Na Slovensku potvrdili desiatky nových prípadov variantu omikron, väčšina pozitívnych bola zaočkovaná

TA3
7.1.2022 16:33

Laboratóriá Úradu verejného zdravotníctva SR a Biomedicínskeho centra SAV v spolupráci s Vedeckým parkom UK v Bratislave sekvenovaním potvrdili výskyt ďalších 34 prípadov variantu omikron na území Slovenskej republiky.

Nové čísla
TASR/Alexandra Moštková

Informoval o tom Úrad verejného zdravotníctva SR v tlačovej správe. "U 19 osôb sa potvrdila cestovateľská anamnéza, v ôsmich prípadoch išlo o kontakt s pozitívnou osobou, u ktorej sa už sekvenovaním potvrdil variant omikron," napísali hygienici. 

"V siedmich prípadoch pozitívne testované osoby neudávali cestovateľskú anamnézu. Všetky prípady mali ľahký priebeh ochorenia alebo boli bezpríznakové. Osem pozitívnych bolo nezaočkovaných, dvaja zaočkovaní čiastočne. Ostatní boli kompletne zaočkovaní," informuje úrad. 

Na Slovensku tak máme aktuálne laboratórne potvrdených celkovo 54 prípadov variantu omikron. Obyvateľom dôrazne odporúčajú dať sa zaočkovať proti ochoreniu Covid-19, respektíve absolvovať posilňujúcu dávku v odporúčanom čase. 

"Očkovaním sa významne znižuje riziko závažného priebehu infekcie a ťažkého priebehu ochorenia Covid-19. Žiadame ľudí, aby bez ohľadu na svoj imunitný status dôsledne dodržiavali preventívne opatrenia: Noste správne nasadený respirátor, v miestnostiach často a nárazovo vetrajte, dodržiavajte dostatočný odstup od iných ľudí a priebežne si dezinfikujte ruky. Vyzývame obyvateľov, aby dôsledne dodržiavali protiepidemické opatrenia na území SR i po príchode na Slovensko," hovorí Úrad verejného zdravotníctva SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok