ONLINE: Druhý pokus o evakuáciu zlyhal. Ukrajinským silám sa však nad Charkovom podarilo zničiť ruskú stíhačku

TA3 TASR ČTK
6.3.2022 06:48

Ruské jednotky sa naďalej sústreďujú najmä na obkľúčenie Kyjeva, Charkova a Mykolajiva. Ukrajinské ozbrojené sily sa bránia a tvrdia, že nepriateľovi spôsobili viaceré straty. Ťažká situácia je v meste Mariupoľ, ktoré podľa starostu čelí "humanitárnej blokáde". Ukrajinským silám sa nad Charkovom podarilo zničiť ruskú stíhačku. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:59 Dnešný ONLINE prenos mapujúci situáciu na Ukrajine sa končí. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:50 Misijný úrad OBSE v Mariupole je pod paľbou. Predstavitelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe opúšťajú Ukrajinu, informuje NEXTA.

23:43 Ruské útoky od začiatku invázie zničili 211 ukrajinských škôl. Informuje na Twitteri NEXTA. Budúci týždeň by však aspoň v niektorých oblastiach chceli obnoviť vyučovanie.

23:36 Rusom sa nepodarilo prelomiť východný front v smere na Luhansk. Tvrdí ukrajinská operácia spoločných síl, píše The Kyiv Independent.

23:34 Aktuálne vraj nehrozí bezprostredný obojživelný útok na Odesu. Domnievajú sa USA, píše The Guardian. Vysoký americký predstaviteľ odhadol, že Rusko od začiatku invázie odpálilo asi 600 rakiet a nasadilo na Ukrajinu asi 95 % pripravených bojových síl.

23:14 Netflix sa pripája k západným spoločnostiam pri pozastavení služieb v Rusku. Takmer milión predplatiteľov v Rusku už nebude môcť sledovať americkú streamovaciu zábavnú službu, ktorá funguje takmer vo všetkých krajinách sveta.

23:05 V Charkove opäť počuť silné výbuchy. Informuje na Twitteri NEXTA s tým, že ruské ostreľovanie sa zrejme začalo.

23:02 Uvalené sankcie nestačia, reaguje Zelenskyj. "Odvaha agresora je jasným signálom pre Západ. Pred touto realitou sa nemôžete skryť. Nemôžete sa skryť pred novým zabíjaním na Ukrajine. Dnes bola v Irpine zabitá štvorčlenná rodina, rodičia a dve deti. Neodpustíme. Nezabudneme," povedal.

22:57 Rusko začalo prípravy na odpojenie sa od globálneho internetu, uviedla dnes na svojom twitterovom účte bieloruská nezávislá televízia Nexta s odvolaním sa na dokument ruskej vlády. Najneskôr do piatku sa podľa nej všetky servery a domény musia presunúť do ruskej zóny.

22:29 Rusko bude zajtra bombardovať podniky obranného priemyslu na Ukrajine. Oznámil Zelenskyj s tým, že väčšina z nich sa nachádza v mestách, kde je veľa civilistov. "Je to vražda. A nevidel som, že by na to dnes reagoval nejaký svetový líder, nejaký západný politik. Je to ako keby všetci západní lídri dnes odišli. Dúfam, že si to všimnete aspoň zajtra," zdôraznil.

22:16 Rozhlasové a televízne vysielanie v Charkove prerušili útoky. Regionálna správa na Facebooku uviedla, že sa tak stalo po "opakovanom ostreľovaní“ televíznej veže v druhom najväčšom meste Ukrajiny, píše CNN.

22:14 Francúzsko posiela na Ukrajinu lekársku pomoc vrátane jódových tabliet, ktoré pomáhajú chrániť ľudí pred účinkami rádioaktívneho žiarenia. Viac sa dozviete v článku.

22:10 Viaceré ukrajinské mestá získajú štatút "hrdinské". Zelenskyj informoval, že ho získajú Charkov, Hostomeľ, Černihiv, Mariupoľ, Volnovacha aj Cherson.

21:38 Mesto Volnovacha je takmer úplne zničené. Intenzívne boli ostreľované práve civilné oblasti. Asi 90 % budov je poškodených alebo sú z nich trosky. Miestni podľa The Guardian hovoria, že mŕtvi ľuďia ležia na uliciach a nemá ich kto pochovať.

21:27 Dánsko výrazne navýši svoj obranný rozpočet a v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu sa bude usilovať o nezávislosť na ruskom plyne. Podľa agentúry Reuters to oznámila dánska premiérka Mette Frederiksenová.

21:09 Počet ľudí, ktorí utiekli pred ruskými inváznymi vojskami z Ukrajiny do Poľska, dnes večer presiahol milión, oznámila poľská pohraničná stráž.

21:03 V centre Odesy rozmiestnili protitankových ježkov. Ukrajinský prezident Zelenskyj dnes varoval, že ruské sily sa pripravujú na bombardovanie tohto prístavného mesta.

20:54 Vo viacerých ukrajinských mestách sa rozozvučali sirény. Agentúra Unian informuje, že z mnohých oblastí hlásia nálety, výbuchy počuť aj v hlavnom meste Kyjev.

20:51 Takmer 20 000 zahraničných dobrovoľníkov sa už ukrajinským úradom prihlásilo do bojov proti Rusku. Oznámil to dnes ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba, podľa ktorého sú záujemcovia z 52 rôznych štátov sveta.

20:45 TikTok pozastavuje živé vysielanie a nový obsah v Rusku po prijatí nového zákona, ktorý zavádza tresty odňatia slobody až na 15 rokov za „šírenie dezinformácií“ o akciách ruských ozbrojených síl.

20:28 Polícia na protestoch v Rusku dnes zadržala viac ako 4300 ľudí. V Moskve zatkli najmenej 1620 demonštrantov a v Petrohrade ďalších 1170, informuje Reuters. Niektoré zásahy voči civilistom médiá popisovali ako brutálne.

19:46 American Express pozastavuje všetky operácie v Rusku a Bielorusku. Informuje o tom agentúra Reuters. Rovnaký krok včera urobili aj Visa a Mastercard.

19:33 Litva eviduje zvýšený počet migrantov z Bieloruska. Väčšina z nich sú muži. Bielorusi odchádzajú zo svojej krajiny v obave, že budú čoskoro povolaní do bojov na Ukrajine.

19:19 Rusko sa pripravuje na provokácie v blízkosti ukrajinských hraníc. Informovala o tom Rada národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny s tým, že ruské sily majú v pláne ostreľovať obytné časti, píše NEXTA.

18:49 Hranice s Ukrajinou sa stali hranicami humanity, medzníkom našej ľudskosti, ktorá sa nemôže unaviť po týždni nepretržitej pomoci. Povedal to na hraničnom priechode Vyšné Nemecké košický eparchiálny biskup, vladyka Cyril Vasiľ SJ.

18:45 Nad Charkovom bola zničená ruská stíhačka.

18:37 Putin podľa českého premiéra Fialu nenaplní hrozbu a jadrové zbrane nepoužije. chce rozdeliť demokratické krajiny, ktoré chránia odhodlanie použiť silu.

18:32 Druhá najväčšia ruská banka VTB sa chystá ukončiť aktivity v Európe po tom, čo ju tvrdo zasiahli západné sankcie. Uviedli to zdroje denníka Financial Times.

18:28 Ruské ministerstvo obrany v nedeľu upozornilo Rumunsko a "iné krajiny" susediace s Ukrajinou, že ich bude považovať za účastníkov ozbrojeného konfliktu, ak umožnia, aby z ich územia vzlietli ukrajinské bojové lietadlá s cieľom zaútočiť na ruskú armádu.

18:09 Novinári a obyvatelia utekajú pred ostreľovaním v Irpine.

Viac sa dočítate v článku.

17:46 Do Poľska z Ukrajiny od začiatku ruskej invázie utieklo už viac ako 964-tisíc ľudí, uviedli pohraničníci. Len za dnešok prekročilo hranicu 81 400 utečencov.

17:37 Najbohatší Rusi prišli v uplynulých týždňoch o 80 miliárd USD (73,2 miliardy eur). Čakajú ich zrejme ďalšie výrazné straty, keďže sankcie začínajú pôsobiť.

17:34 Zavedenie bezletovej zóny nad Ukrajinou by mohlo rozpútať svetovú vojnu, povedal Michel. Sankcie EÚ a NATO podľa neho vojnu proti Rusku neznamenajú.

17:28 Mnoho ruských bánk teraz plánuje začať na vydávanie platobných kariet využívať čínsky platobný systém UnionPay namiesto západných platobných systémov Visa a Mastercard. Uviedla to dnes podľa agentúry Reuters ruská centrálna banka po tom, čo firmy Visa a Mastercard oznámili ukončenie aktivít v Rusku.

17:19 Ostreľovanie obytných budov v Kramatorsku. Na mieste momentálne pracujú strážcovia zákona a experti, aby zistili presný počet mŕtvych a zranených. Podľa predbežných informácií dom zasiahla riadená strela.

17:06 Po ruskej invázii na Ukrajinu sa na internete rozpútala informačná vojna, v rámci ktorej obe strany šíria neoverené a prikrášlené informácie, propagandu či rovno klamstvá, píše americký denník The New York Times.

16:57 Americká vláda rokuje s európskymi spojencami o potenciálnom zastavení dovozu ropy z Ruska, uviedol americký minister USA Antony Blinken.

16:48 Guardian informuje, že Rusi môžu podľa úradov stále používať karty Visa a Mastercard na domáce nákupy.

16:46 Spojené štáty majú dôveryhodné správy o zámerných ruských útokoch na civilistov na Ukrajine, oznámil americký minister zahraničia Antony Blinken.

16:35 Jeden z posledných nezávislých fungujúcich webov v Rusku - Mediazona - v nedeľu oznámil, že cenzorský úrad zablokoval prístup na jeho web pre používateľov na území Ruska.

16:30 Rusko zastaví vojnu, iba ak sa Ukrajina vzdá a splní požiadavky Ruska. Vladimir Putin povedal, že Rusko je pripravené rokovať po „splnení všetkých známych ruských požiadaviek“.

16:19 Zničené delostrelectvo okupantov pri Nikolajeve.

16:16 Moody's zhoršila úverový rating Ruska o ďalšie štyri stupne. Rating sa tak dostal na úroveň Ca, čo je druhá najhoršia ratingová známka Moody's.

16:08 Ruský prezident Putin povedal, že za incident v Záporožskej jadrovej elektrárni nesú zodpovednosť ukrajinskí radikáli, píše Reuters.

16:06 Polícia po celom Rusku pri protestoch proti invázii na Ukrajinu zadržala okolo 3500 ľudí, oznámilo podľa agentúry TASS ruské ministerstvo vnútra.

15:53 Francúzsky prezident Emmanuel Macron v nedeľu opäť telefonoval so svojím ruským kolegom Vladimirom Putinom. Macron počas rozhovoru tlmočil znepokojenie európskej verejnosti, pokiaľ ide o zaistenie bezpečnosti jadrových elektrární na území Ukrajiny.

15:50 Hlava štátu nemá informácie o tom, že by sa mala schvaľovať ďalšia vojenská pomoc Slovenska pre Ukrajinu. Viac sa dozviete v článku.

15:36 Ministerstvo obrany ČR eviduje 284 žiadostí o zapojenie sa do ukrajinských ozbrojených síl, čo je zhruba trojnásobok v porovnaní s údajom zo stredy.

15:11 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval počas telefonátu so svojim ruským náprotivkom Vladimirom Putinom na vyhlásenie prímeria na celej Ukrajine. Informovala o tom agentúra AFP. Ankara je podľa tureckého prezidenta pripravená "všetkými prostriedkami prispieť k mierovému riešeniu tejto krízy."

14:55 To, že evakuácia Mariupoľu opäť zlyhala, už potvrdil aj Červený kríž. Práve ten mal s evakuáciou pomôcť a viesť konvoj autobusov a áut s civilistami po dohodnutej trase do Záporožia. Prvý pokus sa nepodaril už v sobotu.

14:36 Druhý pokus evakuovať civilistov z obliehaného Mariupolu zlyhal, pretože ruská armáda údajne nedodržala dohodnuté prímerie a toto ukrajinské mesto stále ostreľuje. Informovala o tom aj agentúra AP s odvolaním sa na predstaviteľa ukrajinského ministerstva vnútra Antona Geraščenka.

14:34 Video, ktoré ukazuje následky ostreľovania letiska v meste Vinnycia, zverejnil aj ukrajinský The Kyiv Independent.

14:06 Podľa Zelenského ruské rakety úplne zničili civilné letisko hlavného mesta stredozápadného regiónu Vinnycia. Úrady už skôr uviedli, že pohotovostné služby pracujú na hasení požiarov na letisku, ktoré spôsobili útoky.

14:03 Dodávky ruského plynu cez Ukrajinu pokračujú v normálnom objeme, uviedol ruský koncern Gazprom. "Gazprom uskutočňuje dodávky ruského plynu pre tranzit cez územie Ukrajiny v pravidelnom režime a v súlade s požiadavkami európskych zákazníkov," povedal v nedeľu hovorca Gazpromu Sergej Kuprijanov pre agentúru Interfax. To znamená, že v nedeľu by sa malo transportovať 109,5 milióna kubických metrov.

13:50 Podľa agentúry NEXTA bolo zasiahnuté mesto Vinnycia, konkrétne ide pravdepodobne o letisko Havryshovka. Prezident Volodymyr Zelenskyj opäť apeloval na vyhlásenie bezletovej zóny.

13:46 Ruská polícia zadržala v nedeľu vo viacerých mestách dokopy viac ako 1100 ľudí, ktorí protestovali proti vojne na Ukrajine. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na ľudskoprávnu skupinu OVD-Info.

13:37 Vladimir Putin v telefonáte povedal tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi, že Rusko zastaví svoju vojenskú operáciu iba vtedy, ak Ukrajina prestane bojovať a budú splnené požiadavky Moskvy, tvrdí Kremeľ.

Rusko aj naďalej trvá na tom, že jeho pozemná, vzdušná a námorná invázia na Ukrajinu je špeciálna vojenská operácia, o ktorej Putin bez akýchkoľvek dôkazov tvrdí, že je potrebná na „denacifikáciu“ krajiny.

13:26 Na Slovensko prišiel z Ukrajiny len 11-ročný chlapec. Cez hranice prešiel sám, jeho rodičia totiž museli zostať na Ukrajine. So sebou mal len jednu igelitku, pas a telefónne číslo na ruke. O jeho príbehu informovalo ministerstvo vnútra.

Viac si môžete prečítať tu:

13:15 Proruskí separatisti a ukrajinská Národná garda sa navzájom obviňujú, že ani v nedeľu nedokázali zriadiť humanitárny koridor z ukrajinského mesta Mariupoľ, píše britský denník The Guardian. Podľa televízie Ukrajina 24 Rusi pokračujú v ostreľovaní oblastí, ktoré už mali byť bezpečné. Tlačová agentúra Interfax zase citovala predstaviteľa doneckej separatistickej administratívy, ktorý obvinil ukrajinské sily z nedodržiavania dočasného prímeria.

13:11 Pápež František odmietol tvrdenie Ruska, že na Ukrajine ide o "špeciálnu vojenskú operáciu". Konflikt nazval vojnou a Ukrajinu označil za "krajinu mučeníkov", v ktorej "tečú potoky sĺz a krvi". Informovala o tom agentúra Reuters.

13:00 Ďalšou energetickou spoločnosťou, ktorá odchádza z Ruska pre útok na Ukrajinu, je rakúska OMV. V sobotu oznámila, že pre agresiu Moskvy končí s investíciami v Rusku. Okrem toho zváži, čo urobí s podielom 24,99 % sibírskom plynovom poli Južno-Russkoje.

12:50 Vojna na Ukrajine trvá už viac ako týždeň, témou bola aj v relácii V politike. Juraj Blanár zo strany Smer apeloval na ďalšie rokovania, konflikt odsúdil, podľa neho však k nemu prispelo aj rozširovanie NATO. Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus kritizoval niektoré Blanárove vyjadrenia, podľa neho sa aj na Slovensku šíria rôzne dezinformácie. 

Viac si môžete prečítať v tomto článku:

12:37 V týchto minútach má v prístavnom meste Mariupoľ prebiehať evakuácia obyvateľov. Ide už o druhý pokus po tom, ako počas soboty mesto opäť ostreľovali ruské jednotky aj napriek dohode o vytvorení humanitárnych koridorov.

12:24 Osoby prichádzajúce z Ukrajiny môžu požiadať o dočasné útočisko od nedele aj v Humennom a Michalovciach. Veľkokapacitné centrá sa nachádzajú v mestských športových halách, v oboch centrách je vytvorených 25 pracovísk. Pre vybavených žiadateľov bude zabezpečená kyvadlová doprava ďalej do vnútrozemia. Informovala o tom Zuzana Hrabovská z tlačového odboru ministerstva vnútra.

12:05 Izrael chce pomôcť pri riešení ukrajinsko-ruského konfliktu, vyhlásil to premiér Naftali Bennett. Šance na úspech ale podľa neho nie sú veľké. Bennett v uplynulých hodinách rokoval s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a aj s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

11:53 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že ruské sily sa pripravujú na bombardovanie mesta Odesa na ukrajinskom pobreží Čierneho mora. „Rakety proti Odese? Toto bude vojnový zločin,“ povedal v televíznom prejave.

11:38 Minister financií Igor Matovič v relácii V politike povedal viac o tom, ako majú fungovať príspevky na ubytovanie utečencov z Ukrajiny. Návrh má ešte prejsť parlamentom, Matovič spresnil, že zhodu v koalícii už má.

Viac si môžete prečítať tu:

11:16 Medzinárodný menový fond varuje pred veľkým negatívnym dosahom vojny a sankcií na globálnu ekonomiku. "Situácia síce zostáva vysoko premenlivá a vyhliadky sú mimoriadne neisté, ekonomické následky sú už v tejto chvíli veľmi vážne," upozornil MMF.

Ceny potravín a energií v uplynulých dňoch prudko stúpli, čo ešte podporilo aj predtým vysoké inflačné tlaky, ktoré nedokázali centrálne banky a vlády utlmiť. Experti americkej banky JPMorgan Chase znížili predpoveď rastu globálnej ekonomiky v tomto roku približne o 1 percentuálny bod a približne rovnako zvýšili inflačnú prognózu.

11:04 "Cez naše hranice prešlo doteraz 113-tisíc ľudí, predpokladáme ale, že 80 % z nich putuje ďalej, odchádzajú do Česka, Nemecka, Francúzska," uviedol v relácii V politike minister financií Igor Matovič. Ak bude spor trvať dlhšie, podľa neho môže z Ukrajiny odísť aj polovica všetkých obyvateľov.

11:00 Evakuačný priechod pre civilistov, ktorí sa snažia utiecť z mesta Irpin, bol v nedeľu ráno ostreľovaný. Údaje o obetiach zatiaľ hlásené neboli, informovala o tom CNN.

10:58 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken nakrátko prešiel na Ukrajinu po stretnutí s tamojším ministrom zahraničných vecí Dmytrom Kulebom. Dvojica sa stretla na hraniciach s Poľskom, aby prediskutovali snahy Západu podporiť Ukrajinu.

10:38 Niektorí západní lídri očakávajú, že Rusko svoje neúspecky z prvých dní vojny zvráti. Pripravujú sa preto aj na možnosť, že vznikne ukrajinská exilová vláda v Poľsku a že konflikt sa presunie do fázy dlhodobých a krvavých povstaleckých bojov, píše Washington Post s odkazom na vyjadrenia západných vládnych zdrojov a expertov.

Pokiaľ by sa USA a ďalšie krajiny rozhodli podporovať Ukrajincov v povstaleckých bojoch proti ruskej okupačnej armáde, kľúčovou postavou by bol zrejme ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

10:27 Príliv ľudí, ktorí pred vojnou utekajú do Poľska, silnie. V priebehu soboty na hraniciach vybavili asi 129-tisíc osôb, uviedla poľská pohraničná stráž na Twitteri. Už druhý deň po sebe išlo o rekordný počet. Od začiatku ruskej invázie prišlo do Poľska už 922 400 ľudí z Ukrajiny.

10:21 Z Ukrajiny od začiatku konfliktu podľa údajov OSN utieklo už viac ako 1,5 milióna ľudí.

10:05 Ukrajinské úrady rokujú o zabezpečení evakuácie miest Hostomeľ a Buča, ktoré sa nachádzajú v Kyjevskej oblasti. Mestá sú neustále ostreľované ruskými jednotkami, informovala o tom agentúra NEXTA.

9:48 V Mariupole platí dočasné prímerie, od 12. hodiny začnú evakuovať časť z miestnych obyvateľov, ktorí sú v obkľúčení ruských jednotiek. Prímerie malo platiť už v sobotu, ruská armáda ho ale podľa Ukrajincov nedodržiavala a tak boli evakuácie odložené.

9:17 Za posledných 24 hodín sme na hraničných priechodoch na vstupe z Ukrajiny vybavili 12 438 osôb. Celkový počet vybavených vstupujúcich osôb na hraničných priechodoch z územia Ukrajiny na Slovensko od vypuknutia konfliktu je už 113 968. O aktuálnej situácii na hraniciach informovalo ministerstvo vnútra.

9:09 Ruský prezident málokedy pôsobil izolovanejšie ako počas dvoch nedávnych vystúpení, kde si nechal impozantný odstup aj od ľudí z okruhu svojich najbližších poradcov. Ako hlavný veliteľ nesie konečnú zodpovednosť za inváziu, no vždy sa spoliehal aj na hlboko lojálny okruh ľudí, z ktorých mnohí začali, podobne ako on, kariéru v ruských bezpečnostných službách.

S kým je Putin v najužšom kontakte počas dní ruskej invázie na Ukrajine? Viac si môžete prečítať tu:

8:57 Svetová zdravotnícka organizácia potvrdila niekoľko útokov na zdravotnícke centrá na Ukrajine, ktoré mali za následok viaceré úmrtia a zranenia. Situáciu podľa šéfa WHO Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa ďalej preverujú. "Útoky na zdravotnícke zariadenia alebo ich pracovníkov porušujú lekársku neutralitu a medzinárodné humanitárne právo," dodal.

8:55 Ukrajinské ministerstvo obrany opäť zverejnilo štatistiky strát na strane nepriateľa. Rusko podľa ich údajov stratilo už 88 lietadiel a vrtuľníkov od začiatku vojny, ukrajinské ozbrojené sily pokračujú v obrane Mariupoľu. Informujú tiež o zajatí niekoľkých ruských pilotov, zadržaní ruskej vojenskej techniky i demoralizovaní vojakov silou ukrajinského odporu.

8:32 Rusko bombarduje mestá, aby zlomilo morálku Ukrajincov, vyhlásilo britské ministerstvo obrany. Sila ukrajinského odporu podľa správy ministerstva Rusov stále prekvapuje, reagujú tým, že bombardujú mestá ako Charkov, Černihiv a Mariupoľ.

Správa porovnala stratégiu Ruska v Sýrii v roku 2016 a v Čečensku v roku 1999, keď ruská armáda intenzívne ostreľovala zastavané územia.

8:06 Čínsky minister zahraničia Wang I uviedol v rozhovore s americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom, že Čína je proti akýmkoľvek krokom, ktoré "prilievajú olej do ohňa" na Ukrajine. Blinken reagoval, že svet sleduje, ktoré národy sa zasadzujú za princípy slobody a suverenity.

7:53 Ruské médiá s odvolaním sa na nemenovaný zdroj tvrdia, že Ukrajina vyvíja takzvanú špinavú bombu s obsahom rádioaktívneho plutónia. Zdroj k tomu ale neuviedol žiadny dôkaz.

7:44 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poďakoval americkému miliardárovi Elonovi Muskovi za to, že svojou satelitnou internetovou službou Starlink podporil Ukrajinu. "Budúci týždeň dostaneme ďalšiu várku systémov Starlink pre zničené mestá," uviedol Zelenskyj na Twitteri a Muskovi poďakoval za "podporu Ukrajiny slovami aj skutkami". Ukrajinský líder to uviedol počas rozhovoru s Muskom. Obaja "prediskutovali aj možné vesmírne projekty. Ale o tomto budem hovoriť až po vojne," uviedol Zelenskyj.

7:28 Ruský prezident Vladimir Putin podpísal výnos o dodatočnom vyplatení piatich miliónov rubľov rodinám vojakom, ktorí zahynuli počas operácií na Ukrajine či Sýrii. V prípade, že vojak utrpí zranenie, budú mu vyplatené dodatočne tri milióny rubľov. 

7:02 Starosta juhoukrajinského prístavu Mariupoľ Vadym Bojčenko uviedol, že jeho mesto čelí "humanitárnej blokáde", pretože bolo kompletne odrezané od technickej infraštruktúry. Ruské jednotky prerušili všetkých 15 elektrických vedení do mesta a Mariupol je bez elektriny už päť dní.

Starosta informoval, že ľudia sa v bytoch trasú od zimy, pretože teplárne sú poháňané elektrinou. Ani mobilná komunikácia nefunguje bez elektriny, vysvetlil Bojčenko a dodal, že ešte predtým, ako začala vojna, bol odpojený hlavný vodovod a po piatich dňoch vojny sa minula aj rezervná voda.

6:30 Ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj oznámil, že v nedeľu telefonoval so svojím americkým náprotivkom Joeom Bidenom. Hovorili spolu o finančnej podpore a sankciách proti Rusku. "V rámci nepretržitého dialógu som mal ďalší rozhovor s @POTUS [twitterový účet prezidenta USA]," napísal Zelenskyj na Twitteri. "Na programe boli otázky bezpečnosti, finančnej podpory pre Ukrajinu a pokračovania sankcií proti Rusku," napísal Zelenskyj.

6:15 Spoločnosť Visa uviedla, že pre inváziu na Ukrajine pozastavuje operácie v Rusku a v nasledujúcich dňoch bude spolupracovať so svojimi klientmi a partnermi na zastavení všetkých transakcií v Rusku. Rovnako aj spoločnosť Mastercard uviedla, že karty vydané ruskými bankami už nebudú podporované.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok