Šeliga po škandále v bare: Rázne rozhodnutie

5.5.2021 14:37

Juraj Šeliga sa vzdal svojho postu podpredsedu parlamentu. Reagoval tak po zverejnení informácie, že sa spolu s Janou Žitňanskou a Jurajom Drobom stretli v známom bratislavskom bare. Ostali v ňom však aj po zákaze vychádzania a porušili viacero opatrení. Svojej funkcie sa vzdáva aj Jana Žitňanská.

Juraj Šeliga sa v stredu ospravedlnil všetkým občanom za svoj prehrešok. Ako uviedol, mohol by povedať, že stretnutie s Drobom a Žitňanskou bolo pracovným stretnutím. To bola podľa neho pravda, ale uznal, že sa mali stretnúť na inom mieste a nie v bare. Tvrdí však, že nešlo o žúrku. "Faktom je, že takéto pracovné stretnutie malo byť v oficiálnych priestoroch, v kancelárii, nie v uzavretej časti kaviarne," povedal Šeliga. Priznal, že miesto stretnutia bolo zlým príkladom, ktorý oslabuje dôveryhodnosť občanov voči pandemickým opatreniam.

Celý svoj život Juraj Šeliga hovorí o politickej zodpovednosti a kultúre. Priznáva ale, že v tomto zlyhal. Je si vedomý, že musí voči sebe vyvodiť politickú zodpovednosť. "Z tohto dôvodu sa vzdávam postu podpredsedu Národnej rady SR," uviedol rázne rozhodnutie. Politickú zodpovednosť sa rozhodla vyvodiť aj Jana Žitňanská, ktorá ponúkla svoj post šéfky výboru pre sociálne veci.

Vicepremiérka a predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová rešpektuje a oceňuje gesto Žitaňanskej a Šeligu. Doplnila, že jej strana šla do politiky preto, aby priniesla novú politickú kultúru. O ich nástupcoch podľa Remišovej ešte v strane nediskutovali.

Droba sa odstúpiť nechystá

Predseda Bratislavského samosprávneho kraj Juraj Droba neodstúpi zo svojej funkcie. Nemyslím si totiž, že ide o také zlyhanie, pre ktoré treba odstupovať. Vzniknutá situácia ho však mrzí a priznáva, že spravil chybu.

"Išlo o pracovné stretnutie, na ktorom sme diskutovali o zmenách v sociálnej oblasti programového vyhlásenia vlády. S pánom Šeligom som sa podelil o skúsenosti s touto problematikou na úrovni samosprávy," reagoval Droba. Stretnutie sa podľa neho neplánovane predĺžilo aj po 21.00 h vzhľadom na veľmi dobrú odbornú diskusiu. Šéf Bratislavského kraja však priznáva, že pracovné stretnutie bolo vhodnejšie realizovať v priestoroch Národnej rady SR.

"Vzniknutá situácia ma mrzí a priznávam, že som spravil chybu. Zároveň si ale nemyslím, že ide o zlyhanie, za ktoré treba odstupovať. Po 14 mesiacoch práce a výsledkoch v boji s pandémiou a jej dosahmi som si nedopatrením predĺžil večierku," uviedol Droba. Zároveň je presvedčený, že aktuálna pandemická situácia umožňuje prehodnotenie zákazu vychádzania a verím, že vláda tak urobí čím skôr.

Týždenník Plus 7 dní odfotil Drobu, Šeligu a Žitňanskú v podniku v centre Bratislavy, a to v čase zákazu vychádzania.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok