Rusko sa snaží rozbiť jednotu demokratického sveta. Mali by sme byť odvážni a pomáhať Ukrajine, uviedol Heger v CNN

TA3 TASR
16.4.2022 13:34

Slovenský premiér Eduard Heger vyjadril v piatok presvedčenie, že demokratické krajiny sa nesmú nechať zastrašiť Ruskom a musia poskytovať maximálnu pomoc Ukrajine, ktorá už vyše 50 dní vzdoruje ruskej agresii. Uviedol to počas piatkového vystúpenia vo vysielaní americkej spravodajskej televízie CNN.

Von der Leyenová, Heger a Borrell navštívili Buču, požadujú spravodlivosť
Facebook/Eduard Heger

V krátkom interview, ktoré prebiehalo v angličtine, hovoril Heger o systéme protivzdušnej obrany S-300, ktorý Slovensko darovalo Kyjevu, ako aj o prípadnom poskytnutí stíhačiek MiG-29 Ukrajine, či ďalších formách slovenskej pomoci Ukrajine a aj snahách o zníženie závislosti SR na dodávkach energetických surovín z Ruska.

"Vieme, že Rusko ... sa reálne snaží rozbiť jednotu, ktorú máme v demokratickom svete a to nemôžeme pripustiť. Nemali by sme sa báť, mali by sme byť odvážni a čeliť hrozbe a pomáhať Ukrajine tak, ako je to len možné," uviedol Heger v relácii CNN Hala Gorani Tonight, ktorú moderuje redaktorka Hala Goraniová.

Reagoval tak na otázku tejto redaktorky CNN, ktorá sa týkala v piatok medializovaných informácií o diplomatickej nóte, v ktorej Moskva varovala USA, že ďalšie vyzbrojovanie Ukrajiny by mohlo mať "nepredvídateľné" bezpečnostné dôsledky. Vyjadril pritom presvedčenie, že dodávky pomoci Kyjevu začínajú prinášať výsledky v podobe úspechov, ktoré sa ukrajinskej armáde darí dosahovať v niektorých oblastiach.

Na otázku ohľadne možného dodania stíhačiek MiG-29 Kyjevu Heger uviedol, že Slovensko svoje formy vojenskej pomoci úzko koordinuje s ukrajinskou armádou a reaguje na jej aktuálne potreby. Ukrajina podľa neho momentálne Slovensko o tieto lietadlá nežiada, ale požaduje skôr pomoc pri oprave vojenskej techniky.

V prípade dodania systému S-300 išlo podľa Hegera o jasnú požiadavku ukrajinskej strany, ktorá má podľa slovenského premiéra okrem iného záujem aj o nákup húfnic Zuzana, o čom sa už podľa jeho slov rokuje. Jedna z otázok redaktorky CNN Hali Goraniovej sa týkala aj snáh o znižovanie závislosti Slovenska na dodávkach ruského plynu a ropy. 

Vláda SR podľa Hegera v spolupráci so svojimi partnermi veľmi intenzívne pracuje na zaistení alternatívnych spôsobov dodávok energetických surovín. "Určite je to otázka mesiacov a možno aj rokov," odpovedal Heger na otázku, ako dlho môže zaistenie alternatívnych dodávok trvať. Vyjadril pritom poľutovanie nad tým, že sa v tomto smere nepodniklo väčšie úsilie už v minulosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok