ONLINE: Obranci Mariupoľa majú zložiť zbrane. Obyvatelia Kyjeva sa do mesta ešte nemajú vracať

TA3 TASR ČTK
16.4.2022 07:06

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu zahynulo v krajine už 200 detí. Na Ukrajine je dohodnutých deväť humanitárnych koridorov. Nemecká vláda oznámila plán uvoľniť viac ako miliardu eur na vojenskú pomoc pre Ukrajinu. Posádka potopeného krížnika Moskva je podľa Ruska nažive. Udalosti sme s vami sledovali online.

00:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:56 Rusko uviedlo, že ak obranné sily bojujúce v Mariupole zložia zbrane v nedeľu 17. apríla o 6.00 hod. miestneho času, budú ich životy ušetrené. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na ruskú TASS.

23:50 Ruský oligarcha Roman Abramovič navštívil Kyjev. Snaží sa oživiť mierové rozhovory medzi Ukrajinou a Ruskom. Podľa agentúry Bloomberg sa stretol s členmi ukrajinskej delegácie. Oligarchov hovorca jeho návštevu Kyjeva poprel.

23:18 Učitelia z okupovaných území majú byť prevedení na "ruské vzdelávacie štandardy“. V lete sa na Kryme uskutočnia kurzy "preprofilovania“ učiteľov z Chersonskej, Charkovskej a Záporožskej oblasti, uviedol líder anektovaného Krymu Sergej Aksjonov.

23:11 Ukrajinský prezident Zelenskyj nekomentoval tvrdenia Moskvy, že vyčistila mestskú oblasť v Mariupole. Situácia v meste je veľmi vážna, vyhlásil.

22:55 Majetok ruských oligarchov zmrazený vo Francúzsku má hodnotu 920 miliónov dolárov. Forbes spočítal, že hodnota 31 nehnuteľností, ktoré vlastní osem ruských oligarchov, je vyššia ako pôvodné francúzske odhady, ktoré predstavovali necelých 620 miliónov dolárov.

22:30 Kyjevský starosta Vitalij Kličko odkázal podľa BBC Ukrajincom, ktorí v posledných týždňoch utiekli z mesta, nekompromisný odkaz – teraz nie je čas premýšľať o návrate do svojich domovov.

22:00 Rusko odkladá vojenské striedanie v Sýrii kvôli vojne na Ukrajine, tvrdia Ukrajinci. Generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny dodal, že kvôli nedostatku vojakov Rusko pracuje na nábore vojenských záložných síl, ktoré podpisujú krátkodobé vojenské kontrakty od 3 mesiacov až do jedného roka.

21:47 Ukrajinci, ktorí kvôli vojne prišli o svoje byty a domy, budú počas obnovy zničeného bývania ubytovaní v modulárnych mestách.

21:25 V Berlíne sa konalo zhromaždenie na podporu Ukrajiny. Účastníci vyzvali na uvalenie embarga na ruský plyn a ropu a na uzavretie oblohy nad Ukrajinou.

21:20 Nemecko neplánuje obmedziť počet ukrajinských utečencov, ktorých prijme na svoje územie. Počet ľudí, ktorí prichádzajú z Ukrajiny, však v posledných dňoch klesá. Budúci vývoj počtu utečencov  je ťažké odhadnúť, uviedla stanica Deutsche Welle.

20:57 Podľa ukrajinskej ombudsmanky Ludmily Denisovej ruské zastúpenie v okupovaných častiach Luhanskej oblasti verbuje deti vo veku 16 až 17 rokov. Podľa nej je už potvrdených niekoľko úmrtí medzi tínedžermi.

20:41 Ruské ministerstvo obrany zverejnilo zábery, na ktorých je podľa neho vidieť posádku krížnika Moskva, a to prvýkrát od potopenia lode. Veľká skupina námorníkov je na prehliadke v krymskom prístavnom meste Sevastopoľ, kde ich kontroluje vrchný veliteľ ruského námorníctva - admirál Nikolaj Jevmenov.

20:38 Ľvovský súd poslal proruského ukrajinského poslanca Viktora Medvedčuka do väzby bez možnosti zloženia kaucie. Uviedol to server ukrajinskej agentúry Unian. Medvedčuk je na Ukrajine podozrivý z vlastizrady a napomáhania teroristickej organizácii. Proti rozhodnutiu súdu sa môže odvolať. Všetky obvinenia odmieta ako vykonštruované, uviedla Unian.

20:30 Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že ruské a proruské jednotky vyčistili celú mestskú oblasť prístavu Mariupol od ukrajinských síl a zablokovali zostávajúcich ukrajinských bojovníkov v rozsiahlom areáli tamojších oceliarní Azovstal.

20:15 Z ukrajinských miest bolo v sobotu humanitárnymi koridormi evakuovaných celkom 1 449 ľudí. V piatok to bolo 2 864 občanov. Informoval o tom zástupca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko.

19:49 "Chlapci sa ale držia," povedal Zelenskyj s tým, že ukrajinská armáda má so svojimi jednotkami spojenie. Podľa ukrajinského prezidenta Rusko odmieta humanitárne koridory pre civilných obyvateľov mesta, kde teraz pokračujú boje a chýba tam jedlo, voda aj lieky.

19:34 Šéf vojenskej správy Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj uviedol, že po ruských útokoch vo východoukrajinskom regióne došlo k rozsiahlym škodám na civilnej infraštruktúre. Spresnil, že zásah na tržnici v meste Lysyčansk viedol k požiaru, ktorý sa rozšíril na dve kalové nádrže v rafinérii, zapálil tri dodávky chleba a poškodil budovu zdravotníckeho zariadenia.

19:25 Zvyšky zničených ruských vozidiel 90. tankovej divízie v regióne Černihiv.

19:10 Šéf ruského námorníctva admirál Nikolaj Jevmenov sa stretol s členmi posádky potopeného krížnika Moskva a vyhlásil, že budú aj naďalej slúžiť v námorníctve. Informovala o tom agentúra TASS.

18:51 Na parížskom letisku Charlesa de Gaulla pristál ruský špeciál, ktorý z Francúzska odvezie vyhostených pracovníkov ruského veľvyslanectva. Uviedla to agentúra AFP s odkazom na zdroje z letiska. Od začiatku mesiaca francúzske ministerstvo zahraničia označilo za "persona non grata" 41 občanov Ruska, ktorých podozrieva, že pod diplomatickým krytím viedli výzvednú činnosť.

18:30 Dedina Fuentes de Andalucía na juhu Španielska sa premenovala na Ukrajinu (po španielsky Ucraniu), aby tak prejavila svoju solidaritu s rovnomennou vojnou zmietanou krajinou, ktorú napadlo Rusko. Informuje o tom agentúra Reuters.

18:16 Výsledkom rokovaní medzi Ukrajinou a Ruskom o ukončení vojnového konfliktu by mohol byť podpis dvoch dokumentov. Jeden z nich by sa mal týkať bezpečnostných záruk pre Ukrajinu. Novinárom to v Kyjeve povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

17:55 Ukrajinská spravodajská služba zadržala ruského splnomocnenca v Donbase. Zadržanie Eduarda Basurina pravdepodobne súvisí s jeho vyhlásením, v ktorom odhalil plány Ruska použiť chemické zbrane v Mariupole.

17:38 Do Kyjeva prišla delegácia gruzínskych poslancov. "Prišiel som do Kyjeva spolu s kolegami, gruzínskymi poslancami, aby sme odovzdali odkaz Gruzínska: cítime váš zármutok. Gruzínsko podporuje Ukrajinu, Gruzínci stoja pri Ukrajincoch,“ napísal na Twitteri predseda gruzínskeho parlamentu Shalva Papuashvili.

17:26 Zničenie obrancov Mariupolu ukončí rokovania s Ruskom, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij. Povedal, že Rusko chce, aby sa vzdali. Obrancovia Mariupolu podľa Zelenského bojujú v počte jeden proti šiestim a potrebujú čo najskôr ťažké zbrane.

17:15 Ukrajinskí bojovníci, ktorí zostanú v Mariupole a odmietnu sa vzdať, budú zlikvidovaní, vyhlásil šéf Ruskom podporovanej Doneckej ľudovej republiky. Spojenci Ruska sú blízko dobytia mesta Mariupol na juhu krajiny, ale predpokladá sa, že ukrajinské sily sa bránia náporu z oblasti prístavu a továrne Azovstal.

16:50 Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak kritizoval EÚ za oneskorenie v dodávkach zbraní.

16:48 Rinat Achmetov, najbohatší muž Ukrajiny, povedal agentúre Reuters, že jeho holding bude hrať kľúčovú úlohu pri povojnovej obnove Ukrajiny a najmä Mariupolu.

16:38 Rusko plánuje od pondelka zakázať ľuďom vstup a odchod z Mariupolu, tvrdí poradca starostu mesta.

16:35 Rusko upozornilo Česko, že bez jeho súhlasu nesmie poskytovať tretím krajinám bývalú sovietsku techniku. Oznámil to šéf českej diplomacie Ján Lipavský, podľa ktorého ide o nezmysel a Česko na nótu nebude reagovať.

16:30 Od začiatku vojny na Ukrajine už našlo v Poľsku prácu takmer 70-tisíc osôb ukrajinskej národnosti, z toho sú zhruba tri štvrtiny ženy. Informovala o tom dnes agentúra PAP.

16:10 Taliansko od nedele zakáže lodiam plávajúcim pod ruskou vlajkou vplávať do svojich prístavov. Zákaz sa vzťahuje aj na lode, ktoré zmenili vlajku po 24. februári.

15:50 Na pomoc pri obnove Ukrajiny sa hlási viac ako 10-tisíc dobrovoľníkov. V súčasnosti pracujú v odmínovaných oblastiach Kyjevskej oblasti. Podľa Štátnej služby pre mimoriadne situácie upratujú ulice a podieľajú sa na pátracích akciách.

14:33 Francúzska kozmetická značka L'Occitane náhle zmenila názor a oznámila, že uzavrie svoje obchody v Rusku a ukončí tamojší internetový predaj. Ešte pred niekoľkými dňami pritom firma obhajovala svoje rozhodnutie pokračovať v podnikaní v Rusku, upozornil server BBC.

14:28 Najbohatší Ukrajinec Rinat Achmetov vyjadril presvedčenie, že Ukrajina vo vojne s Ruskom zvíťazí. Sľúbil, že pomôže obnoviť mesto Mariupol, ktoré teraz oblieha a ničí ruská armáda a v ktorom má rozsiahle podnikateľské aktivity. Upozornil tiež, že Ukrajina bude potrebovať obdobu amerického Marshallovho plánu, ktorý pomohol obnoviť západnú Európu po druhej svetovej vojne.

14:26 Ukrajinským záchranárom prišli na pomôcť kolegovia z USA, Austrálie, Nemecka a Poľska. Momentálne pracujú v meste Borodyanka. Píše NEXTA na Twitteri.

13:35 Slovenský premiér Eduard Heger vyjadril v piatok presvedčenie, že demokratické krajiny sa nesmú nechať zastrašiť Ruskom a musia poskytovať maximálnu pomoc Ukrajine, ktorá už vyše 50 dní vzdoruje ruskej agresii. Uviedol to počas piatkového vystúpenia vo vysielaní americkej spravodajskej televízie CNN.

13:11 Organizácia Spojených národov zaevidovala na Ukrajine od začiatku ruskej invázie už viac ako 1900 prípadov zabitia civilistov. Zároveň však upozornila, že "skutočný" počet obetí je zrejme oveľa vyšší, informovala v sobotu stanica BBC. 

13:02 Pri dnešnom rannom raketovom útoku v Kyjeve zahynul jeden človek a niekoľko ďalších ľudí utrpelo zranenie, uviedol starosta mesta Vitalij Kličko.

12:59 Rusko v nóte upozornilo Česko, že bez jeho súhlasu nesmie poskytovať tretím krajinám bývalú sovietsku techniku. Ide o nezmysel, povedal český minister zahraničných vecí Lipavský.

12:30 Takto vyzerá aktuálny postup ruských jednotiek na Ukrajine podľa britských spravodajských služieb:

12:20 Špeciálne sily britskej armády prvýkrát od začiatku ruskej invázie vykonávali výcvik jednotiek na Ukrajine. Britskému denníku The Times to oznámili ukrajinskí dôstojníci. Výcvikom údajne v posledných dvoch týždňoch prešli dva prápory ukrajinských ozbrojených síl, jeden umiestnený v Kyjeve a druhý v jeho okolí.

11:44 Rusko zakázalo vstup do krajiny britskému premiérovi Borisovi Johnsonovi, ministerke zahraničia Liz Trussovej, ministrovi obrany Benovi Wallaceovi a ďalším desiatim členom vlády a politikom, uviedla v sobotu ruská agentúra Interfax. Ruská diplomacia sa tak rozhodla s ohľadom "na nepriateľské kroky britskej vlády".

11:43 Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu zahynulo v krajine už 200 detí, informovala ukrajinská generálna prokuratúra. Ďalších cez 360 ich bolo zranených.

11:33 Dodávky ruského zemného plynu cez Ukrajinu na Slovensko sa v prvej polovici apríla oproti marcu znížili. Na vstupe vo Veľkých Kapušanoch pritekalo v prvých dňoch denne 91 miliónov kubických metrov (m3) plynu, no neskôr dodávky postupne klesli až na 48 miliónov m3 v stredu 13. apríla. Priemerne v apríli pritekalo na Slovensko 76 miliónov m3 plynu denne, čo je oproti marcovým 83 miliónom m3 deväťpercentný pokles. Vyplýva to údajov prepravcu plynu eustream. 

11:28 Na Ukrajine je podľa Kyjeva pre dnešok dohodnutých deväť humanitárnych koridorov, ktoré majú slúžiť na evakuáciu civilistov, aj z obliehaného Mariupolu.

10:42 Rusko podniklo v sobotu ráno raketový útok na vojenskú továreň v ukrajinskej metropole Kyjev. Informoval o to reportér agentúry AFP a útok následne potvrdili aj ukrajinské úrady a ruské ministerstvo obrany. 

10:03 Európa zintenzívňuje snahy o ukončenie dovozu ruského plynu po invázii Moskvy na Ukrajinu. Od obnovenia výstavby dánskej vetvy plynovodu z Nórska do Poľska, cez terminály na skvapalnený zemný plyn v severnom Nemecku, Fínsku a Francúzsku až po potenciálne nové trasy plynovodov cez Španielsko a Stredozemné more. 

9:52 Nemecký minister spravodlivosti Marco Buschmann uviedol, že dodávky tankov alebo iných ťažkých zbraní  by neznamenali vstup Nemecka do vojny na Ukrajine, ktorá sa už vyše 50 dní bráni ruskej vojenskej agresii. Jeho vyjadrenie zaznelo v rozhovore pre noviny Welt am Sonntag, informovala v sobotu agentúra DPA. 

9:42 Pri ruských útokoch zomreli na území Ukrajiny najmenej ďalší dvaja civilisti a štyria utrpeli zranenia, píše Reuters s odvolaním sa na miestnych predstaviteľov.

9:34 Ruské sily pokračujú v ostreľovaní Charkova. NEXTA zverejnila video na Twitteri. 

9:28 Slovensko-ukrajinskými hraničnými priechodmi prešlo 614 mužov, 1792 žien a 780 detí. O dočasné útočisko požiadalo 150 osôb. Celkový počet utečencov je 336 919. Celkový počet udelených dočasných útočísk je 67 946. Informoval rezort vnútra.

9:19 Ruská armáda preskupuje a posilňuje svoje jednotky, najaktívnejšia je v smere na mestá Doneck a Slobožanske na východe Ukrajiny, uviedol v sobotu generálny štáb ukrajinskej armády. Rusi tiež ďalej čiastočne blokujú mesto Charkov a ostreľujú ho delostrelectvom. Informácie zverejňované ukrajinským generálnym štábom nemožno nezávisle overiť, rovnako ako informácie poskytované ruským velením. 

8:40 Podľa OSN bolo na Ukrajine od začiatku vojny zabitých 2 982 civilistov a 2 651 zranených. 

8:07 V ukrajinskej metropole Kyjev a v Ľvove na západe krajiny boli nad ránom podľa miestnych médií počuť výbuchy, sirény sa rozozneli aj v mestách na juhu. NEXTA zverejnila na Twitteri fotografiu, na ktorej je vidieť stúpať dym z časti Kyjeva. 

7:28 Ukrajina už takmer vypracovala dotazník pre vstup do Európskej únie, prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol vo videu, ktoré zverejnil v piatok večer. Informovala agentúra DPA.

7:03 Nemecká vláda v piatok v nadväznosti na sťažnosti Kyjeva, že od Berlína nedostáva ťažké zbrane, oznámila plán uvoľniť viac ako miliardu eur na vojenskú pomoc pre Ukrajinu. Informovala o tom agentúra AFP.

7:07 Po stiahnutí ruských síl našli v Kyjevskej oblasti už viac ako 900 tiel civilistov. Informovali o tom v piatok agentúry AP a AFP s odvolaním sa na tamojšiu políciu.

7:06 Ukrajinský premiér Denys Šmyhal sa budúci týždeň zúčastní jarného zasadnutia Medzinárodného menového fondu a Svetovej banky vo Washingtone, píše Reuters.

7:06 Pri ruskom ostreľovaní mesta Charkov na východe Ukrajiny zomrelo v piatok najmenej desať ľudí, píše agentúra DPA s odvolaním sa na tamojšiu krajskú prokuratúru. 

7:05 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre televíziu CNN uviedol, že podľa odhadov Ukrajiny vo vojne s Ruskom doteraz zahynulo približne 2500 až 3-tisíc ukrajinských vojakov. Informovala o tom agentúra DPA. 

7:02 Pápež František sa počas veľkopiatkovej krížovej cesty v rímskom Koloseu pomodlil za to, aby si "protivníci" vo vojenskom konflikte na Ukrajine "podali ruky" a "skúsili si vzájomne odpustiť". Informovala agentúra AFP.

7:00 Starosta Kyjeva Vitalij Kličko v piatok oznámil, že ukrajinská metropola plánuje premenovať ulice a námestia, ktorých názvy súvisia s Ruskom. Informovali stanice BBC a Sky News.

Konflikt na Ukrajine sme s vami sledovali aj uplynulý deň, pozrite si, čo sa udialo:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok