ONLINE: Rusko zrejme bude musieť stiahnuť časť síl z frontu, v Charkovskej oblasti zavedú zákaz vychádzania

TA3 TASR ČTK ČT24
21.8.2022 07:28

Rusko bude musieť pravdepodobne stiahnuť časť svojich síl z frontovej línie, aby chránilo okupovaný ukrajinský Krym. Šéf Charkovskej oblasti Oleh Synehubov informoval o zákaze vychádzania od siedmej večernej 23. augusta do siedmej rannej 25. augusta. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:50 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:12 Volodymyr Zelenskyj zverejnil video z kyjevskej ulice s názvom Chreščatyk, ktoré ukazuje zničené vybavenie ruských útočníkov.

22:41 Starosta Charkova Ihor Terechov na Telegrame oznámil, že najmenej tri rakety zasiahli v nedeľu večer mestskú štvrť Kyjevskij a zapálili dve budovy, píše server The Kyiv Independent.

22:05 Ruské sily zaútočili na Zelenodolsk v Dnepropetrovskej oblasti. Pri útoku zomrela jedna žena. Šesť civilistov vrátane dieťaťa utrpelo zranenie. S odvolaním sa na šéfa Dnepropetrovskej oblastnej vojenskej správy Valentyna Rezničenka o tom informuje server Ukrainska pravda.

22:00 Rusko na nasledujúce štyri dni čiastočne uzatvára oblohu nad tromi oblasťami pri hraniciach s Ukrajinou. S odkazom na facebookový príspevok ukrajinského generálneho štábu to uvádza server Ukrainska pravda. Podľa informácií získaných generálnym štábom Rusko od pondelka do štvrtka čiastočne uzavrie oblohu nad Lipeckou, Voronežskou a Belgorodskou oblasťou.

20:01 Bombardovanie a útoky pri ruskej invázii zničili na Ukrajine takmer päť stoviek múzeí, výstavných siení, historických budov či umeleckých škôl. Tisícky exponátov museli pracovníci previezť do bezpečia. Cennosti z Mariupolu a obsadených území odviezli okupačné vojská. Na konferencii Medzinárodnej rady múzeí v Prahe to povedala námestníčka ukrajinského ministerstva kultúry a informačnej politiky Kateryna Čujevová.

19:57 Obyvatelia najbližších miest k Záporožskej elektrárni začali distribuovať jód pre prípad úniku radiácie. Celkovo sa plánuje distribuovať asi 25 000 tabliet jodidu draselného, uviedol starosta Enerhodaru Dmitrij Orlov.

19:55 Britský premiér Boris Johnson a predstavitelia Spojených štátov, Francúzska a Nemecka v nedeľu v telefonickom rozhovore zdôraznili dôležitosť zaistenia bezpečnosti jadrových zariadení na Ukrajine. Podľa agentúry Reuters to uviedol Johnsonov úrad.

"V spoločnom telefonáte premiér, prezident Biden, prezident Macron a kancelár Scholz zdôraznili svoje pevné odhodlanie podporovať Ukrajinu tvárou v tvár ruskej invázii," uviedol hovorca Downing Street vo vyhlásení.

18:22 Šesť ľudí, vrátane jedného dieťaťa, bolo zranených pri ruskom ostreľovaní v Dnepropetrovskej oblasti. Podľa serveru Thy Kyiv Independent to uviedol hovorca regionálneho zákonodarného zboru Mykola Lukašuk. Povedal, že ruské jednotky v nedeľu ostreľovali dedinu blízko Krivého Roghu a poškodili domy a materskú školu.

18:10 Starosta Nikopola Jevhen Jevtušenko podľa serveru The Kyiv Independent povedal, že ruské jednotky v nedeľu ostreľovali cintorín v Marhanci zo Záporožskej jadrovej elektrárne.

18:08 Podľa šéfa Luhanskej oblasti Serhija Haidaja ruské jednotky násilne odviedli 430 pracovníkov bane v Ruskom okupovanom Dovžansku. Podľa serveru The Kyiv Independent ruská štátna televízia uviedla, že v bani teraz pracujú iba ženy a starší ľudia.

17:44 Vladimir Kličko, bývalý ukrajinský šampión v boxe, ktorý je bratom primátora Kyjeva, varoval pred jadrovou katastrofou v súvislosti s bojmi okolo Záporožskej jadrovej elektrárne nachádzajúcej sa v meste Enerhodar na juhovýchode Ukrajiny. "Svet si musí uvedomiť, že ak (jadrová elektráreň) vybuchne, bude tu Fukušima alebo Černobyľ viacnásobných rozmerov," upozornil Kličko pripomínajúc jadrové katastrofy z minulosti. "To sa nesmie stať," apeloval v nedeľnom rozhovore pre britskú stanicu Times Radio.

17:19 Ukrajinské obce dopĺňajú sirény o zvuky chemického a radiačného nebezpečenstva. S odvolaním sa na ukrajinské Centrum pre boj proti dezinformáciám to píše server The Kyiv Independent.

16:57 V dôsledku sobotného ostreľovania Voznesenska utrpelo zranenie 14 civilistov.

16:32 Letectvo ukrajinských ozbrojených síl tvrdí, že zostrelilo tri bezpilotné lietadlá, ktoré Rusko nasadilo na prieskum v Chersonskej oblasti. S odvolaním sa na Facebook ukrajinských ozbrojených síl to píše server Ukrainska pravda. Informáciu nie je možné nezávisle overiť.

16:18 Nemecký kancelár Olaf Scholz v nedeľu počas dňa otvorených dverí vlády v Berlíne vyhlásil, že Severoatlantická aliancia nebola pre Rusko nikdy hrozbou a šéf Kremľa Vladimir Putin rozpútal vojnu na Ukrajine z "absolútne absurdných" dôvodov.

16:14 Šéf Charkovskej oblasti Oleh Synehubov informoval o zákaze vychádzania od siedmej večernej 23. augusta do siedmej rannej 25. augusta. Na Deň nezávislosti Ukrajiny 24. augusta aj ukrajinské železnice rušia niektoré spoje. Uviedol to server The Kyiv Independent. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom večernom videoprejave vyjadril obavy, že by sa Rusko na budúci týždeň mohlo pokúsiť o obzvlášť násilné útoky.

15:37 Rusko bude musieť pravdepodobne stiahnuť časť svojich síl z frontovej línie, aby chránilo okupovaný ukrajinský Krym. Uvádza to analýza amerického Inštitútu pre štúdium vojny, podľa ktorej na Kryme stúpa panika.

15:36 Singapurský premiér Lee Hsien Loong uviedol, že vojna na Ukrajine a napätie medzi Spojenými štátmi a Čínou ovplyvňujú bezpečnosť v ázijsko-pacifickom regióne. "Môžeme očakávať ďalšie geopolitické súperenie v tomto regióne," povedal a dodal, že Singapur sa bude snažiť čo najviac vyhnúť tomu, aby sa zaplietol do "súperenia veľmocí".

15:19 Ruský minister obrany Sergej Šojgu v nedeľu vyhlásil, že počas tzv. špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine použili ruské ozbrojené sily hypersonickú strelu Kinžal trikrát.

13:44 Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že rakety Kaliber vystrelené z Čierneho mora zničili v ukrajinskej Odese muničný sklad so systémami HIMARS americkej výroby a ďalšie protilietadlové systémy západnej výroby. Agentúra Reuters zdôrazňuje, že informáciu nie je možné overiť.

12:43 K zodpovednosti za výbuch v aute ruskej novinárky, politologičky a dcéry prokremeľského ideológa Alexandra Dugina sa zatiaľ nikto neprihlásil, informovala v nedeľu agentúra AFP. Kancelária ukrajinského prezidenta deklarovala, že Kyjev nemá so smrťou Darie Duginovej nič spoločné. 

12:08 Provládne ruské médiá kritizujú taliansku pravicovo-populistickú Giorgiu Meloniovú za jej vyjadrenia o geopolitickom smerovaní Talianska. Podľa agentúry APA ruský denník Pravda cez víkend napísal, že podporou transatlantického spojenectva a Ukrajiny si Meloniová zvolila "cestu chaosu". 

11:53 Ruský minister obrany Sergej Šojgu v nedeľu v štátnej televízii povedal, že ruská armáda počas operácií na Ukrajine trikrát použila hypersonické strely Kinžal. Rakety sa podľa neho vo všetkých troch prípadoch ukázali ako účinné pri zasahovaní vysoko cenných cieľov a za letu ako takmer nezostreliteľné.

11:46 V ukrajinskej Kirovohradskej oblasti našli telo náčelníka tamojšieho oddelenia tajnej služby SBU. Príčinu smrti Oleksandra Nakonečného ukrajinské bezpečnostné zložky vyšetrujú, informovali ukrajinské médiá. Podľa serveru RBK Ukrajina sa hovorí o tom, že mohol spáchať samovraždu.

11:44 Spojené štáty tlmočili Ankare obavy, že ruské subjekty a jednotlivci sa snažia využiť Turecko na obchádzanie západných sankcií. Turecký minister financií Junus Elitaš ubezpečil americkú stranu, že Ankara nedovolí porušovanie sankcií žiadnou inštitúciou ani jednotlivcom.

11:28 Z ukrajinských prístavov odplávali ďalšie štyri lode s poľnohospodárskymi produktmi, oznámilo turecké ministerstvo obrany. Vďaka dohode o exporte obilia z Ukrajiny dohodnutej za prispenia OSN a Turecka už odplávalo z Ukrajiny 31 lodí naplnených obilím, kukuricou alebo slnečnicovým olejom.

11:25 Kyjev poprel akúkoľvek spojistosť s výbuchom vozidla, v ktorom zomrela dcéra ruského ideológa Alexandra Dugina. "Ukrajina s tým samozrejme nemá nič spoločné, pretože nie sme zločinecký štát, ktorým je Ruská federácia, a už vôbec (nie sme) nie teroristický štát," vyhlásil poradca ukrjainského prezidenta Mychajlo Podoljak.

11:23 Námestník poľského ministra obrany Wojciech Skurkiewicz poprel tvrdenie spravodajského portálu Politico, podľa ktorého šesť najväčších krajín EÚ vrátane Poľska "v júli neposkytlo Ukrajine žiadne prísľuby novej vojenskej pomoci"

10:12 Zákaz vychádzania v druhom najväčšom ukrajinskom meste Charkov bude v stredu predĺžený na celý deň, uviedol oblastný gubernátor Oleh Synehubov. Ukrajina bude v stredu 24. augusta sláviť svoj Deň nezávislosti. 

9:40 Ruské invázne jednotky útočia v smere na Mykolajiv, majú čiastočný úspech. Obsadili južný okraj obce Blahodatne, boje pokračujú. Vo svojej rannej operačnej zvodke to uviedol ukrajinský generálny štáb.

9:23  Vďaka ukrajinským hackerom Prvý kanál ruskej ruskej televízie v sobotu pre divákov na území Ruskom anektovaného Krymu odvysielal krátky príhovor ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. 

7:28 Pri výbuchu bomby nastraženej v aute prišla o život dcéra ruského ultranacionalistického ideológa Alexandra Dugina, ktorý má podľa viacerých médií silný vplyv na ruského prezidenta Vladimira Putina. 

7:23 Zelenskyj v nočnom video príhovore povedal, že Ukrajinci nesmú dovoliť Moskve, aby medzi nimi "šírila malomyseľnosť a strach", keď si budú pripomínať 31. výročie nezávislosti od sovietskej nadvlády.

7:17 Oleksandr Usyk úspešne obhájil status majstra sveta v ťažkej váhe. K víťazstvu mu pogratuloval aj prezident Zelenskyj.

7:07 Albánske ministerstvo obrany v sobotu večer uviedlo, že dvaja albánski vojaci utrpeli zranenie pri pokuse zastaviť tri osoby s ruským a ukrajinským pasom, ktoré sa pokúšali dostať do vojenského závodu v strednom Albánsku. Albánsky premiér Edi Rama uviedol, že tieto tri osoby sú "podozrivé zo špionáže"

7:00 Udalosti sme s vami sledovali online aj včera. Pozrite si to najdôležitejšie. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok