V Berlíne vystavili vrak auta z Buče. V ňom Rusi zabili štyri ženy, ktoré sa snažili utiecť

TA3 ČTK
22.8.2022 16:16

Upozorniť Nemcov na pokračujúcu ruskú inváziu na Ukrajine sa od pondelka na vyhlásenom berlínskom nákupnom bulvári Kurfürstendamm snaží rozstrieľaná a vypálená osobná dodávka. V nej sa z bojom zmietaného mesta Buča pri Kyjeve snažili utiecť tri dospelé ženy a jedno dievča, ich útek ale zmarili ruskí vojaci, ktorí ich zabili.

V Berlíne vystavili vrak auta z Buče. V ňom Rusi zabili štyri ženy, ktoré sa snažili utiecť
Twitter/PerThoeresson

Jeden z ukrajinských organizátorov akcie a člen ukrajinskej teritoriálnej obrany Andrij Radnjuk povedal, že výstava nazvaná Testament Buči je príležitosťou, ako Európanov upozorniť, že vojna na Ukrajine je stále aktuálna a že ohrozenie mieru v Európe je naďalej veľké.

Vojna je stále tu

Ukrajinský veľvyslanec v Nemecku Andrij Melnyk, ktorý nad akciou prevzal záštitu, v prejave pri otvorení výstavy povedal, že záujem obyvateľov Západu o Ukrajinu začína slabnúť. "Vojna trvá už pol roka. Vlna empatií a solidarity, ktorá sa od samého začiatku zdvihla, tu stále je, ale neustále slabne," povedal Melnyk. To, že si ľudia v centre Berlína môžu teraz pozrieť vozidlo, v ktorom zahynula 14-ročná Anja Miščenková so svojou matkou a dvoma ďalšími ženami, je podľa neho zásadné.

"Všetci musíme urobiť všetko, aby už žiadne ďalšie auto s civilistami nebolo takto rozstrieľané, aby sme zabránili ďalším masakrom a aby vojna skončila. Nesmieme zatvárať oči, vojna stále nie je minulosť," povedal.

Melnyk, ktorý je známy tvrdou a nevyberavou kritikou váhavého postoja nemeckých predstaviteľov, sa dnes ohradil proti tvrdeniam, že invázia na Ukrajinu je vojnou ruského prezidenta Vladimira Putina. Ako Putinovu označuje vojnu okrem iného nemecký kancelár Olaf Scholz. "Je mi ľúto, že komentáre o Putinovej vojne počujem aj od nemeckej vlády," povedal veľvyslanec. "Nie je to len Putinova vojna, je to vojna, ktorú vedú Rusko a ruský režim," zdôraznil.

"Rozkaz strieľať na toto vozidlo nevydal Putin. Rozhodli o tom vojaci v Buči. Mohli auto zastaviť a skontrolovať, či v ňom raz len civilisti, ale neurobili to. Oni sa rozhodli strieľať," povedal Melnyk.

Nie je to len Putinova vojna

O tom, že za agresiou nestojí len Putin, hovoril aj Radnjuk, ktorý je členom územnej obrany v regióne mesta Buča. Radnjuk povedal, že dobre chápe postoj Európanov, ktorí ruskú inváziu nepovažujú za svoju vojnu a ktorí začínajú byť vojnovým spravodajstvom a solidaritou s Ukrajinou unavení.

"Presne rovnakú otázku sme si kládli v roku 2014, kedy Rusi začali inváziu na východe Ukrajiny. Mnohí z nás sme si hovorili, že tá vojna je ďaleko, že sa nás netýka, že máme dobrých vojakov, ktorí sa o to postarajú, a že si radšej zájdeme na pohárik," povedal Radnjuk o proruskom povstaní na Donbase. "Berlín je teraz v rovnakej situácii ako my v roku 2014. Teraz je ale vojna aj v Kyjeve a ja môžem vidieť ruskú agresiu na vlastné oči," povedal.

Podľa Radnjuka je teraz pre Európu rozhodujúce stáť po boku Ukrajiny. "To je možnosť, ako ubrániť Európu vrátane Nemecka pred ruskou agresiou," povedal. Podľa neho je jasné, že Ukrajina nie je jediný cieľ Moskvy. "Druhá zastávka je Európa. Berlín s Nemeckom je navyše pre Rusko psychologickým miestom víťazstva. Posledných desať rokov Rusko intenzívne buduje kult víťazstva v druhej svetovej vojne (nad nacistickým Nemeckom) a postoj, že Rusko môže zvíťaziť znova," povedal.

Radnjuk si je vedomý, že vojnu na Ukrajine ako hrozbu pre Európu mnohí Európania vrátane Čechov nevnímajú. "Môj odkaz Českej republike a všetkým Európanom je, že Putin a Rusi nemajú radi slabosť. Ak sa s ním človek snaží jednať, viesť dialóg, tak je pre nich len slaboch. To je ich doktrína," dodal.

Výstava vyvolá diskusie

Dodávka, v ktorej štvorica žien zahynula, bude na námestí Georgea Grossa na bulvári Kurfürstendamm do 15. septembra. Už skôr sa ukrajinskí organizátori snažili ukázať v centre Berlína zničenú ruskú vojenskú techniku. Vtedy ale výstavu, ktorá bola vo Varšave a Prahe, berlínska mestská časť Mitte (Stred) odmietla s tým, že nie je vhodné ukazovať tanky a transportéry, v ktorých pravdepodobne zomreli vojaci.

Otázku vhodnosti dnes zmienil aj Oliver Schruoffeneger, ktorý je riadi mestskú časť Charlottenburg-Wilmersdorf. Táto radnica s výstavou súhlasila. "Výstava bude vyvolávať diskusie. Môže byť pokoj a pokojná atmosféra nášho mestského bulváru narušená takým hrozným dokladom vojny? Musíme vystavovať takéto obrazy vojny a násilia? Ja hovorím áno, musíme," povedal. Vojna na Ukrajine podľa neho vyžaduje širokú diskusiu, ku ktorej táto výstava môže prispieť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok