ONLINE: Charkovom otriasla masívna explózia. Rusko zablokovalo nezávislé médiá

TA3 TASR ČTK
1.3.2022 06:37

Boje medzi Ruskom a Ukrajinou pokračujú už šiestym dňom. Na bieloruských hraniciach sa konali mierové rokovania, výsledky však zatiaľ nepriniesli. Svetoví lídri sa zároveň zhodli na potrebe posilnenia sankcií. Udalosti sme s vami sledovali online.

Rusku sa nedarí plniť ciele. Svedčia o tom známky paniky a zbrane, s ktorými pôvodne nepočítali, tvrdí Zmeko
TASR/AP

0:00 ONLINE o situácii na Ukrajine sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť v ranných hodinách.

23:28 Británia pridala na sankčný zoznam Ruský fond priamych investícií. Stalo sa tak deň po tom, ako obdobné sankcie prijali aj USA. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken pritom fond označil za symbol korupcie hlboko zakorenenej v ruskej spoločnosti. Tento fond okrem iného podporoval aj vývoj ruskej vakcíny Sputnik V, a následne organizoval jej predaj v zahraničí.

23:25 Ruská raketa zasiahla obytný dom a nemocnicu v meste Žytomyr. Informoval o tom starosta mesta prostredníctvom agentúry Unian.

22:58 Apple zastavil predaj produktov v Rusku. Spoločnosť zároveň oznámila, že v Rusku obmedzuje Apple Pay aj ďalšie svoje služby a že zablokovala sťahovanie aplikácií ruských štátnych médií RT a Sputnik mimo územia Ruska.

22:27 Kanada zakázala vstup ruských lodí do svojich prístavov a vôd. Je to ďalšia súčasť opatrení voči Rusku, ktoré Kanada prijala. Tá, okrem iného, už uzatvorila svoj vzdušný priestor pre ruské lietadlá.

22:20 Dlhý ruský konvoj vozidiel neďaleko Kyjeva brzdia kaziace sa vozidlá. Kolónu tvorí séria logistických blokov, teda zoskupení vozidiel, ktoré sa pohybujú v rozstupoch po dlhej hlavnej ceste od bieloruskej hranice a majú sa spojiť s ruskými jednotkami na severných predmestiach Kyjeva.

22:11 V Kyjeve bolo približne pred 30 minútami počuť sériu explózií. Informujú o tom tímy CNN, ktoré sú priamo na mieste.

22:09 EÚ zakázala dve ruské médiá. Na území Európskej únie nebudú môcť vysielať štátne médiá RT (Russia Today) a Sputnik.

22:03 Taliansky premiér navrhuje ďalšie postihy pre ruských oligarchov. Mario Draghi to dnes povedal vo svojom prejave poslancom. Podľa neho by mal vzniknúť verejný medzinárodný register Rusov s majetkom presahujúcim desať miliónov eur.

21:45 Británia oznámila sankcie voči Bielorusku. Mali by sa týkať jednotlivcov aj organizácií, oznámila ministerka zahraničných vecí Liz Trussová. Sankcie sú na Bielorusko uvalené v súvislosti s úlohou, ktorú krajina zohráva pri ruskej invázii na Ukrajine.

21:31 Ukrajinské jednotky zlikvidovali elitných bojovníkov čečenského vodcu Ramzana Kadyrova. Tí plánovali vraždu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Oznámil to šéf ukrajinskej bezpečnostnej rady Oleksij Danilov.

21:14 V Bielorusku čaká pri ukrajinských hraniciach asi 300 tankov. Rusko sa bude snažiť zdôvodniť zapojenie bieloruských vojakov do bojov, tvrdí Kyjev.

21:02 Svetová banka chce zrýchlene schváliť úver pre Ukrajinu. Úver by mal byť vo výške 350 milińov dolárov. Pôžička má Ukrajine poskytnúť hotovosť, ktorú potrebuje pri svojej obrane pred ruskou inváziou.

21:00 Zástupcovia EÚ sa dohodli, že vylúčia zo SWIFT-u sedem ruských bánk. Tá najväčšia, Sberbank, medzi nimi nie je.

20:58 Medzinárodný súdny dvor bude budúci týždeň pojednávať o konflikte na Ukrajine. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu oznámil, že Ukrajina podala na Rusko žalobu, pretože "Rusko sa musí zodpovedať za to, že manipulovalo s pojmom genocídy, aby ospravedlnilo svoju agresiu".

20:45 Španielsko prijme utečencov z Ukrajiny. Takisto pošle ďalších 150 vojakov do Lotyšska na posilnenie operácie NATO.

20:42 Ruský útok je existenčnou hrozbou pre mier v Európe. Povedal to poľský premiér Mateusz Morawiecki. Poľsko žiada čo najtvrdšie sankcie pre Rusko, vrátane zákazu dovozu uhlia.

20:26 Rusi vstúpili do Chersonu na juhu Ukrajiny. Mestský úrad je ale pod kontrolou Ukrajincov, povedal podľa Reuters poradca ukrajinského ministra vnútra.

20:17 Rusko sa rozhodlo zablokovať nezávislú ruskú televíznu stanicu Dožď. Zablokovaná je aj rozhlasová stanica Echo Moskvy. Ruská generálna prokuratúra požiadala ruský regulačný úrad o obmedzenie prístupu k spomínaným médiám.

20:06 Charkovom otriasla masívna explózia. Rusi podľa ukrajinských médií útočia na Námestie slobody a operu v centre mesta.

19:49 Ruské úrady zastavili vysielanie liberálnej rozhlasovej stanice Echo Moskvy. Oznámil to jej šéfredaktor Alexej Venediktov.

19:44 Charkov zasiahla kazetová munícia. Myslia si to experti na muníciu po preskúmaní záberov zverejnených na sociálnych sieťach. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá geograficky lokalizovala dve videá zobrazujúce výbuchy a záblesky nad obytnou oblasťou mesta.

19:35 Medzinárodná tenisová federácia suspendovala Rusov a Bielorusov. Tenisti z týchto krajín tak nemôžu až do odvolania štartovať na medzinárodných súťažiach pod hlavičkou ITF. Ruská reprezentácia minulý rok zvíťazila v Davisovom pohári aj v Pohári Billie Jean Kingovej. Na turnajoch ATP a WTA tenisti z Ruska a Bieloruska hrať môžu.

19:29 Putin zopakoval podmienky pre ukončenie "vojenskej operácie" na Ukrajine. Ruský prezident vyhlásil, že Ukrajina musí uznať Luhanskú aj Doneckú ľudovú republiku. Kyjev musí takisto uznať suverenitu Ruska nad Krymským polostrovom v Čiernom mori a zaviazať sa, že sa zrieka jadrových zbraní aj v budúcnosti.

19:22 Rusko sa dostáva do izolácie, akú ešte nikdy nezažilo. Uviedol to štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus. Útok Ruska označil za bezprecedentný, sankcie uvalené štátmi demokratického sveta za nevídané.

19:17 Zelenskyj na Twitteri oznámil, že absolvoval telefonický rozhovor s Bidenom. Americkému prezidentovi povedal, že "agresora musíme zastaviť čo najskôr".

19:06 Ukrajinská veľvyslankyňa pri OSN a diplomati zo širokého spektra krajín v utorok hromadne odišli zo sály, keď ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov prednášal prejav na Konferencii OSN o odzbrojení v Ženeve. Informovala o tom tlačová agentúra AFP, ktorej novinár sa nachádzal v miestnosti. 

19:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v telefonickom rozhovore s americkým prezidentom Joeom Bidenom v utorok povedal, že je dôležité čím skôr zastaviť "agresora" Rusko. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP a vyjadrenia Zelenského na sociálnej sieti.

18:58 Ukrajinskú politickú stranu Sluha ľudu, ktorú založil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, prijali v utorok za člena Aliancie liberálov a demokratov za Európu (ALDE), ktorá je pridružená k Liberálnej internacionále. Informuje o tom bruselský spravodajca TASR.

18:42 Nórske obchody s alkoholom sťahujú z predaja alkoholické nápoje vyrobené v Ruku. V utorok to uviedol nórsky monopol zameraný na predaj alkoholu v krajine s tým, že tak urobil v súvislosti s ruskou vojenskou inváziou na Ukrajinu. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

18:30 Konflikt na Ukrajine ovplyvňuje aj domácu politiku vo Francúzsku. V krajine by sa mali konať onedlho prezidentské voľby. Emmanuel Macron zatiaľ nestihol ohlásiť kandidatúru, keďže na to nebol vhodný čas ani príležitosť. Kandidátka krajnej pravice Marine Le Penová zase skartuje viac ako milión predvolebných letákov, pretože je na nich na fotografii s Vladimirom Putinom.

18:08 Európsky parlament požaduje sprísnenie sankcií voči Rusku. Poslanci taktiež privítali snahy udeliť Ukrajine štatút kandidátskej krajiny na členstvo v Európskej únii.

18:00 Košická železničná stanica považuje situáciu súvisiacu s utečencami z ukrajinských hraníc za alarmujúcu. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Stanice Košice Alžbeta Gajdošová Keruľová. Pohyb občanov z tretích krajín v jej okolí zaznamenala aj polícia, výkon služby posilnila. Situáciou sa zaoberá aj krízový štáb. 

17:54 Pri útoku na televíznu vežu v Kyjeve zomrelo päť ľudí. Ďalší piati utrpeli zranenia. Dva zásahy spôsobili požiar budovy, ktorá sa nachádza vedľa veže.

17:48 Postup ruskej armády na Kyjev sa od včera nezmenil. Uviedol to vysoký predstaviteľ amerického rezortu obrany.

17:35 Poslanci Národnej rady SR z SaS a OĽANO vyzývajú generálneho prokurátora Maroša Žilinku, aby ukončil spoluprácu s ruskou generálnou prokuratúrou (GP). Dôvodom je ruská vojenská invázia na Ukrajinu.

17:25 Na príchod utečencov sa pripravuje aj Bratislava. Mestské časti v spolupráci aj s občanmi pripravujú ubytovne.

17:17 Ruské ostreľovanie ukrajinského Charkova je zverstvom pripomínajúcim útoky Srbov na Sarajevo v 90. rokoch, povedal britský premiér Johnson.

17:03 Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA) uvoľní 60 miliónov barelov (1 barel = 159 litrov) ropy zo svojich rezerv. Dôvodom sú vysoké ceny, ktoré podporila ruská invázia na Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg. Polovicu uvoľnia Spojené štáty a zvyšných 30 miliónov barelov ďalšie členské štáty IEA. 

16:45 Ukrajinské médiá informujú o výmene zajatcov v Sumskej oblasti. Podľa gubernátora bol vymenený ruský vojak za päť členov ukrajinskej teritoriálnej obrany.

16:25 Rusi útočia na televíznu vežu v Kyjeve. Ide zrejme o pokus odstrihnúť Ukrajincov od komunikácie.

16:22 Výrazne viac mužov a žien v Poľsku chce vstúpiť do armády po ruskej invázii na Ukrajinu, vyplýva z utorňajších údajov ministerstva obrany vo Varšave. TASR túto správu prevzala od agentúry DPA. Podľa údajov ministerstva požiadalo posledný februárový týždeň o službu v ozbrojených silách 2200 ľudí. Predtým to bolo okolo 400 žiadateľov týždenne. 

16:19 Experti spoločnosti Eset analyzovali kybernetické útoky na ukrajinské organizácie. Prvý útok zasiahol niekoľko organizácií na Ukrajine pár hodín pred ruskou inváziou, pričom útočníci použili malvér HermeticWiper. K vinníkovi sa výskumníci zatiaľ nedopátrali.

16:10 Čínsky minister zavolal Kulebovi: Pekingu je "hlboko ľúto", že vypukol konflikt.

16:03 Strana Za ľudí plne podporuje členstvo Ukrajiny v Európskej únii (EÚ). Uviedla to jej predsedníčka a vicepremiérka Veronika Remišová. SaS podľa hovorcu Ondreja Šprláka súhlasí s tým, aby sa Ukrajina stala kandidátskou krajinou na vstup do EÚ. Mimoparlamentný Hlas-SD si myslí, že približovanie Ukrajiny k EÚ je prínosné pre Slovensko, predovšetkým pre jeho východnú časť.

15:50 „Sme jednotní“: Von der Leyen sľúbila Ukrajine 1 miliardu eur.

15:45 Ukrajina musí splniť základné podmienky pre vstup do Európskej únie, Smer-SD ju bude v tomto úsilí podporovať. Vyhlásil to šéf Smeru Robert Fico. Vie si predstaviť, že sa dá zľaviť z niektorých kritérií, no nemôže sa podľa neho z politických dôvodov "len tak" umožniť Ukrajine vstup do EÚ.

Viac sa dozviete v tomto článku: 

15:44 Holandsko poskytuje ukrajinským utečencom bezplatné cestovanie vlakmi. Snaží sa tým pomôcť ľuďom utekajúcim pred útokmi Ruska na Ukrajine. Podobné opatrenia už urobilo Rakúsko, Francúzsko, Nemecko a Poľsko.

15:20 EÚ je pripravená pomôcť finančne i personálne krajinám, ktoré najviac zasiahla utečenecká vlna z Ukrajiny, povedala eurokomisárka Johanssonová.

14:58 Druhé kolo rozhovorov medzi Ruskom a Ukrajinou je naplánované na zajtra. Informovala o tom ruská štátna tlačová agentúra TASS s odvolaním sa na zdroj z ruskej strany.

14:47 Prezidentka Zuzana Čaputová v telefonáte poďakovala veľvyslancovi Slovenska na Ukrajine Marekovi Šafinovi a ďalším trom zamestnancom slovenskej ambasády za ich odhodlanie, obetavosť a profesionalitu. Napriek zložitej situácii naďalej pracujú v Kyjeve. "Sú tak jedným z posledných veľvyslanectiev krajín Európskej únie, ktoré ostávajú v ukrajinskom hlavnom meste naďalej prítomné," vyzdvihla na sociálnej sieti.

14:40 Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov varoval pred možným "psychologickým útokom" Ruska. Podľa neho Rusi plánujú prerušiť komunikáciu a následne tvrdiť, že vojensko-politické vedenie Ukrajiny súhlasí s kapituláciou. "Aby podporili falošné správy, vypublikujú fotografie podpísaných dokumentov a falošné video. Je to klamstvo," uviedol.

14:34 Ruské ministerstvo obrany podľa BBC vydalo varovanie pre obyvateľov Kyjeva, aby opustili svoje domovy. Pripravujú sa vraj zásahy na kyjevské centrum informačných a psychologických operácií a objekty tajnej služby SBU.

14:30 Polícia eviduje v týchto dňoch nárast žiadostí o cestovné pasy. Záujem je najmä o cestovné doklady pre deti. Rezort vnútra v súvislosti s vojnou na Ukrajine vyzýva ľudí, aby nepodliehali panike. Viac sa dozviete aj v našej reportáži:

14:26 Slovensko podporuje vstup Ukrajiny do Európskej únie. Vyhlásil to premiér Eduard Heger. "Premiér Eduard Heger sa opakovane vyjadril, že Slovensko podporuje vstup Ukrajiny do EÚ. Ukrajinský ľud práve dnes potrebuje jasnú európsku perspektívu. Hovoriť však o detailoch tohto procesu, je predčasné. Podstatná je solidarita," uviedla hovorkyňa premiéra Ľubica Janíková.

14:13 Ruské ministerstvo obrany podľa agentúry TASS tvrdí, že plne zablokovalo prístup ukrajinských síl k Azovskému moru.

14:07 Ukrajina oficiálne podala žalobu na Rusko na Medzinárodnom súdnom dvore v Haagu. Kyjev hlavný súdny orgán OSN žiada, aby Rusku okamžite nariadil zastaviť vojenské aktivity. Hovorí pritom o vojnových zločinoch. Prečo je také ťažké stíhať Putina a súdiť sa s Ruskom? Rozprávali sme sa s dekankou Fakulty práva Paneurópskej vysokej školy Katarínou Šmigovou.

Viac sa dozviete v tomto článku:

13:43 Utečenci z Ukrajiny sa v hotspotoch na hraniciach testovať nebudú. Oznámil to minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. "V hotspotoch sa testovať nebude. Budeme testovať občanov, ktorí sú umiestnení v záchytných táboroch alebo iných zariadeniach," uviedol Lengvarský vo videu na sociálnej sieti. Úrad verejného zdravotníctva má k tomu vydať v spolupráci s ministerstvom zdravotníctva usmernenie.

13:34 V najbližšom čase sa dá očakávať druhá etapa rozsiahlej bojovej činnosti ruských síl na všetkých doterajších smeroch, nevylučujúc ani vytvorenie nových postupových smerov z Bieloruska. Informoval o tom hovorca Ozbrojených síl SR Štefan Zemanovič. Napriek enormnému úsiliu ruských jednotiek sa podľa neho ešte nepodarilo uzatvoriť obkľúčenie ukrajinských miest Cherson a Mariupoľ.

Viac si môžete prečítať aj tu:

13:23 Zelenskyj sa v Európskom parlamente stretol s veľkým potleskom diplomatov. Prítomným povedal, že jeho krajina „bojuje o prežitie“. "Bojujeme len za našu zem a našu slobodu," povedal Zelenskyj.

13:08 Ukrajinci bojujú za svoju európsku voľbu, za spoločné hodnoty, povedal Zelenskyj europoslancom. "Pokiaľ nás Európa nenechá osamote, zvíťazíme," dodal.

Zelenskyj prostredníctvom internetu reční v Európskom parlamente. TASR/AP

13:03 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj aktuálne cez videohovor reční na mimoriadnom zasadnutí Európskeho parlamentu, informuje BBC. Ukrajinci podľa neho platia cenu za ochranu ich slobody. "Nikto nás nezlomí, sme silní, sme Ukrajinci," vyhlásil.

12:46 Ostreľovanie Charkova si podľa oficiálnych ukrajinských úradov vyžiadalo najmenej desať mŕtvych a 35 zranených.

12:42 Ako to vyzerá na hranici vo Vyšnom Nemeckom? Aktuálne informácie priniesla redaktorka Katarína Cimborová. Viac si môžete pozrieť v reportáži:

12:35 Od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu prišlo o život najmenej 136 civilistov vrátane 13 detí, 400 utrpelo zranenia, údaje priniesol Úrad OSN pre ľudské práva. Z Ukrajiny zároveň utieklo už viac ako 660-tisíc ľudí.

12:26 Lukašenko vyslal posily na bieloruskú hranicu s Ukrajinou. Označil to za preventívny krok. Bieloruská armáda podľa neho na hraniciach zdvojnásobí svoju prítomnosť dobre vycvičenými mobilnými jednotkami, ktoré majú byť schopné "zmariť akúkoľvek provokáciu".

12:24 Informácie o obetiach po bombardovaní Charkova sa zatiaľ líšia. Minister zahraničných vecí však oznámil, že počas útoku zahynul aj indický študent.

12:18 Americké ministerstvo obrany odhaduje, že Rusko už má na území Ukrajiny 75 percent z tých vojakov, ktorých šéf Kremľa Vladimir Putin vyčlenil na inváziu. Ešte skôr o tom informoval aj britský expert Jack Watling.

12:09 Bombardovanie Charkova zničilo budovu miestnej radnice na Námestí slobody. Záchranári a hasiči prehľadávajú trosky, po útoku hlásili niekoľko obetí i ranených.

Situácia v Charkove. TASR/AP

12:08 "Ľudia tu majú Zelenského radi, ukázal podľa nich svoju najlepšiu tvár," hovorí redaktor TA3 Mário Porubec, ktorý je aktuálne na Ukrajine. Zelenskyj je s miestnymi v neustálej komunikácii aj cez sociálne siete.

Viac si môžete pozrieť v reportáži Mária Porubca:

12:02 "Dnešná noc bola o niečo pokojnejšia než tie predošlé, ale je dosť možné, že najhoršie ešte len príde," uviedol v rozhovore pre agentúru ČTK Ivan Gajvanovič, ktorý so svojou manželkou a 12-ročnou dcérou žije v Kyjeve. Jeho život sa v priebehu niekoľkých dní zmenil na nepoznanie. Z novinára sa stal člen domobrany, ktorý pri každodenných službách hliadkuje pri svojom paneláku a väčšinu nocí trávi v úkryte.

11:52 Ruský minister zahraničných veci Sergej Lavrov tvrdí, že Rusko sa musí vzoprieť nebezpečenstvu jadrových zbraní na Ukrajine. Vo videoprejave na konferencii o odzbrojení v Ženeve tiež hovoril o tom, že európske krajiny by na svojom území nemali mať americké jadrové zbrane. Väčšina diplomatov jeho prejav bojkotovala.

Na konferencii hovoril aj ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, ktorý viní Rusko z vojnových zločinov. "Nič nemôže ospravedlniť ostreľovanie obytných budov, škôlok, sirotincov, nemocníc, autobusov a sanitiek, pred ostreľovaním utekajú milióny ľudí," uviedol.

11:43 Čo sa doteraz udialo na Ukrajine? Prinášame vám krátky súhrn:

  • ku Kyjevu sa blíži ruský konvoj s dĺžkou približne až 64 kilometrov
  • Charkov bombardovali, Zelenskyj to označil za "vojnový zločin"
  • proruskí separatisti chcú prevziať kontrolu nad Mariupoľom
  • ďalšie pokračovanie mierových rokovaní je zatiaľ neisté
  • sankcie už vo veľkom pociťujú bežní obyvatelia Ruska

11:30 Ukrajinská agentúra Unian priniesla informáciu o tom, že bieloruské vojská vstúpili do Černihivskej oblasti Ukrajiny. Odvolala sa na miestnu domobranu a obyvateľov. Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko pritom ešte predtým vyhlásil, že jeho krajina s k ruskej invázii nepripojí.

11:20 "Keby som mohol teraz hneď opustiť Rusko, urobil by som to. Ale nemôžem odísť z práce," hovorí Andrej. Nemohol by si potom dovoliť platiť v Moskve hypotéku po tom, čo sa zvýšili úrokové sadzby. Milióny Rusov, ako je on, začínajú cítiť následky západných ekonomických sankcií, ktorých cieľom je krajinu potrestať za inváziu do susednej Ukrajiny. Ako reagujú Rusi na sankcie?

Viac si môžete prečítať v tomto článku:

11:16 Pohotovostné úrady v meste Charkov uvádzajú, že pri ostreľovaní tamojšieho úradu štátnej správy malo byť zranených najmenej 20 ľudí. Informovala o tom BBC, podľa ktorej však tieto tvrdenia nie je možné nezávisle overiť. Záchranári aktuálne hľadajú v sutinách preživších.

11:12 Z Ukrajiny odišlo už vyše pol milióna ľudí podľa údajov OSN. Nápor je na slovenských hraniciach, kde však pribudli hotspoty. Jeden z nich vznikol aj na priechode Veľké Slemence, k dispozícii má byť 24 hodín, sedem dní v týždni, a to na urýchlenie administratívneho procesu, ktorý absolvuje každá osoba prichádzajúca z Ukrajiny.

11:03 Prevádzkovateľ nemecko-ruského plynovodu Nord Stream 2 prepustil všetkých svojich 140 zamestnancov. Oznámil to švajčiarsky minister hospodárstva Guy Parmelin.

10:59 Ruská armáda bude pokračovať v špeciálnej operácii na Ukrajine až kým nedosiahne stanovené ciele, vyhlásil to ruský minister obrany Šojgu, podľa agentúry TASS.

10:44 Proruskí separatisti z Doneckej ľudovej republiky chcú dobyť Mariupoľ ešte dnes, vyhlásil to ich vodca Denis Pušilin. Mariupoľ a neďaleká Volnovacha sú síce pod tlakom nepriateľa, ale zatiaľ sú pod kontrolou Ukrajiny.

10:32 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil ostreľovanie Charkova za "vojnový zločin". Medzi obeťami by mali byť aj deti. "Jednoznačne išlo o vojnový zločin. Pokojné mesto. Pokojné obytné štvrte. Žiadne vojenské objekty. Desiatky očitých svedkov dokazujú, že nejde o jednu falošnú salvu, ale o úmyselné ničenie ľudí. Rusi vedeli, kde strieľajú," vyhlásil.

10:19 Bielorusko sa neplánuje pridať k vojenskej operácii na Ukrajine, vyhlásil Alexandr Lukašenko. Odmietol tiež tvrdenia o tom, že ruskí vojaci útočia na Ukrajinu aj z jeho územia.

10:13 "Rusko aktívne ostreľuje centrá miest, začína priame a delostrelecké útoky na obytné štvrte a administratívne miesta,“ reagoval poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Cieľom Ruska je podľa neho masová panika, civilné obete a poškodená infraštruktúra.

10:05 Starosta Mariupoľu uviedol, že južný prístav mesta je neustále ostreľovaný, čo si už vyžiadalo obete civilistov a poškodilo aj infraštruktúru, píše britský denník The Guardian. „Obytné štvrte máme ostreľované päť dní. Búšia do nás delostrelectvom, ostreľujú nás Gradami, útočia na nás letectvom,“ povedal Vadym Boichenko v priamom prenose ukrajinskej televízie. „Máme poškodenú civilnú infraštruktúru – školy, domy. Zranených je veľa. Sú tam ženy, zabité deti," uviedol.

9:56 Ruské jednotky sa zamerali na obytné oblasti raketami Grad - delostreleckým systémom na nákladnom aute, ktorý je schopný odpáliť desiatky rakiet súčasne, informoval o tom šéf Charkovskej oblasti Oleh Synehubov. Na sociálnej sieti Telegram napísal, že ruskí vojaci strieľali na "námestie pred regionálnym úradom štátnej správy". Aktuálne sa podľa neho ešte odhadujú straty medzi civilným obyvateľstvom.

9:48 Youtube s okamžitou platnosťou zablokoval po celej Európe kanály spojené s ruskou televíziou RT a s webom Sputnik. Zdôvodnil to situáciou na Ukrajine, informujú zahraničné tlačové agentúry.

9:44 "Podľa prvotných informácií boli zasiahnuté budovy charkovskej oblastnej správy, opery, filharmónie a časť rezidenčnej oblasti," citovala agentúra Unian záchranárov. Hlásia už aj niekoľko obetí, bilancia sa však podľa zložiek, ktoré zasahujú na mieste môže zvýšiť.

9:30 Minister zahraničných vecí Ukrajiny Dmytro Kuleba označil útoky na Charkov za "barbarské" a žiada tvrdšie sankcie voči Rusku. "Svet môže a musí urobiť viac. Zvýšte tlak, izolujte Rusko," napísal na sociálnej sieti.

9:27 Počas útokov v Charkove bolo podľa CNN zranených najmenej 6 ľudí vrátane dieťaťa, zasiahli aj obytnú oblasť. Informovala o tom Ukrajinská štátna pohotovostná služba.

9:25 Separatisti z Doneckej ľudovej republiky vyzvali obyvateľov Mariupoľu, aby mesto opustili do 2. marca. Oznámila to ruská agentúra Interfax s odvolaním sa na hovorcu ministerstva obrany samozvanej Doneckej republiky Eduarda Basurina.

9:17 Na bratislavskom letisku pristálo lietadlo s palivom pre atómové elektrárne Mochovce a Jaslovské Bohunice. V utorok o tom informovalo ministerstvo hospodárstva. Slovensko sa tak zabezpečuje proti možným problémom s dodávkami paliva z Ruska v súvislosti so sankciami za inváziu na Ukrajine.

9:14 Otvorený vojenský konflikt na Ukrajine so sebou prináša aj humanitárne dôsledky. Aké riešenia má pripravené OSN? Rozprávali sme sa s Dušanom Zupkom, humanitárnym poradcom OSN a Svetovej banky.

Viac si môžete pozrieť tu:

9:00 Americké filmové spoločnosti Disney, Sony Pictures a Warner Bros pozastavujú uvádzanie svojich filmov v kinách v Rusku. Nasledujú tak príklad iných veľkých firiem.

8:53 Rusko od začiatku útoku na Ukrajinu prišlo o 5710 vojakov, 29 lietadiel, 29 vrtuľníkov, 198 tankov, 846 bojových vozidiel pechoty, 77 diel, 24 raketometov, sedem prostriedkov protilietadlovej obrany, 60 cisterien, tri bezpilotné lietadlá a 305 kusov automobilovej techniky.

8:40 Charkov aj v utorok ráno čelí útoku, píše britský denník The Guardian. Podľa BBC by malo ísť o útoky na vládne úrady.

8:36 Do akého rána sa zobudila Ukrajina? Miestni prirovnávajú Putina k Hitlerovi, počuť aj sirény. Viac povedal redaktor Mário Porubec, ktorý je priamo na mieste:

8:17 Putin je frustrovaný pomalým postupom svojej armády na Ukrajine, informovala o tom sieť NBC s odvolaním sa na amerických predstaviteľov. NBC ďalej uviedla, že americké spravodajské služby sa obávajú toho, že svoju frustráciu môže Putin pretaviť do eskalácie konfliktu proti svojmu susedovi.

7:49 Z mesta Ochtyrka sa objavujú zábery trosiek a zničených budov. Ruská raketa tu podľa informácií z ukrajinskej strany zabila najmenej 70 vojakov.

7:33 Ukrajina uviedla, že udelí amnestiu a dá peniaze ruským vojakom, ktorí "dobrovoľne zložia zbrane". Na sociálnej sieti Facebook to v pondelok uviedol ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov.

7:23 Po jarných prázdninách sa vrátili do školských lavíc deti na východnom Slovensku. Najmä v tejto časti krajiny môžu byť konfrontované so zvýšeným pohybom vojenskej techniky a ľudí v uniformách. S tajomníčkou ministerstva školstva Svetlanou Síthovou sme sa pozreli na to, ako vojna na Ukrajine dolieha na naše deti a ako sú učitelia pripravení zvládnuť otázky žiakov a študentov týkajúce sa vojny.

Viac si môžete prečítať aj v tomto článku: 

7:04 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal dekrét o dočasnom bezvízovom režime pre zahraničných dobrovoľníkov, ktorí sa chcú pripojiť k obrane Ukrajiny pred ruskou inváziou.

6:50 Ruským vojakom sa podľa serveru RBK Ukrajina ani šiesty deň od začiatku invázie nepodarilo preniknúť do Kyjeva. Ukrajinské sily podľa ministerstva obrany v priebehu pondelka zostrelili päť ruských stíhačiek a jeden vrtuľník.

6:45 "Nepriateľské delostrelectvo zasiahlo vojenskú jednotku. Telá sú vynášané spod trosiek. Pracujú záchranári aj dobrovoľníci. Je mnoho mŕtvych," napísal Žyvyckyj na platforme Telegram.

6:15 V meste Ochtyrka, ktoré leží medzi Kyjevom a Charkovom, malo ruské delostrelectvo zabiť najmenej 70 ukrajinských vojakov. Informoval o tom šéf Sumskej oblasti Dmytro Žyvyckyj. Straty podľa neho utrpeli aj Rusi.

6:00 Ruské útoky na dve najväčšie mestá Kyjev a Charkov pokračovali aj v noci. Podľa charkovského starostu Ihora Terechova vyhodili ruskí vojaci do vzduchu trafostanice, čo spôsobilo problémy v dodávkach elektrickej energie i vody.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok