ONLINE: Žiadny Mariupol už nie je, povedal gubernátor. Ukrajina dostane pomoc od Japonska a Kanady

TA3 TASR ČTK
15.4.2022 07:06

Nejasnosti panujú ohľadom osudu 500-člennej posádky ruského raketového krížnika Moskva. Fínska ministerka pre európske záležitosti povedala, že je veľmi pravdepodobné, že Fínsko požiada o vstup do NATO. USA a ďalšie západné krajiny už dodali Ukrajine 60-tisíc protitankových rakiet a 25-tisíc prenosných protilietadlových raketových systémov. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:55 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra. 

23:19 Dnes sa konala dôležitá schôdzka týkajúca sa Mariupola, prezradil Zelenskyj. "Podrobnosti teraz nie je možné zverejniť. Robíme však všetko pre to, aby sme zachránili našich ľudí," povedal ukrajinský prezident.

22:50 Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, teda od 24. februára, z tejto krajiny utieklo do zahraničia viac ako päť miliónov ľudí, vrátane cudzincov, uviedol v piatok Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov. Takmer dve tretiny utečencov mierili do Poľska, kam už z Ukrajiny podľa úradu ušlo viac ako 2,7 milióna ľudí.

22:24 Rusko by mohlo zo zúfalstva použiť jadrové zbrane, keďže jeho vojenská invázia na Ukrajinu zlyháva, vyhlásil v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, pričom zopakoval vyjadrenia riaditeľa americkej Ústrednej spravodajskej služby Williama Burnsa.

22:11 Tohtoročná Veľká noc sa nesie v znamení zlozvestného hluku vojny. Pri obrade, ktorý pripomenul ukrižovanie Ježiša, to povedal vatikánsky kazateľ kardinál Raniero Cantalamessa. Pri rozhovore s talianskou televíziou RAI pápež František dnes vyhlásil, že "vojna je všade", uviedla agentúra AFP. Večer sa začala procesia u rímskeho Kolosea, počas ktorej okrem iného ponesú kríž spoločne dve ženy z Ruska a Ukrajiny.

22:00 Japonci sa pozerajú so znepokojením na intenzívne vojenské aktivity Ruska na Kurilských ostrovoch a v Japonskom mori. Moskva v oblasti organizuje už tretie vojenské cvičenie za menej ako mesiac a cieľom je zrejme Japonsko odstrašiť od sprísnenia protiruských sankcií, uviedla v piatok francúzska stanica RFI.

21:39 Žiadny Mariupol už nie je, povedal gubernátor Doneckej oblasti. "Mesto bolo Ruskou federáciou zrovnané so zemou," vyhlásil Pavel Kirilenko v rozhovore so CNN.

20:49 Ukrajina v piatok vyhlásila, že Rusko sa bude chcieť pomstiť za potopenie svojho vlajkového raketového krížnika Moskva, ktorý podľa Kyjeva zasiahli ukrajinské protilodné rakety typu R-360 Neptún.

20:20 V dôsledku ostreľovania obytných oblastí Mykolajiva kazetovou muníciou zahynulo 5 ľudí. Ďalších 15 bolo zranených, informoval gubernátor Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim.

19:56 V Kyjevskej oblasti už bolo po stiahnutí ruských síl objavených viac ako 900 tiel civilistov. Väčšina z nich bola zastrelená, povedal oblastný policajný šéf.

19:31 Pre evakuáciu civilistov bolo v piatok na Ukrajine dojednaných deväť humanitárnych koridorov, informovala ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. Evakuovaných bolo z konfliktných oblastí 2864 ľudí, oznámila neskôr. Na odchod z ohrozených miest do bezpečia vyzval naliehavo podľa agentúry Reuters gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj.

19:10 Ukrajina dostane od Japonska pomoc vo výške 13 miliárd jenov a od Kanady 500 miliónov kanadských dolárov.

18:52 Podľa pápeža Františka je za tým, že mnohé krajiny prijali utečencov z vojnou zmietanej Ukrajiny lepšie ako utečencov z iných častí sveta, rasizmus. Informovala o tom v piatok tlačová agentúra DPA.

18:33  Európska únia v piatok kritizovala ako neopodstatnené rozhodnutie Ruska o vyhostení 18 diplomatov EÚ, ktorým Moskva reagovala na vypovedanie svojich zástupcov z Bruselu pre obvinenia zo špionáže. 

18:14 Počas dnešného ostreľovania Charkova zomrelo sedem ľudí. Bolo medzi nimi aj sedemmesačné dieťa. Ďalších 34 ľudí utrepelo zranenia, uviedol gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Sinehubov.

17:41 Severné Macedónsko nariadilo vyhostenie ďalších šiestich ruských diplomatov, čo je druhý takýto krok za menej než mesiac. Podľa tlačovej agentúry AFP to v piatok oznámilo ministerstvo zahraničných vecí tejto balkánskej krajiny. 

17:25 Moskva nariadila 18 členom delegácie Európskej únie v Rusku, aby opustili krajinu. Oznámilo to v piatok ruské ministerstvo zahraničných vecí. Informovali o tom agentúra AFP a vyhlásenie zverejnené na webovej stránke ruského ministerstva.

18:00 Odborníci varujú, že na palube krížniku Moskva mohli byť jadrové hlavice. Loď totiž používala aj strely typu P-1000, na ktoré sa jadrové hlavice dajú nasadiť.

17:05 Rusko po prvý raz od začiatku invázie na Ukrajinu použilo pri útokoch na obliehané mesto Mariupol bombardéry s dlhým doletom. Tvrdí to vo vyjadrení z piatkového popoludnia ukrajinské ministerstvo obrany. Informovali stanice Sky News a BBC. 

16:48 Fínska ministerka pre európske záležitosti Tytti Tuppurainenová sa domnieva, že je "veľmi pravdepodobné", že jej krajina požiada o vstup do Severoatlantickej aliancie. Konečné rozhodnutie ale ešte nepadlo, povedala v rozhovore, ktorý odvysielala britská stanica Sky.

16:47 Ruský regulačný úrad pre médiá v piatok zablokoval webovú stránku nezávislého spravodajského portálu The Moscow Times v ruštine vzhľadom na reportáže týkajúce sa vojnového konfliktu na Ukrajine. 

16:22 Po potopení ruskej vlajkovej lode Rusi opäť zaútočili na Kyjev. V metropole sa v noci ozývali silné explózie. Správy o výbuchoch prichádzali aj z Charkova, Chersonu a Ivano-Frankivsku na západe Ukrajiny. Rusko navyše hrozí, že útoky ešte zosilní.

16:11 Nejasnosti panujú ohľadom osudu 500-člennej posádky ruského raketového krížnika Moskva, vlajkovej lodi Čiernomorskej flotily, ktorý sa vo štvrtok potopil. Ruské ministerstvo obrany podľa ruskojazyčnej verzie spravodajskej stanice BBC pôvodne tvrdilo, že sa evakuovali všetci námorníci. Z ukrajinských zdrojov však prichádzajú informácie, že skaza Moskvy si vyžiadala ľudské obete. 

16:10 Podľa ukrajinského ministerstva obrany pokračujú boje okolo Iľjičovej oceliarne v obliehanom Mariupole aj v prístave. Moskva tvrdila, že oceliareň ovládla.

15:27 USA a ďalšie západné krajiny už dodali Ukrajine 60-tisíc protitankových rakiet a 25-tisíc prenosných protilietadlových raketových systémov, uviedla agentúra Bloomberg s odvolaním sa na šéfa Zboru náčelníkov štábov armády Spojených štátov generála Marka Milleyho. Píše NEXTA na Twitteri.

15:21 Náš štáb strávil jeden deň v ukrajinskom meste Užhorod. Boli sme súčasťou konvoja, ktorý priviezol viac ako 40 ton humanitárnej pomoci. Ako vyzerá život na západe krajiny, ktorú už takmer dva mesiace sužuje vojna si môžete pozrieť v nasledujúcej reportáži. 

14:47 Ruské ostreľovanie obytnej štvrte v Mykolajive, regionálnom hlavnom meste na juhu Ukrajiny, podľa Hanny Zamaziejevovej, predsedníčky Rady Mykolajivskej oblasti, zranilo 15. apríla viacero civilistov.

14:34 Už viac ako päť miliónov ľudí utieklo z Ukrajiny od začiatku ruskej invázie z 24. februára, vyplýva z piatkových údajov Organizácie Spojených národov.

14:25 Ruské úrady zablokovali ruskojazyčnú internetovú verziu denníka The Moscow Times kvôli článku o policajtoch odmietajúcich bojovať na Ukrajine.

14:11 Niekoľko dovozcov súhlasilo, že začnú platiť za ruský plyn v rubľoch, uviedol v piatok ruský vicepremiér Alexander Novak.

13:53 Ukrajinskí občania môžu požiadať o odškodnenie za súkromné domy a byty zničené Ruskom podaním žiadosti prostredníctvom vládnej aplikácie Diia.

13:38 Washington Post informoval, že dostal kópiu diplomatickej nóty, ktorú poslalo Rusko. V nóte Rusko tvrdilo, že dodávky zbraní USA a NATO na Ukrajinu môžu priniesť „nepredvídateľné následky“.

13:21 Severné Macedónsko vyhostilo ďalších šesť ruských diplomatov. Kvôli činnostiam nezlučiteľným s ich statusom. Moskva oznámila, že odpovie adekvátne, informuje ČT24.

13:06 Ruský parlament bude rokovať o návrhu zákona týkajúceho sa zoštátnenia majetku zahraničných firiem až v máji. Neplánuje sa jeho schvaľovanie v zrýchlenom konaní, uviedol v piatok ruský denník Vedomosti s odvolaním sa na vládne zdroje.

12:55 Do Poľska utieklo už vyše 2,75 milióna ľudí z Ukrajiny. Uviedla dnes poľská pohraničná stráž.

12:32 Ukrajinská generálna prokuratúra uviedla, že Rusi vo štvrtok v oblasti Charkova strieľali na evakuačné autobusy. Zomrelo sedem ľudí, 27 bolo zranených.

12:10 Ruská armáda tvrdí, že sa jej podarilo získať úplnú kontrolu nad oceliarňou v juhoukrajinskom meste Mariupoľ, ktorú ovládali ukrajinské ozbrojené sily. Podľa ukrajinských úradov začali ruskí vojaci v Mariupole vykopávať telá obetí v snahe zakryť svoje vojnové zločiny.

11:56 V Kyjeve bolo v noci počuť výbuchy. Útoky boli uskutočnené pomocou riadených rakiet Kalibr odpaľovaných z mora a ich cieľom bol strojársky závod Vizar na kyjevskom predmestí Žuljany, uviedlo ruské ministerstvo obrany vo vyhlásení zverejnenom na Telegrame.

11:45 Rusko a Ukrajina si vymenili ďalších vojnových zajatcov. Oznámila to v piatok ukrajinská armáda, podľa ktorej došlo k výmene v Chersonskej oblasti na juhu krajiny.

11:20 Česko udelilo Ukrajincom utekajúcim pred vojnou už zhruba 292 000 špeciálnych víz. Vo štvrtok ich bolo vydaných 2700, podobne ako pred týždňom.

10:58 Rusko sa zrejme dostalo do platobnej neschopnosti, keď sa pre západné sankcie pokúsilo o obsluhu svojich dolárových dlhopisov rubľami, uviedla agentúra Moody's. Moskva mala naposledy problémy so splácaním zahraničného dlhu po boľševickej revolúcii v roku 1917.

10:37 Rusi údajne exhumujú telá v Mariupole. Predstavitelia mesta v Mariupole uviedli, že ruskí okupanti začali s exhumáciou tiel pochovaných na dvoroch obytných blokov. Dodali, že okupanti nedovoľujú obyvateľom pochovávať ľudí, ktorých okupanti údajne zabili.

10:28 Moskva potvrdila ostreľovanie okraja Kyjeva raketami. Tvrdí tiež, že pri raketovom údere v Charkovskej oblasti bolo zabitých 30 poľských žoldnierov.

10:20 Guvernér Luhanskej oblasti vyzval obyvateľov na evakuáciu. Dodal, že 32 000 obyvateľov bolo evakuovaných vo vlakoch a autobusoch a vyzval ostatných, aby urobili to isté, píše BBC.

10:09 Skaza krížnika Moskva je najmä ranou pre prestíž Kremľa a predstavuje propagandistické víťazstvo Ukrajiny, zhoduje sa množstvo zahraničných médií.

10:01 Ruská sopranistka Anna Netrebková v apríli absolvuje sériu vystúpení v Monaku po tom, ako s ňou ukončila spoluprácu Metropolitná opera New Yorku, pretože odmietla odsúdiť šéfa Kremľa Vladimira Putina za vojenskú agresiu voči Ukrajine.

9:52 Cieľom cesty senátorov na Ukrajinu bolo podporiť ukrajinskú stranu a deklarovať, že ČR berie Ukrajinu za suverénnu a fungujúcu krajinu, povedal Vystrčil.

9:36 Británia zmrazila aktíva dvoch obchodných partnerov oligarchu Abramoviča vo výške približne 10 miliárd dolárov. Ide o majetok riaditeľa Chelsea Jevgenija Tenenbauma a podnikateľa Davida Davidoviča, informuje Nexta.

9:18 Hraničnými priechodmi prešlo 641 mužov, 1884 žien a 903 detí. O dočasné útočisko požiadalo 530 osôb.

9:04 V Chersone došlo k výmene ruských a ukrajinských zajatých vojakov. Uviedli ukrajinské ozbrojené sily. Na sociálnych sieťach sa píše, že štyroch ruských zajatcov vymenili po intenzívnych rokovaniach za päť ukrajinských vojakov v dedine Posad-Pokrovske.

8:55 Na dnes je dohodnutých 9 humanitárnych koridorov. Oznámila to podpredsedníčka ukrajinskej vlády Iryna Vereščuk.

8:40 Mestské kamery ukazujú, že v dôsledku ostreľovania zostali niektoré časti mesta bez elektriny.

8:32 Guvernér Luhanskej oblasti uviedol, že v dôsledku ruského ostreľovania Luhanskej oblasti za posledných 24 hodín zahynuli dvaja ľudia. Infraštruktúra regiónu bola ostreľovaná ruskými jednotkami 24-krát.

8:16 Arménsko začalo platiť za ruský plyn v rubľoch. Povedal minister hospodárstva Vagan Kerobjan. „Musíme prejsť na národné meny. Pokiaľ viem, posledných pár platieb bolo v rubľoch, ale s primeranou sadzbou,“ citovala agentúra RIA Kerobjana.

8:02 Vyše 6500 údajných vojnových zločinov na Ukrajine je predmetom vyšetrovania. Uviedla ukrajinská prokuratúra. Celkovo bolo hlásených 6 673 prípadov a bolo potvrdených 198 zabitých detí, dodal úrad.

7:50 Macron sa zaviazal dodať Ukrajine 24 hasičských áut a sanitiek, ako aj 50 ton núdzového vybavenia. Toto je druhý konvoj za mesiac, povedal.

7:37 V dôsledku ruskej agresie zahynulo najmenej 198 detí. Podľa ukrajinskej prokuratúry bolo k 15. aprílu zabitých najmenej 198 detí a 355 zranených. Skutočné číslo je pravdepodobne podstatne vyššie.

7:26 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa poďakoval Ukrajincom za to, že už 50 dní vzdorujú ruskej vojenskej agresii voči Ukrajine. Viac sa dočítate v článku.

7:11 Ruské pokusy zmocniť sa Popasnej a Rubežnoje ostali neúspešné. Uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl. Ukrajina za posledných 24 hodín odrazila osem ruských útokov vo východných oblastiach Doneck a Luhansk s tým, že zničila štyri ruské tanky, šesť obrnených transportných vozidiel, štyri bojové stroje pechoty a delostrelecký systém.

7:00 Americký prezident Joe Biden reportérom povedal, že zvažuje vyslanie vysokopostaveného člena svojej vlády do Kyjeva na stretnutie s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Takisto pripustil, že by to mohol byť on sám.

6:54 Európa nákupom ruského plynu platí agresorovi približne polovicu zbraní, ktoré používa v rámci svojej invázie na Ukrajine. V rozhovore pre spravodajskú stanicu ČT24 to vo štvrtok povedal mimoriadny veľvyslanec pre energetickú bezpečnosť ČR Václav Bartuška.

6:46 Riaditeľ Svetového potravinového programu (WFP) David Beasley vo štvrtok oznámil, že humanitárna kríza na Ukrajine sa pravdepodobne ešte zhorší, keď Rusko v najbližších týždňoch zintenzívni svoj útok.

6:38 Pápež František v úvode svojej novej knihy píše, že svet sa približuje k tretej svetovej vojne, akoby bola nevyhnutná, ale nie je neodvratná.

6:30 Z ukrajinskej metropoly Kyjev sú hlásené explózie, informovala dnes agentúra Reuters a stanica BBC s odvolaním sa na miestne médiá a svedkami.

Konflikt na Ukrajine sme s vami sledovali aj uplynulý deň, pozrite si, čo sa udialo.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok