Dohoda s USA o obrannej spolupráci by mala platiť 10 rokov. Čo môže znamenať pre Slovensko?

TA3 TASR
21.12.2021 17:44

Dohoda o spolupráci v oblasti obrany medzi vládou Slovenskej republiky a USA by umožnila americkým ozbrojeným silám využívať vojenské letiská Malacky-Kuchyňa a Sliač, prípadne iné dohodnuté zariadenia a priestory. Slovensko ich má poskytovať bez nájomného. Dohoda, ktorá má rešpektovať suverenitu Slovenskej republiky, by mala platiť desať rokov.

armáda vojaci Sýria tanky 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Potom zostáva platná, alebo ju možno vypovedať s ročnou výpovednou lehotou. Vyplýva to z jej návrhu, ktorý Ministerstvo obrany Slovenskej republiky predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.

Čo táto dohoda obsahuje?

Ozbrojené sily USA by tak mohli využívať dohodnuté zariadenia napríklad na výcvik, cvičenia, manévre, tranzit, ubytovanie personálu a rozmiestňovanie síl. Uzavretie dohody umožní americkým ozbrojeným silám tiež prepravovať, rozmiestňovať a skladovať obranné zariadenia, zásoby a materiál v dohodnutých zariadeniach a priestoroch. Slovensko má dostávať informácie o dodávkach aj dodávateľoch vopred.

Slovenská republika sa podpísaním dohody vzdá svojho prednostného práva na výkon trestnej právomoci voči príslušníkom ozbrojených síl Spojených štátov. Pri konkrétnych trestných činoch s osobitným významom pre Slovensku republiku môžu slovenské orgány vzdanie sa právomoci odvolať. Americká strana musí zároveň slovenské orgány informovať o všetkých trestných činoch jej príslušníkov okrem tých, za ktoré možno uložiť pokutu alebo trest odňatia slobody menej ako tri roky.

O zatknutí alebo zadržaní amerického vojaka bude musieť Slovenská republika bezodkladne informovať orgány americkej armády. Tie budú mať v koordinácii so slovenskými orgánmi neodkladný prístup ku každej takejto osobe, kedykoľvek o to požiadajú. 

Príslušníkov Ozbrojených síl USA vrátane civilnej zložky majú tiež vyňať z konaní o občianskoprávnu náhradu škody alebo o uloženie správnej pokuty, ktoré vyplývajú z konania alebo opomenutia týchto osôb pri výkone ich služobných povinností. Akákoľvek infraštruktúra, ktorú postavia zo zdrojov USA, bude majetkom SR. Americké ozbrojené sily ju môžu využívať, dokedy budú potrebovať.

Ozbrojené sily USA budú mocť používať aj rádiové spektrum

Lietadlá, plavidlá a vozidlá, prevádzkované Ozbrojenými silami USA alebo výlučne pre ne, budú môcť vstupovať na územie Slovenskej republiky, odchádzať z neho a voľne sa po ňom pohybovať pri dodržiavaní príslušných pravidiel bezpečnosti a premávky. Nesmie sa do nich nastupovať, nepodliehajú ani prehliadke bez súhlasu Spojených štátov. "Strany uznávajú, že pre Ozbrojené sily USA môže byť nevyhnutné používať rádiové spektrum," dopĺňa dohoda. 

Spojené štáty môžu tiež prevádzkovať vlastné telekomunikačné systémy. Dohoda s USA má posilniť vzájomnú spoluprácu Slovenskej republiky a USA. Umožní tiež čerpať finančné prostriedky pre infraštruktúru Ozbrojených síl Slovenskej republiky. V prvej vlne by malo ísť o približne 100 miliónov dolárov. Minister obrany Jaroslav Naď i šéf rezortu diplomacie Ivan Korčok deklarovali, že dohoda plne rešpektuje suverenitu Slovenskej republiky. Odmietajú, že by vytvárala predpoklad stálej prítomnosti USA na území Slovenskej republiky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok