Dcéru prokremeľského ideológa zabili ruskí partizáni, vyhlásil opozičný aktivista

TA3 ČTK
22.8.2022 07:59

K zodpovednosti za smrť dcéry prokremeľského ultranacionalistického ideológa Alexandra Dugina sa prihlásila neznáma ruská partizánska skupina s názvom Národná republikánska armáda. Podľa agentúry AP to oznámil bývalý ruský poslanec a opozičný aktivista Iľja Ponomarjov.

Dvadsaťdeväťročná Darja Duginová zahynula v sobotu pri explózii auta neďaleko Moskvy. Podľa vyšetrovateľov pod jej vozidlom explodovalo výbušné zariadenie a zločin bol pravdepodobne naplánovaný a objednaný. Server stanice BBC uviedol, že v aute mal ísť aj sám Dugin.

Dugin, ktorý je niektorými zdrojmi považovaný za mentora prezidenta Vladimira Putina, podporuje ruskú vojenskú agresiu na Ukrajine, rovnako ako ju podporovala jeho dcéra. Šéf samozvanej proruskej Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin na sociálnej platforme Telegram napísal, že sa Duginová stala obeťou "teroristov ukrajinského režimu, ktorí chceli zlikvidovať jej otca".

Ruský opozičný aktivista Ponomarjov vyhlásil, že zodpovednosť za smrť Duginovej prijala doteraz neznáma ruská skupina Národná republikánska armáda. "Túto akciu, rovnako ako mnoho ďalších partizánskych akcií na území Ruska v posledných mesiacoch, uskutočnila Národná republikánska armáda," povedal podľa denníka Ukrajinska pravda Ponomarjov. Prečítal tiež údajný manifest skupiny.

"Prehlasujeme prezidenta Putina za uzurpátora moci a vojnového zločinca, ktorý rozpútal bratovražednú vojnu medzi slovanskými národmi a poslal ruských vojakov na istú a nezmyselnú smrť... Putin bude nami zosadený a zničený," citoval z údajného manifestu. Listu Ukrajinska pravda Ponomarjov povedal, že s Národnou republikánskou armádou je v kontakte od tohtoročného apríla.

Ponomarjov v roku 2014 ako jediný ruský poslanec hlasoval proti anexii Krymu. Potom utiekol do Spojených štátov a teraz žije v ukrajinskom exile.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok