ruský diplomat pri OSN v Ženeve Gennadij Gatilov vylúčil diplomatické ukončenie vojny na Ukrajine, Rusko podľa neho očakáva dlhý konflikt.

13:05 Na ôsmy balík sankcií proti Rusku vyzval v pondelok Európsku úniu estónsky minister zahraničných vecí Urmas Reinsalu. "Agresorovi musíme výrazne zvýšiť cenu za jeho agresiu, a to ešte pred zimou. Sedem doterajších sankčných balíkov nevytvorilo dostatočný tlak na (ruského prezidenta Vladimira) Putina, aby ukončil vojnu na Ukrajine," povedal Reinsalu v estónskom rozhlase. 

12:17 Ruské jednotky urobili čiastočný pokrok na frontovej línii od okupovaného Chersonu na juhu Ukrajiny smerom k neďalekému Mykolajivu.  "V smere na Mykolajiv uskutočnili okupanti s čiastočným úspechom útoky v oblasti osady Blahodatne," uviedol generálny štáb ukrajinskej armády. V nedeľu priznal, že ruské jednotky sa dostali na južný okraj osady.

12:11 Musíme zaistiť, aby to nebol Kremeľ, kto si bude diktovať podmienky mieru a pravidlá medzinárodných vzťahov. Apeloval premiér Petr Fiala v stredu na porade českých diplomatov v Černínskom paláci.

11:20 Bezpečnostná služba Ukrajiny hlási zadržanie dvoch ľudí v Donbase, ktorí odovzdávali informácie o pozíciách HIMARS okupantom.

10:36 Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) tvrdí, že ruské ofenzívne operácie na východnej Ukrajine pravdepodobne vrcholia, aj keď malé úspechy v postupe invázna armáda ešte zrejme dosiahne. Rusom sa podľa neho nedarí využívať taktické prelomy na manévrovanie do tyla Ukrajincov ani na rozbitie významných častí ukrajinských obranných línií.

10:16 Britské ministerstvo obrany upozornilo na video, ktoré sa v polovici augusta objavilo na ukrajinských kanáloch, a ktoré údajne zachytáva niektorých členov vojenskej jednotky samozvanej proruskej Luhanskej ľudovej republiky (LNR). Tí vo vyhlásení odmietli nasadenie v susednej Doneckej oblasti. Bojovníci tvrdili, že splnili svoju povinnosť. 

Briti sa domnievajú, že Rusko má stále väčšie problémy s motiváciou pomocných síl. "Velitelia sa pravdepodobne uchyľujú k priamym finančným stimulom, zatiaľ čo niektoré bojové jednotky sú považované za nespoľahlivé pre útočné operácie," píše britské ministerstvo.

9:50 Makariv, Kyjevský región rekonštruujú. Fotky sú z apríla a augusta tohto roku.

9:47 Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková sa vyslovil za pokračovanie dodávok zbraní Ukrajine. Podľa nej Putin odmieta rokovať aj o otázkach medzinárodného humanitárneho práva, uvádza Deutsche Welle.

9:45 Nemecký kancelár Olaf Scholz povedal, že pred začiatkom vojny na Ukrajine sľúbil Putinovi, že Ukrajina sa v najbližších desaťročiach nestane členom NATO, píše Die Welt.

9:28 Ruská armáda zničila školu v Kostiantynivke v Doneckej oblasti, informoval o tom šéf regionálnej vojenskej správy Serhiy Kirilenko.

8:40 Ukrajinský generálny štáb v pravidelnom rannom prehľade informoval, že ruské jednotky pred blížiacim sa výročím nezávislosti Ukrajiny pokračujú v ofenzíve na východe a juhu krajiny. Ruské jednotky sa naďalej zameriavajú na získanie plnej kontroly nad Luhanskou a Doneckou oblasťou a na udržanie častí Chersonskej a Charkovskej oblasti. Boje pokračujú aj v Záporožskej a Mykolajivskej oblasti. Ukrajinské jednotky podľa Kyjeva naďalej vykonávajú úspešné raketové a delostrelecké útoky na pozície okupantov.

7:48 Reportér ČT Jan Šilhan z Kyjeva uviedol, že ruská armáda v posledných hodinách ostreľovala mesto Nikopol, ktoré sa nachádza neďaleko Záporožskej jadrovej elektrárne. Tamojšie úrady hlásia, že na mesto bolo vypálených dvadsaťpäť striel, ktoré spôsobili požiar v priemyselnom areáli a odpojili zhruba tritisíc objektov od elektrického prúdu. 

Ukrajinské úrady sa podľa neho teraz neboja, že by strely mohli narušiť bezpečnosť reaktorov, oveľa väčším problémom by bolo odpojenie elektrickej energie kvôli vodnému chladeniu elektrárne.

7:23 Rusi v noci na pondelok ostreľovali Charkov od Belgorodu. Strela zničila dvojposchodovú budovu a zapríčinila požiar.

6:42 K zodpovednosti za smrť dcéry prokremeľského ultranacionalistického ideológa Alexandra Dugina sa prihlásila neznáma ruská partizánska skupina s názvom Národná republikánska armáda. Podľa agentúry AP to oznámil bývalý ruský poslanec a opozičný aktivista Iľja Ponomarjov. AP uviedla, že nebola schopná existenciu skupiny overiť.

6:40 Zelenskyj v nočnom prejave tiež vyzval Ukrajincov na ostražitosť. Po šiestich mesiacoch vojny proti Rusku majú podľa neho načo hrdí, varoval však, že pri príležitosti polročného míľnika by mohli Rusi spáchať nejaký nebývalo krutý čin. Poďakoval všetkým, ktorí bojujú alebo Ukrajinu inak podporujú. Ukrajinci podľa neho už dokázali, že sú neporaziteľní. Ukrajina 24. augusta oslavuje Deň nezávislosti a zároveň to bude presne šesť mesiacov od začiatku ruskej invázie.

6:38 Pol roka po začiatku vojny udelil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj viacerým svojim krajanom vyznamenania za mimoriadne zásluhy. Oceneným je okrem iných známy bývalý profesionálny futbalista Andrij Ševčenko, ktorý svoje dobré meno využíva na pomoc Ukrajine, oznámil Zelenskyj v noci na pondelok na sociálnej sieti.

6:35 Ak Rusko začne súd s ukrajinskými vojakmi v Mariupole, znemožní tým akékoľvek konanie. Vo svojom pravidelnom večernom prejave to v nedeľu povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "Ukrajina nebude tolerovať šikanovanie ľudí, o ktorých sa dá povedať jediné: sú hrdinami svojej vlasti a bránili slobodu svojho ľudu pred útočníkmi," vyhlásil prezident.

Ukrajinský starosta Mariupolu Vadym Bojčenko už skôr uviedol, že ruská armáda by mohla usporiadať súd s ukrajinskými vojnovými zajatcami na Deň nezávislosti Ukrajiny 24. augusta.

6:30 Udalosti sme s vami sledovali online aj včera. Pozrite si to najdôležitejšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok