Matovič vysvetlil, ako budú fungovať príspevky za ubytovanie utečencov. Zhodu v koalícii už má

TA3
6.3.2022 11:37

Cez naše hranice doteraz prešlo viac ako 113-tisíc ľudí z Ukrajiny. Minister financií Igor Matovič prišiel s návrhom príspevku pre ľudí, ktorí Ukrajincom pomôžu a ubytujú ich. Má to však svoje podmienky. Viac povedal v relácii V politike.

"Cez naše hranice prešlo doteraz 113-tisíc ľudí, predpokladáme ale, že 80 % z nich putuje ďalej, odchádzajú do Česka, Nemecka, Francúzska," uviedol v relácii V politike minister financií Igor Matovič. Ak bude spor trvať dlhšie, podľa neho môže z Ukrajiny odísť aj polovica všetkých obyvateľov. Situácia na hraniciach je ale aktuálne dobrá a aj čakacie doby sú podľa Matoviča už kratšie.

Potrebný je status dočasného útočiska

Minister financií však prišiel s návrhom príspevku za ubytovanie utečencov pre súkromné osoby a podnikateľov. Príspevok bude podľa neho naviazaný len na tých, ktorí budú mať vybavené takzvané dočasné útočisko. Podľa jeho informácií evidujeme k dnešnému dňu už viac ako dvetisíc ľudí, ktorí o tento status žiadajú. V platnosti je od prvého marca. "Je to niečo ako tolerovaný pobyt," spresnil Matovič.

Príspevok má byť vo výške 7 eur na dospelú osobu na deň a 3,50 na dieťa, mesačne by to malo vychádzať okolo 210 eur. Návrh ešte musí prejsť aj parlamentom. Ministerstvo dopravy bude mať následne na starosti ubytovanie u podnikateľov, pod ministerstvo vnútra budú spadať súkromné osoby v obciach. "Podarilo sa mi presvedčiť všetkých koaličných lídrov," dodal minister.

Zatiaľ len do konca júna

Aj keď legislatívu schvália ešte v priebehu týždňa, platná bude aj spätne od začiatku marca. "Mechanizmus sme nastavili tak, že informácie sa zosumarizujú na ministerstve vnútra. Do piatich dní po skončení mesiaca sa musí nahlásiť ten, čo poskytol ubytovanie, ministerstvo vnútra má do 15 dní posunúť tieto informácie a do konca mesiaca poslať peniaze, ktoré dostane z ministerstva financií," vysvetlil Matovič s tým, že odporúča ľuďom, aby Ukrajincov informovali a ponúkli im aj to, aby zostali na Slovensku. "Títo ľudia nám môžu zásadným spôsobom pomôcť," dodal.

Opatrenie má platiť predbežne do konca júna, dohodla sa na tom koalícia, Matovič by bol však rád, keby sa predĺžilo. "Pomáhať treba dovtedy, dokedy to bude potrebné, Slovensko by nemalo byť výnimkou," dodal s tým, že verí, že koaličných partnerov ešte presvedčí.

Celú reláciu V politike si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok