USA hovoria o zámerných ruských útokoch na civilistov na Ukrajine. Moskva tieto tvrdenia popiera

TA3 ČTK
6.3.2022 17:56

Spojené štáty majú "veľmi dôveryhodné správy" o zámerných ruských útokoch na civilistov na Ukrajine, oznámil dnes americký minister zahraničia Antony Blinken. V programe stanice CNN uviedol, že Washington tieto správy zhromažďuje, aby mohol podporiť prípadné vyšetrovanie možných vojnových zločinov. Moskva tvrdí, že na Ukrajine cieli výhradne na vojenské objekty a infraštruktúru.

Ukrajina Mariupol auto požiar (SITA/AP)
SITA/AP

Na vyšetrovanie možných vojnových zločinov spáchaných Ruskom na Ukrajine vyzvala aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. "Myslím si, že potrebujeme silné a jasné vyšetrovanie," povedala v rozhovore s CNN.

"Videli sme veľmi dôveryhodné správy o úmyselných útokoch na civilistov, čo by predstavovalo vojnový zločin. Videli sme aj dôveryhodné správy o použití istých zbraní," uviedol Blinken bez toho, aby špecifikoval, o aké zbrane išlo.

"Teraz to všetko zaznamenávame, dávame dohromady, prezeráme a zaisťujeme, aby sme mohli podporiť akúkoľvek prácu príslušných organizácií a inštitúcií, až budú vyšetrovať, či došlo alebo dochádza k vojnovým zločinom," dodal šéf americkej diplomacie.

Americké veľvyslanectvo na Ukrajine v piatok na twitteri napísalo, že ruský útok na juhukrajinskú Záporožskú jadrovú elektráreň spĺňal definíciu vojnového zločinu. Americké ministerstvo zahraničia následne podľa CNN všetkým svojim zastupiteľským úradom v Európe nariadilo, aby vyhlásenia nezdieľali. Blinken sa k príspevku nevyjadril.

Moskva odmieta, že by cielila na civilistov a svoju vojnovú kampaň na Ukrajine označuje za "špeciálnu vojenskú operáciu". Agentúra Reuters pripomína, že Rusko aj Ukrajina podliehajú dohovorom zo Ženevy z roku 1949, ktoré okrem iného práve úmyselné útoky na civilistov zakazujú.

Zábery z ostreľovaných a obliehaných ukrajinských miest tento týždeň prinútili Radu OSN pre ľudské práva (UNHRC), aby podporila vznik vyšetrovacej komisie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok