Rusko má na Ukrajine väčšinu svojich ozbrojených síl, podľa experta výrazne zvyšuje svoju nasadenosť

TA3 TASR
1.3.2022 11:16

Na Ukrajine je podľa britského vojenského experta nasadených už 75 percent ozbrojených síl Ruska. Jack Watling, výskumný pracovník a odborník na pozemné vojenské operácie a vojenskú vedu z britského Kráľovského inštitútu obranných a bezpečnostných štúdií to povedal v utorok v relácii Today na rozhlasovej stanici BBC Radio 4.

armáda vojsko výcvik (TASR)
TASR

Rusko tak podľa jeho slov výrazne zvýšilo nasadenosť svojej armády na Ukrajine, z pôvodných približne 40 percent na začiatku invázie. Zhodný údaj, teda až 75-percentnú aktuálnu nasadenosť ruskej armády, uvádza aj nemenovaný vysoký predstaviteľ americkej obrany. Watling zároveň povedal, že veľký počet ruských vojakov postupuje z juhu Bieloruska a začínajú si vytvárať podmienky na to, aby moholi zaútočiť na Kyjev.

Britský expert tiež uviedol, že pri pondelňajšom ostreľovaní Charkova boli použité salvové raketomety vystreľujúce do oblasti veľké množstvo neriadených rakiet. Podľa jeho slov zároveň existujú dôkazy, že niektoré z nich obsahovali kazetovú muníciu.

Watling dodal, že ukrajinská armáda už neoperuje v tzv. vojenských formáciách, ale momentálne zostáva na pomerne pevne ukotvených obranných pozíciách a jej pôsobenie je čoraz viac súčasťou operácií vykonávaných spolu s územnou obranou a s dobrovoľníckymi silami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok