Do Poľska prišlo už milión ľudí. Medzi utečencami nie sú iba Ukrajinci

TA3 ČTK
6.3.2022 22:27

Počet ľudí, ktorí utiekli pred ruskými vojskami z Ukrajiny do Poľska, presiahol milión. Na twitteri o tom informovala poľská pohraničná stráž, ktorá uviedla stav k dnešným 20:00 SEČ. V posledných dňoch ukrajinsko-poľské hranice prekročilo okolo 100 000 ľudí denne, za sobotu poľskí pohraničníci odbavili asi 129 000 osôb. Za dnešok do 15:00 SEČ registrovala pohraničnú stráž príchod 81 400 utečencov.

"Dnes o 20:00 počet ľudí, ktorí utiekli z Ukrajiny do Poľska, presiahol jeden milión. Je to milión ľudských tragédií, milión ľudí, ktorých z ich domovov vyhnala vojna," napísali poľskí pohraničníci. Do Poľska mieri najväčšiu časť utečencov z vojnou zasiahnutej krajiny, pretože v Poľsku už pred začiatkom konfliktu žila silná ukrajinská komunita.

Prichádzajú ale aj občania iných krajín v rôznych častiach sveta vrátane Uzbekistanu, Bieloruska, Indie, Nigérie, Alžírska, Maroka a USA. Námestník ministra vnútra Pawel Szefernaker v sobotu na twitteri informoval o tom, že z Katovíc odletelo do vlasti vyše 730 ľudí z Uzbekistanu, Azerbajdžanu a Egypta.

Z iniciatívy poľskej prvej dámy Agaty Kornhauserovej-Dudovej sú v dvoch vilách, ktoré má k dispozícii prezident, ubytovaní utečenci z Ukrajiny, povedal dnes poľskej agentúre PAP Adam Kwiatkowski, šéf kancelárie prezidenta Andrzeja Dudu. O ktoré objekty ide, neuviedol. Poľská hlava štátu má okrem sídla vo Varšave k dispozícii rezidencie na polostrove Hel a vo Visle v Sliezskych Beskydách. Kwiatkowski tiež povedal, že Kornhauserová-Dudová v uplynulých dňoch pomáhala baliť potraviny, hygienické potreby, lieky a hračky, ktoré potom s ďalšou humanitárnou pomocou zamierili do západukrajinského Ľvova.

Za desať dní od vypuknutia bojov na Ukrajine utieklo do susedných krajín vyše 1,5 milióna ľudí, oznámil dnes predtým na twitteri vysoký komisár OSN pre utečencov (UNHCR) Filippo Grandi. Ide podľa neho o najrýchlejšie rastúcu utečeneckú krízu v Európe od konca druhej svetovej vojny. Okrem Poľska Ukrajinci utekajú aj do ďalších susedných krajín - na Slovensko, do Maďarska, Rumunska a Moldavska, ale aj do Ruska.

Ruský prezident Vladimir Putin začiatok invázie na Ukrajinu ohlásil 24. februára. Moskva tvrdí, že cieľom takzvanej špeciálnej operácie je demilitarizácia a denacifikácia susednej krajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok