V Kyjevskej oblasti už bolo objavených viac ako 900 tiel civilistov. Drvivá väčšina z nich bola zastrelená

TA3 ČTK
15.4.2022 19:56

V Kyjevskej oblasti už bolo po stiahnutí ruských síl objavených viac ako 900 tiel civilistov. Drvivá väčšina z nich bola zastrelená, uviedol v piatok policajný šéf oblasti Andrij Nebytov. Potvrdený počet mŕtvych je zhruba dvojnásobný oproti bilancii, ktorú úrady oznámili pred takmer dvoma týždňami. V stredu hovorili o viac ako 720 zabitých civilistoch a 200 nezvestných v Kyjevskej oblasti.

Väčšina obetí zomrela na následky strelných rán, čo podľa polície ukazuje, že mnoho ľudí "bolo jednoducho popravených" na ulici. Podľa Nebytovho policajné dáta ukazujú, že rany strelnou zbraňou boli príčinou smrti u 95 percent obetí. Telá boli podľa neho ponechané na uliciach alebo dočasne pochované.

Každý deň sú v oblasti okolo ukrajinskej metropoly nachádzané ďalšie telá pod sutinami a v hromadných hroboch, dodal Nebytov. Najviac obetí, viac ako 350, pripadá na mesto Buča, ktoré sa stalo jedným z hlavných symbolov krutosti ruskej vojny začatej na Ukrajine.

Podľa Nebytova miestni pracovníci verejných služieb v Buči zhromažďovali a pochovávali telá ešte v čase, keď bolo mesto pod kontrolou ruských vojakov. Tí podľa neho prenasledovali ľudí, ktorí vyjadrovali silné proukrajinské názory.

Ťažisko ruskej vojenskej aktivity sa medzitým presúva od metropoly na východ a juh Ukrajiny. V Charkovskej oblasti na východe vo štvrtok podľa miestnych úradov zomrelo sedem civilistov a ďalších 27 utrpelo zranenie, keď ruské jednotky strieľali na evakuačné autobusy. Gubernátor juhukrajinskej Mykolajivskej oblasti oznámil, že pri ostreľovaní dnes zahynulo päť obyvateľov mesta Mykolajiv.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok