Spustili zálohovanie PET fliaš a plechoviek. Pozreli sme sa na to, ako to funguje

TA3
3.1.2022 12:31

Ministerstvo životného prostredia spustilo zálohovanie PET fliaš a plechoviek. Ako tento systém bude fungovať, ozrejmil minister životného prostredia Ján Budaj.

Slovensko spustilo od prvého januára zálohovanie plastových fliaš a plechoviek. "Predajcovia budú dopredávať ešte nezálohovateľné fľaše. Spotrebiteľov prosím o trpezlivosť," uviedol minister životného prostredia Ján Budaj. Na fľaške v obchode si treba pozrieť, či má symbol zálohovania. Jej kúpu budete vidieť aj na účte. Podľa Budaja nezálohovateľné fľaše najneskôr do šiestich mesiacov zmiznú.

Na účte následne uvidíte zvlášť cenu fľaše a zvlášť cenu zálohovania. "Spotrebiteľ si 15 centov vyberie, keď fľašu vráti," uviedol Budaj. Aktuálne máme po celom Slovensku takmer dvetisíc automatov a budú ešte pribúdať. Malé podniky túto povinnosť nemajú, mohli sa však zapojiť do systému a bol im pridelený skener. Aktuálnym cieľom je do dvoch rokov recyklovať 75 % fliaš a plechoviek, do piatich rokov by to malo byť až 90 %.

Ako treba fľašu vrátiť? Mala by byť čo najmenej pokrčená a musí byť vidieť aj čiarový kód. Mala by byť aj s vrchnákom, ak ich ľudia práve nezbierajú na charitu. "Aj vrchnák je nerozložiteľný, treba to zálohovať s tým," dodal minister.

Štát pripravil systém, za automaty zodpovedá nezávislý správca. Podľa Budaja ho budú kontrolovať a verí, že všetko pôjde v poriadku. "Aj zákazníci musia preukázať svoju ochotu a očistiť Slovensko od odpadov," dodal.

Celú tlačovú besedu, počas ktorej predstavili zálohovanie, si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok