Gastroprevádzky po dlhej dobe otvorili. Takto to vyzeralo v slovenských mestách

TA3
3.1.2022 16:44

Gastroprevádzky môžu od pondelka 3. januára hostiť v interiéroch očkovaných ľudí, a tých, ktorí prekonali Covid-19. Otvorenie zariadení privítali najmä majitelia reštaurácií po celom Slovensku. Niektorí majitelia barov a kaviarní však svoje podniky neotvorili, pretože sa im to neoplatí. Zákazníkov by museli vyháňať pred ôsmou večer.

V Banskej Bystrici väčšina majiteľov gastroprevádzok avizovala, že svoje reštaurácie a kaviarne otvoria. Sami sú ale zvedaví, aký bude záujem. „Čo viem, tak 90 precent prevádzok otvára. Samozrejme, každý počíta s obmedzeniami, ktoré sú. Pre niektoré prevádzky to možno nie je až také zaujímavé z hľadiska menšej kapacity,“ povedal Martin Repaský, predseda Cechu hostinských v Banskej Bystrici.

Prevádzky sú otvorené iba pre očkovaných a tých, ktorí ochorenie prekonali. Podstatnú časť zákazníkov však tvorí aj takzvaný základ, pre ktorý je k dispozícii okienkový predaj.

Dvere do interiéru zákazníkom otvorili aj kaviarne a reštaurácie na Považí. Aj napriek obmedzenému počtu zákazníkov sa majitelia prevádzok z nového režimu tešia. „Z našej strany to hodnotím veľmi pozitívne. Snažíme sa situáciu zachrániť aj pomocou výdajného okienka, rozvoz sme mali aj predtým. Trošku nám to pomohlo, ale určite vítame zmeny,“ povedal majiteľ gastroprevádzky v Považskej Bystrici Michal Ďurec.

Vnútorné časti prevádzok otvorili aj v Bratislave. Ľudia sa ale do nich veľmi nehrnuli. Na nábreží Dunaja boli v prevádzkach zväčša zamestnanci, v centre mesta bola situácia lepšia. Zákazníci sa otvoreniu tešili. Podobne na tom boli aj zamestnanci. „Konečne budú väčšie tržby aj tringelty. Všetko bude konečne lepšie,“ pozitívne hodnotila manažérka kaviarne Júlia Lunterová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok