Top udalosti týždňa: Uvoľnené opatrenia, vyčíňanie tínedžerov, dohoda s USA, nový variant

TA3
9.1.2022 17:17

Opatrenia sa uvoľnili. Tínedžeri mali zbiť a opiť len 11-ročnú školáčku. Spustili zálohovanie PET fliaš a plechoviek. Vo Francúzsku sa objavil nový variant koronavírusu. Násilné protesty v Kazachstane.

Polícia
TA3 / David Duducz

Opatrenia sa uvoľnili

Nočný zákaz vychádzania sa skončí v pondelok, uvoľní sa aj režim na školách. Reštaurácie však naďalej zostávajú otvorené pre zaočkovaných a tých, ktorí prekonali koronavírus.

Ministerstvo zdravotníctva informovalo o zmenách, ktoré nás čakajú po 9. januári. Do tohto dátumu totiž platil nočný zákaz vychádzania. Ten sa od 10. januára ruší, zmeny sa dotknú aj škôl, ktoré prejdú na školský semafor.

  • Reštaurácie ostávajú otvorené pre očkovaných a osoby, ktoré prekonali Covid-19.
  • Režim v hoteloch a lyžiarskych strediskách ostáva nezmenený.
  • Neesenciálne obchody a služby ostávajú otvorené v režime OP.
  • V platnosti ostáva OTP režim v rýchlikoch, IC a diaľkových autobusoch.
  • Naďalej platí zákaz zhromažďovania nad 6 osôb.

Od pondelka sa tiež otvárajú základné a stredné školy, v ktorých však budú platiť prísne protiepidemické opatrenia. "Rúška budú povinné už od prvého ročníka základných škôl a rodičom sa dôrazne odporúča, aby svoje deti otestovali ešte pred nástupom do školy a tieto testy opakovali dvakrát týždenne," doplnila Eliášová. Režim na školách sa bude riadiť školským semaforom. 

Tínedžeri mali zbiť a opiť len 11-ročnú školáčku

Polícia vyšetruje incident, pri ktorom mala skupina tínedžerov v nedeľu fyzicky ubližovať len 11-ročnému dievčaťu, ktoré zároveň nasilu opili. Na udalosť upozornil Nový čas. Ako uvádza na webe, skupina mladých ľudí mala v opustenom areáli bývalého družstva v Miloslavove liať alkohol do hrdla školáčky, ktorú neskôr zbili. Svedkami vyčíňania mali byť aj staršie dievčatá, ktoré všetko fotili a natáčali. 

Podľa denníka išlo o plánovanú akciu. „Mali to všetko pripravené a asi to plánovali už dlhšie. Najprv jej liali priamo do hrdla alkohol a zrejme aj pár schytala,“ citoval Nový Čas zdroj, ktorý chcel ostať v anonymite. Dievča údajne skončilo v nemocnici. 

Polícia začala trestné stíhanie

Polícia pre napadnutie 11-ročného dievčaťa v Miloslavove začala trestné stíhanie vo veci lúpeže. Zároveň nevylúčila, že môže dôjsť k prekvalifikovaniu skutkovej podstaty trestného činu.

Prípad šikany 11-ročného dievčaťa v Miloslavove rezonuje v spoločnosti už niekoľko dní. O tejto téme sme hovorili aj s riaditeľom psychologickej linky IPčko Marekom Madrom. Ako to vníma z pohľadu psychológie?  

Dohoda s USA vyvolala konflikty

Dohoda o spolupráci v oblasti obrany medzi vládou Slovenskej republiky a USA by umožnila americkým ozbrojeným silám využívať vojenské letiská Malacky-Kuchyňa a Sliač, prípadne iné dohodnuté zariadenia a priestory. Slovensko ich má poskytovať bez nájomného. Dohoda, ktorá má rešpektovať suverenitu Slovenskej republiky, by mala platiť desať rokov.

K návrhu dohody o obrannej spolupráci medzi Slovenskom a USA v rámci medzirezortného pripomienkovania prišlo 70 pripomienok. Polovicu z nich podala generálna prokuratúra. Ministerstvo obrany uviedlo, že k nim bude pristupovať rovnako.

Výhrady má aj Fico

Líder parlamentnej opozičnej strany Smer-SD Robert Fico naďalej trvá na tom, že Dohoda o spolupráci v oblasti obrany medzi SR a USA je nevýhodná a narušuje zvrchovanosť a suverenitu Slovenskej republiky. Uviedol to v reakcii na štvrtkové stanovisko premiéra Eduarda Hegera, podľa ktorého ide o štandardnú rámcovú zmluvu.  

Je presvedčený, že premiér chce odovzdať Ozbrojeným silám Spojených štátov amerických dve strategické letiská Sliač a Kuchyňu na desať rokov zadarmo s tým, že si tam budú vojaci USA robiť, čo chcú. "Toto je zmluva, ktorá porušuje suverenitu a zvrchovanosť Slovenska. Preto opakujem, Smer-SD takúto zmluvu v parlamente podporiť nikdy nemôže," dodal Fico.

Obranná spolupráca Slovenska s USA vyvoláva rôzne názory. Niektorí sa obávajú o suverenitu, podľa iných to naopak posilní obranu. O čom táto zmluva je a prečo s ňou niektorí nesúhlasia? Aj to sme rozoberali 5. januára v Téme dňa.

Spustili zálohovanie PET fliaš a plechoviek

Ministerstvo životného prostredia spustilo zálohovanie PET fliaš a plechoviek. Ako tento systém bude fungovať, ozrejmil minister životného prostredia Ján Budaj.

Vo Francúzsku sa objavil nový variant koronavírusu

Vedci vo Francúzsku objavili nový koronavírusový variant, ktorému dali predbežne označenie "IHU". Vyznačuje sa vyšším počtom mutácií ako variant omikron. Informoval v utorok webový portál Business Insider. Približne 12 prípadov tohto nového koronavírusového variantu detegovali neďaleko juhofrancúzskeho mesta Marseilles. Zistený bol u cestujúcich, ktorí pricestovali do Francúzska z afrického Kamerunu.

Variant s označením B.1.640.2 prvýkrát objavili výskumníci z inštitútu IHU Méditerranée. Na tzv. hrotovom proteíne (spike protein), pomocou ktorého sa spája s ľudskými bunkami, má až 46 mutácií. Zatiaľ však nie je jasné, či je novozistený variant nákazlivejší než doposiaľ známe podoby koronavírusu, alebo či vyvoláva závažnejšie ochorenie.  

Na Slovensku potvrdili desiatky nových prípadov variantu omikron

Laboratóriá Úradu verejného zdravotníctva SR a Biomedicínskeho centra SAV v spolupráci s Vedeckým parkom UK v Bratislave sekvenovaním potvrdili výskyt ďalších 34 prípadov variantu omikron na území Slovenskej republiky.

"V siedmich prípadoch pozitívne testované osoby neudávali cestovateľskú anamnézu. Všetky prípady mali ľahký priebeh ochorenia alebo boli bezpríznakové. Osem pozitívnych bolo nezaočkovaných, dvaja zaočkovaní čiastočne. Ostatní boli kompletne zaočkovaní," informoval úrad. 

Na Slovensku tak máme aktuálne laboratórne potvrdených celkovo 54 prípadov variantu omikron. Obyvateľom dôrazne odporúčajú dať sa zaočkovať proti ochoreniu Covid-19, respektíve absolvovať posilňujúcu dávku v odporúčanom čase.

Násilné protesty v Kazachstane

Najmenej 164 ľudí prišlo o život pri násilných protestoch, ktoré tento týždeň vypukli v Kazachstane. Z toho len v samotnej Alma-Ate – najväčšom meste tejto stredoázijskej krajiny – zahynulo podľa uvedeného zdroja 103 osôb.

Z týchto údajov však nie je jasné, či sa týkajú len obetí z radov civilného obyvateľstva, alebo či sú do tohto počtu zarátaní aj príslušníci bezpečnostných zložiek, komentuje agentúra AP. Kazašské úrady už predtým uviedli, že pri nepokojoch vyvolaných zvýšením cien pohonných hmôt zahynulo 26 demonštrantov a 16 policajtov.

Protesty v Kazachstane sa začali 2. januára ako reakcia na  prudké zvýšenie cien plynu a čoskoro sa zo západnej časti územia štátu rozšírili aj do ďalších oblastí a lokalít. Ekonomické požiadavky vzápätí vystriedali požiadavky politické. 

Od 5. januára však začali pokojné protesty – najmä v Alma-Ate – prerastať aj do rabovania, podpaľačstva, obsadzovania administratívnych budov, ozbrojených incidentov či krádeží.

Matovič, Cigániková a Raši hosťami v relácii V politike

Našimi hosťami v relácii V politike boli minister financií Igor Matovič, predsedníčka Výboru NR SR pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková, podpredseda strany Hlas-SD Richard Raši.

Ak predseda Národnej rady Slovenskej republiky a predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár zvolá okrúhly stôl so šéfmi parlamentných strán o téme referenda o skrátení volebného obdobia, líder OĽANO a vicepremiér Igor Matovič sa ňom nezúčastní. Spomenul aj vzťahy so Sulíkom či prezidentkou. Vyjadroval sa aj k obrannej dohode s USA či otváraniu kultúry.  

V druhej časti relácie boli našimi hosťami predsedníčka Výboru NR SR pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková, podpredseda strany Hlas-SD Richard Raši. Hlavnou témou diskusie bol omikron či otváranie kultúry ministerkou Milanovou. Diskutovali aj o pondelokvom otváraní škôl a samotestoch. Dotkli sa aj témy očkovania detí. 

Celú reláciu V politike si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok