Putina obkolesuje jeho vnútorný kruh. Týchto päť mužov má k nemu najbližšie

TA3
6.3.2022 07:00

Ruský prezident málokedy pôsobil izolovanejšie ako počas dvoch nedávnych vystúpení, kde si nechal impozantný odstup aj od ľudí z okruhu svojich najbližších poradcov. Ako hlavný veliteľ nesie Vladimir Putin konečnú zodpovednosť za inváziu, no vždy sa spoliehal aj na hlboko lojálny okruh ľudí, z ktorých mnohí začali, podobne ako on, kariéru v ruských bezpečnostných službách.

Putina obkolesuje jeho vnútorný kruh. Týchto päť mužov má k nemu najbližšie
TASR/AP

S kým je Putin v najužšom kontakte počas dní ruskej invázie na Ukrajine? Píše o tom portál BBC.

Minister obrany Sergej Šojgu 

Do najužšieho okruhu určite patrí dlhoročný Putinov dôverník Sergej Šojgu, ktorý po ňom verne opakoval všetko o demilitarizácii Ukrajiny a ochrane Ruska pred takzvanou vojenskou hrozbou Západu. Ide o muža, ktorý chodí s prezidentom na poľovačky a rybačky na Sibír a v minulosti bol považovaný za jeho potenciálneho nástupcu. "Šojgu mal pochodovať na Kyjev, je ministrom obrany a mal to vyhrať," hovorí špecialistka na ozbrojené konflikty Vera Mironová.

Šojgu sa zaslúžil o anexiu Krymu v roku 2014. Bol tiež zodpovedný za vojenskú spravodajskú službu GRU, a práve k nemu smerovali obvinenia z dvoch otráv nervovou látkou novičok. Išlo o útok v roku 2018 v britskom Salisbury a takmer smrteľný útok na opozičného vodcu Alexeja Navaľného na Sibíri v roku 2020.

Ruský bezpečnostný expert a spisovateľ Andrej Soldatov verí, že minister obrany je stále najvplyvnejším hlasom, ktorý Putin počúva. "Šojgu nemá na starosti len armádu, má čiastočne na starosti aj ideológiu - v Rusku je ideológia väčšinou o histórii a on má pod kontrolou príbeh," vysvetlil.

Sprava minister obrany Sergej Šojgu a náčelník generálneho štábu ruských ozbrojených síl Valerij Gerasimov. TASR/AP

Náčelník generálneho štábu ruských ozbrojených síl Valerij Gerasimov

Jeho úlohou ako náčelníka štábu bolo napadnúť Ukrajinu a dokončiť rýchlo svoju prácu. Odkedy velil armáde v čečenskej vojne v roku 1999, zohral významnú úlohu vo viacerých vojenských projektoch Vladimíra Putina a bol tiež v popredí vojenského plánovania akcie na Ukrajine, pričom minulý mesiac dohliadal na vojenské cvičenia v Bielorusku.

Generál Gerasimov, ktorého ruský špecialista Mark Galeotti opísal ako „neusmievavého a drsného“, zohral kľúčovú úlohu aj pri anexii Krymu. Niektoré správy naznačujú, že momentálne je odsunutý na vedľajšiu koľaj kvôli nepresvedčivému priebehu invázie na Ukrajine a správam o zlej morálke medzi vojakmi.

Soldatov je však presvedčený, že pre mnohých je odrezanie Gerasimova od Putina len zbožným prianím: "Putin nemôže kontrolovať každú cestu a každý prápor, a to je jeho úloha." A hoci minister obrany možno miluje svoje uniformy, nemá vojenský výcvik a musí sa spoľahnúť na profesionálov, dodáva.

Tajomník ruskej bezpečnostnej rady Nikolaj Patrušev

"Patrušev si myslí, že Západ sa už roky snaží dostať Rusko," hovorí Ben Noble, docent ruskej politiky na Univerzite v Londýne. Patrí do trojice verných, ktorí s Putinom slúžili od 70. rokov 20. storočia v Petrohrade. Ďalšími dvoma oddanými sú šéf bezpečnostnej služby Alexander Bortnikov a šéf zahraničnej rozviedky Sergej Naryškin. 

Málokto má na prezidenta taký vplyv ako Patrušev. Nielenže s ním pracoval v starej KGB počas komunistickej éry, ale v rokoch 1999 až 2008 ho nahradil na čele jej nástupníckej organizácie FSB. 

Počas bizarného stretnutia ruskej bezpečnostnej rady, tri dni pred inváziou na Ukrajinu, prezentoval Patrušev svoj názor, že „konkrétnym cieľom“ USA je rozpad Ruska. Stretnutie bolo mimoriadnym divadlom, keď členovia Putinovho bezpečnostného tímu jeden po druhom pristupovali k rečníckemu pultu aby vyjadrili svoj názor na uznanie nezávislosti separatistických republík na Ukrajine.

Putin, Šojgu a Gerasimov v Moskve 27. februára 2022. TASR/AP

Riaditeľ Federálnej bezpečnostnej služby Alexander Bortnikov

Pozorovatelia Kremľa tvrdia, že prezident dôveruje informáciám od bezpečnostných služieb viac ako akýmkoľvek iným zdrojom, a tak je Alexander Bortnikov považovaný za súčasť Putinovho najužšieho okruhu. Aj Bortnikov patrí k starej garde z Petrohradskej KGB, pričom prevzal po Patruševovi vedenie nástupnícej FSB. O oboch mužoch je známe, že majú k prezidentovi blízko, ale ako zdôrazňuje Ben Noble, nemôžeme si byť istí, aká je presne ich hierarchia.

FSB má značný vplyv na ostatné orgány činné v trestnom konaní a má dokonca svoje vlastné špeciálne jednotky. Bortnikov je dôležitý, ale nie je tu na to, aby konkuroval Putinovi alebo aby mu radil takým štýlom, ako ostatní, vysvetlil Andrei Soldatov.

Riaditeľ zahraničnej spravodajskej služby Sergej Naryškin

Sergej Naryškin doplnil trojicu starých kamarátov z petrohradskej éry, po Putinovom boku sa pohybuje po väššinu svojej kariéry. Keď šéfa spravodajskej služby požiadali počas zasadnutia Bezpečnostnej rady o zhodnotenie situácie, znervóznel. Keď prehovoril, Putin ho rázne zastavil: "O tom nediskutujeme." Kremeľ sa rozhodol v postrihanej verzii nechať aj tento nepohodlný moment a sprostredkovať ho širokému publiku.

Počas oficiálnej návštevy Vladimira Putina v Bratislave v roku 2005 ho sprevádzal aj Sergej Naryškin. TASR/AP

"Bolo to šokujúce. Je neuveriteľne chladný, ľudia sa budú pýtať, čo sa tu deje," povedal Noble pre BBC. Marka Galeottiho zasiahla toxická atmosféra celej situácie. Soldatov si myslí, že si ten moment Putin jednoducho užíval: "Putin rád hrá hry so svojím najužším kruhom, vďaka čomu vyzerá Nariškin ako hlupák."

Naryškin bol Putinovi nablízku už v Petrohrade, potom ho nasledoval do prezidentskej kancelárie a nakoniec sa stal predsedom parlamentu. Vedie však aj Ruskú historickú spoločnosť a podľa Soldatova sa ukázal ako veľmi dôležitý pri poskytovaní ideologického základu pre potreby prezidenta.

Minulý rok Naryškin poskytol rozhovor moskovskému korešpondentovi BBC Stevovi Rosenbergovi, v ktorom poprel, že by Rusko stálo za otravami a kybernetickými útokmi alebo že by zasahovalo do volieb v iných krajinách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok