Rusi pociťujú sankcie. Obávajú sa, že skončia ako KĽDR či Irán. Stopli im aj platby mobilom

TA3/hm ČTK
1.3.2022 11:00

"Keby som mohol teraz hneď opustiť Rusko, urobil by som to. Ale nemôžem odísť z práce," hovorí Andrej. Nemohol by si potom dovoliť platiť v Moskve hypotéku po tom, čo sa zvýšili úrokové sadzby. Milióny Rusov, ako je on, začínajú cítiť následky západných ekonomických sankcií, ktorých cieľom je krajinu potrestať za inváziu do susednej Ukrajiny.

Rusi začínajú pociťovať sankcie
TASR/AP

Napísal o tom v utorok spravodajský server BBC News. "Mám v pláne si čo najrýchlejšie nájsť nových zákazníkov v zahraničí a odísť z Ruska s peniazmi, čo som si šetril na prvú splátku," dodáva 31-ročný dizajnér. "Mám tu strach. Polícia zatýka ľudí za to, že sa odvážili prehovoriť proti 'straníckej línii'. Hanbím sa, i keď som tých, ktorí sú pri moci, nevolil," dodal. Rovnako ako v prípade ďalších ľudí, s ktorými BBC hovorila, nie je jeho plné meno uvedené z dôvodu osobnej bezpečnosti. Tiež niektoré krstné mená boli z tohto dôvodu zmenené.

Ekonomická vojna

Sankcie, ktoré boli uvalené na Rusko, sú označované za ekonomickú vojnu. Ich cieľom je izolovať krajinu a vyvolať v nej hlbokú recesiu. Západní predstavitelia dúfajú, že tieto bezprecedentné opatrenia prinútia Kremeľ ku zmene myslenia. Zatiaľ však sankcie narúšajú život predovšetkým obyčajným Rusom, ktorí sledujú, ako im ich úspory miznú pred očami.

Sankcie proti niektorým ruským bankám zahŕňajú ich odstrihnutie od platobných kariet Visa a Mastercard a následne i od Apple Pay a Google Pay. Tridsaťpäťročná moskovská projektová manažérka Darja povedala, že pre to nemôže používať metro. "Vždy platím telefónom, ale jednoducho to nefungovalo. Rovnaký problém malo i niekoľko ďalších ľudí. Ukázalo sa, že turnikety prevádzkuje banka VTB, na ktorú sa vzťahujú sankcie, a nemôže prijímať Google Pay a Apple Pay. Musela som si namiesto toho kúpiť kartu do metra," dodala s tým, že z rovnakého dôvodu nemohla zaplatiť v obchode.

V pondelok Rusko v reakcii na sankcie viac ako zdvojnásobnilo úrokovú sadzbu na 20 percent po tom, čo rubeľ klesol na novú rekordne nízku úroveň. Burza zostala zatvorená pre obavy z masívneho výpredaja akcií. Kremeľ tvrdí, že má dostatok zdrojov, aby sankcie ustál, ale to je sporné. Cez víkend centrálna banka vyzvala obyvateľov na pokoj v obavách z návalu ľudí snažiacich sa hromadne vybrať svoje peniaze. "Nie sú žiadne doláre, žiadne ruble - nič! No, ruble vlastne sú, ale tie ma nezaujímajú," uviedol 20-ročný Anton stojaci v rade pred moskovským bankomatom. "Neviem, čo mám robiť. Mám strach, že sa meníme na Severnú Kóreu alebo Irán," dodal.

Rusko_bankomat_banka TASR/AP

Nákup zahraničnej meny stojí Rusov asi o polovicu viac ako pred týždňom - pokiaľ ju vôbec zoženú. Na začiatku roku 2022 sa jeden dolár predával zhruba za 75 rubľov a euro za 80 rubľov. Vojna však pomohla stanoviť nové rekordy - v pondelok sa dolár v jednu chvíľu dostal na 113 rubľov a euro na 127.

Doláre v matraci

Pre Rusov je kurz rubľa voči doláru dlhodobo citlivou záležitosťou. V 90. rokoch po rozpade Sovietskeho zväzu bol dolár jedinou tvrdou menou, v ktorej Rusi uchovávali svoje úspory - a najbezpečnejšie miesto, kam ich uložiť, bolo v matraci. Keď vláda prezidenta Borisa Jeľcina v roku 1998 nedokázala splácať svoje dlhové záväzky, pocítili tí, ktorí spali na svojich peniazoch, zadosťučinenie. V nasledujúcom desaťročí však rôzne opatrenia centrálnej banky pomohlo v Rusoch znovu prebudiť vieru a dôveru v rubeľ. Vklady uložené v ruskej mene začali rásť a rovnako tak rástol objem peňazí, ktoré Rusi investovali do akcií ruských spoločností. Avšak stále platí, že pri najmenšom náznaku neistoty bežia Rusi k najbližšiemu bankomatu vybrať doláre.

Akonáhle minulý týždeň na Ukrajine vypukla vojna, Rusi sa nahrnuli k bankomatom a spomenuli si na skúsenosti z predchádzajúcich kríz. Tridsiatnik Iľja práve dokončil splácanie hypotéky v Moskve. Hovorí, že sa "v dohľadnom čase" nemôže presťahovať. 

"Keď sa začala operácia v Donbase, šiel som ku bankomatu a vybral si v dolároch úspory, ktoré som mal v Sberbank. Teraz ich mám doslova pod vankúšom. Zvyšok úspor mám stále v bankách: polovicu v dolároch a zvyšok v rubľoch. Pokiaľ sa situácia zhorší, vyberiem všetky. Mám strach, pretože čakám vlnu lúpeží. Ale je to tak, ako to je," dodal.

Rusko_bankomat_banka TASR/AP

Fotky zverejnené na sociálnych sieťach ukazujú, ako sa v posledných dňoch tvoria dlhé rady pri bankomatoch a zmenárňach po celej krajine. Ľudia majú strach, že ich bankomatové karty prestanú fungovať alebo, že bude obmedzený objem hotovosti, ktorú si môžu vybrať. Doláre a eurá začali dochádzať v priebehu niekoľkých hodín po invázii a od toho času sú tieto meny vo veľmi obmedzenom množstve. Problém s hotovosťou sa netýka len Moskvy. Ľudia jazdia do provinčných miest v nádeji, že tam budú doláre alebo eurá dostupnejšie. Anonymný IT špecialista na sociálnej sieti Telegram vytvoril program, ktorý automaticky zisťuje, či sú v jednotlivých bankomatoch súkromné banky Tinkoff eurá alebo doláre, a pokiaľ áno, zdieľa s ďalšími užívateľmi ich polohu.

Rady pred potravinami

Banky popierajú, že by mali nedostatok likvidných prostriedkov a analytici sa zhodujú, že nedostatok hotovosti v bankomatoch je skôr prejavom snahy zabrániť hromadnému vyberaniu peňazí. Kremeľ uviedol, že Rusko tieto najnovšie sankcie očakávalo a je na ne pripravené. Nedodal však, či vláda poskytne ruským podnikom pomoc, ako tomu bolo v priebehu pandémie. 

Avšak bežní Rusi, z ktorých mnohí získavajú informácie len zo štátom kontrolovanej televízie papagáje vyhlásenia Kremľa, už skoro začnú vo svojom každodennom živote zaznamenávať rozdiely. Obyvatelia Moskvy už hlásia rady v niekoľkých obchodoch s potravinami, pretože ľudia nakupujú tovar, o ktorom si myslia, že ho bude nedostatok pre navýšenie cien alebo obchodné reštrikcie.

Ruské podniky by mohli nakoniec pre vplyv sankcií skrátiť pracovnú dobu alebo zastaviť výrobu. Predpokladá sa, že okrem poklesu hodnoty úspor príde mnoho Rusov o prácu, pretože ekonomika bude odstrihnutá od finančných trhov na Západe. Rusom to však vyvoláva spomienky na časy, kedy prezident Vladimir Putin v roku 2014 anektoval Krym, a ľudia stáli hodiny v radoch na hotovosť. Zmenárne museli narýchlo nakupovať nové päťmiestne kurzové tabuľky, pretože na tých starých im došiel priestor. Vtedy stál dolár bežne 30-35 rubľov, čo je v dnešnej dobe nepredstaviteľne nízka čiastka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok