Blanár vníma rozširovanie NATO ako jednu z príčin vojny, podľa Klusa šíri opozícia nezmysly

TA3
6.3.2022 12:31

Vojna na Ukrajine trvá už viac ako týždeň, témou bola aj v relácii V politike. Juraj Blanár zo strany Smer apeloval na ďalšie rokovania, konflikt odsúdil, podľa neho však k nemu prispelo aj rozširovanie NATO. Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus kritizoval niektoré Blanárove vyjadrenia, podľa neho sa aj na Slovensku šíria rôzne dezinformácie.

v_politike_11.jpg
TA3

Podľa Blanára treba krok Ruska odsúdiť a pomôcť najviac, ako sa dá. "Je dôležité, aby sme tento konflikt čím skôr zažehnali a zadefinovali si vzťahy s Ruskou federáciou," vyhlásil v TA3. Na príčinách konfliktu sa ale podľa neho s Klusom nezhodnú. To, čo urobil Putin, je podľa neho hrubým porušením medzinárodného práva. "Rusko dlhodobo avizovalo, že Ukrajina a NATO sú pre nich neprijateľné. Rusko je veľmoc, s ktorou bolo treba vyjednávať a využiť všetky diplomatické kroky, je to aj zlyhanie európskej diplomacie," dodal.

Klus odsúdil, že by išlo o konflikt medzi Ruskom a USA, označil to za propagandu a dezinformácie. Podľa neho ich šíria aj niektorí poslanci. "Jediný, kto je zodpovedný za to, čo sa deje, je Vladimir Putin a jeho vláda, nerozumiem, kto má potrebu ho ešte chrániť," uviedol. Rokovania podľa neho prebiehali do poslednej chvíle, povedal tiež, že podľa neho je dobré, aby sa NATO rozširovalo.

"Celý svet vidí, že ignorovanie toho, že NATO sa tlačí bližšie k Rusku, spôsobilo vojnový konflikt, pre nás je dôležité, aby sa rokovalo," uviedol Blanár s tým, že by vyvinul väčší tlak na mierové rokovania a nie podporu konfliktu tým, že tam niektoré krajiny posielajú zbrane.

Klus odmietol obvinenia o tom, že pre rokovania neurobili dosť. "Rokovali sme do posledného dňa, Putin zavádzal a klamal, slovenská opozícia bohužiaľ šíri nezmysly," dodal. Podľa Blanára je však rozširovanie NATO nebezpečné. Ako pokračujú vyjednávania medzi Ruskom a Ukrajinou? Podľa Klusa boli dohodnuté humanitárne koridory, Rusko to ale už porušilo. "Rusi nechcú rokovať, chcú vojenskou silou získať Ukrajinu," dodal.

Celú reláciu V politike si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok