Udalosti týždňa: Grilovanie Kolíkovej, Matovičov Veľký tresk a odchody z funkcií

TA3 TASR
9.5.2021 19:41

Uplynulé dni sa niesli v duchu odvolávania ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej. Vášne vyvolala aj Matovičova daňovo-odvodová reforma. Rezort zdravotníctva zrušil hodiny pre seniorov a od pondelka budú na Slovensku už len dva bordové okresy.

Udalosti týždňa: Grilovanie Kolíkovej, Matovičov Veľký tresk a odchody z funkcií
TASR

Odovzdali petičné hárky

Týždeň odštartovalo odovzdanie petičných hárkov za vyhlásenie referenda o predčasných voľbách hlave štátu v Grasalkovičovom paláci. Petíciu iniciovali opozičný Smer-SD a mimoparlamentný Hlas-SD, pridala sa k nim aj neparlamentná SNS. Vyzbieralo sa vyše 585-tisíc podpisov.

"Ak moc poslanca Národnej rady SR pochádza z ľudu, ľud má aj právo povedať mu, že si ho viac na stoličke neželá, a požiadať ho, aby si dobrovoľne ústavným zákonom skrátil volebné obdobie," zdôraznil líder strany Hlas-SD Peter Pellegrini a prezidentku požiadal, aby kontrolu hárkov vykonal palác, vzhľadom na množstvo podpisov, v čo najkratšom čase.

Netrpezliví špekulanti

Očkovacia turistika nabrala nový rozmer. Záujemcovia o očkovanie sa snažili k vakcíne dostať naozaj rôznym spôsobom. Po tom, čo štát zverejnil informáciu, že vakcínu dostane aj sprievod seniora nad 70 rokov, na internete sa objavili špekulanti, ktorí sa chceli nechať zaočkovať čo najskôr. Dôchodcom za sprievod ponúkali v inzerátoch stovky eur či odvoz na očkovanie zdarma.

Odchod riaditeľa NCZI

V utorok nečakane skončil vo funkcii dočasne poverený riaditeľ Národného centra zdravotníckych informácií Róbert Suja. Z pozície odišiel deň po tom, ako na tlačovej konferencii nešetril kritikou na štát. Ako problém videl aj to, že štát odsúva mladých, ktorí majú o očkovanie záujem. A to aj v čase, keď nám podľa neho hrozí, že vakcinačné centrá budú zívať prázdnotou. “Miera registrácie je extrémna nízka. Pokiaľ sa niečo nezmení, tak o tri týždne môžeme zatvárať vakcinačné centrá,” prezradil na tlačovej besede s tým, že centrum nedostalo zo strany štátu žiadnu finančnú podporu, napríklad na rozposielanie SMS správ, pričom do antigénových testov šlo podľa neho “množstvo peňazí”. Hovorkyňa rezortu zdravotníctva však poprela, že by boli informácie prezentované na tlačovej besede dôvodom na Sujovu výmenu. Národné centrum zdravotníckych informácií namiesto neho od stredy vedie Pavol Capek, ktorý bol doteraz riaditeľom úseku informatizácie a elektronizácie zdravotníctva.

Vláda získala dôveru parlamentu

Národná rada zároveň v ten istý deň schválila programové vyhlásenie vlády premiéra Eduarda Hegera. Hlasovalo zaň 89 zo 144 poslancov. Nová vláda tak získala dôveru parlamentu. Podporilo ju však menej poslancov, ako tú Matovičovu. Chýbali hlasy odídencov, Miroslava Kollára a Tomáša Valášeka, hlasovaniu sa vyhla Jana Bitó Cigániková a Radovan Sloboda z SaS, poslanci z OĽANO Martin Čepček a Ján Kerekréti.

Ďalší deň sa opäť niesol v znamení odchodu z funkcie. Postu podpredsedu Národnej rady SR sa vzdal Juraj Šeliga (Za ľudí) po tom, čo ho spolu s Janou Žitňanskou (Za ľudí) a bratislavským županom Jurajom Drobom (SaS) odfotil týždenník Plus 7 dní v jednom z bratislavských podnikov o 22:30, pričom  platí zákaz vychádzania po 21. hodine. Zároveň platí, že interiér a exteriér barov a reštaurácií musí byť po takomto čase pre ľudí zatvorený.

Zodpovednosť vyvodila aj Žitňanská, ktorá ponúkla svoj post šéfky výboru pre sociálne veci. Droba prezradil, že ak mu vystavia pokutu, zaplatí ju a rovnaký obnos venuje charite. "Na župe máme rozrobených veľa vecí, chcem dokončiť ďalšie, je to prešľap, ale v porovnaní s inými skutočnými kauzami to nie je až také zásadné," uviedol s tým, že to bola chyba, avšak nie na odstúpenie.

Matovič Veľký tresk

Vášne rozpútal návrh reformy z dielne ministra financií Igora Matoviča pod názvom Veľký tresk. Súčasný prídavok na dieťa v sume približne 25 eur mesačne by sa pre pracujúcih rodičov mal zvýšiť až na 200 eur. Každý rok by nás tento návrh stál približne 2,5 miliardy eur. Bez zvyšovania daní to však nepôjde. Reforma nepoteší živnostníkov, ktorým plánuje vziať paušálne výdavky a viac zaplatia aj na daniach z príjmu. Matovičovu daňovú reformu však kritizuje opozícia aj koalícia a navyšovanie DPH si nevedia predstaviť.

Benefity pre rodiny podľa SaS

Koaličná SaS v nasledujúci deň reagovala na Matovičovu prorodinnú politiku a prišla s tou vlastnou. Hovorila aj o symbolickom návrhu. Materskú dovolenku by chceli premenovať na rodičovskú starostlivosť.

Nový riaditeľ SIS

Novým šéfom Slovenskej informačnej služby sa po Vladimírovi Pčolinskom, ktorý sa nachádza v kolúznej väzbe za obvinenia z korupcie, oficiálne stal Michal Aláč, ktorého vo štvrtok vymenovala prezidentka Zuzana Čaputová.

Nová tvár vo vedení SIS

Novým šéfom Slovenskej informačnej služby sa po Vladimírovi Pčolinskom, ktorý sa nachádza v kolúznej väzbe za obvinenia z korupcie, oficiálne stal Michal Aláč, ktorého vo štvrtok vymenovala prezidentka Zuzana Čaputová.

 

Ďalšie uvoľnovania a zrušené hodiny pre seniorov

Došlo aj k uvoľňovaniu opatrení. Od pondelka (10. mája) už nebudú musieť ísť do izolácie blízke kontakty pozitívnych osôb, ak nemajú žiadne príznaky a sú po očkovaní. Zároveň budeme mať na Slovensku už iba dva bordové okresy, a to Myjavu a Považskú Bystricu. Na kúpaliskách budú môcť trénovať športové kluby. Rušia sa vyhradené hodiny v obchodoch pre seniorov. Zelenú s obmedzenou kapacitou dostanú aj kultúrne podujatia. Svoje brány však kiná ešte neotvoria.

Posunutá veková hranica

Rezort zdravotníctva v sobotu oznámil, že vakcínou Pfizer a Moderna sa budú môcť očkovať už aj mladšie ročníky, a to ľudia nad 45 rokov.

Odchod zo strany

V sobotu oznámila svoj odchod zo strany Za ľudí Andrea Letanovská. Máriu Kolíkovú považuje za “najlepšiu ministerku a Remišovej vyčíta, že sa za ňu dostatočne nepostavila. "Čiastočne pre nešťastnú zhodu okolností, kedy podlomené zdravie Andreja Kisku neumožnilo jeho ďalšie pôsobenie v pozícii predsedu strany. A čiastočne preto, že novozvolená predsedníčka Veronika Remišová nedokázala uchopiť a rozvíjať odkaz zakladateľa strany," dodala.

Grilovanie Kolíkovej

Odvolávaniu bude pondelok čeliť ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Koaličné strany aj deň pred mimoriadnou schôdzou avizujú, že s opozíciou určite hlasovať nebudú. Kto ale má s ministerkou spravodlivosti problém, je podľa Kolíkovej bývalý premiér Igor Matovič. Opozičné strany a mimoparlamentný Hlas-SD však tvrdia, že Kolíková nemá vo svojom kresle čo robiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok