SaS reaguje na Matoviča: Ukázali svoju predstavu prorodinnej politiky

TA3/TASR
6.5.2021 12:40

Koaličná strana navrhuje zvyšovať dávku materského, rodičovského a tehotenského príspevku. Takýmto spôsobom chce zároveň podporiť viaceré skupiny rodičov ako vysokoškolské študentky, živnostníčky či osamelých rodičov. Prichádza aj so symbolickým návrhom, a to premenovať materskú dovolenku na rodičovskú starostlivosť.

SaS reaguje na Matoviča: Ukázali svoju predstavu prorodinnej politiky
ČTK

Jedným z cieľov reformy je podľa Jozefa Mihála aj to, aby sa ženy nebáli mať deti skôr ako v tridsiatich rokoch. "Ide o reformu dávok do troch rokov veku dieťaťa, teda o reformu materskej, rodičovského a tehotenského príspevku, ktoré chcem spojiť do jednej dávky," informoval poslanec a člen Výboru NR SR pre sociálne veci Peter Cmorej s tým, že reforma obsahuje predvolebné priority každého koaličného partnera a spravodlivú rodičovskú dávku by tak mala dostať každá žena bez rozdielu.

Zraniteľné skupiny

SaS plánuje zvýšiť príspevok aj matkám živnostníčkam. Ak pred dňom pôrodu začínajúca živnostníčka nie je nemocensky poistená 270 dní, nedostane materské a celé tri roky poberá len rodičovský príspevok v sume 270 eur. Po novom by dostala rodičovskú dávku vo výške 579 eur. Nárok na materské nemajú ani vysokoškolské študentky, ktoré nie sú nemocensky poistené. Poberajú len znížený rodičovský príspevok vo výške  270 eur mesačne, SaS navrhuje, aby po novom išlo o 361 eur mesačne.

Najkritickejšou skupinou sú, podľa Mihála, osamelí rodičia. SaS na ich podporu navrhuje náhradné výživné. Súčasné minimálne výžívné je vo výške 32,69 eur mesačne, strana navrhuje jeho navýšenie o takmer 100 eur na 130, 76 eur mesačne.

Symbolický návrh a motivácia pre otcov

SaS chce prispieť aj k zosúladeniu pracovného a rodinného života, ktoré plánuje podporiť tým, že rodič bude môcť poberať rodičovskú dávku a mzdu. "Nesmie sa stať, že keď žena pôjde do práce alebo si nájde niečo na prilepšenie, aby jej niekto tú dávku zobral," tvrdí Mihál s tým, že čerpanie rodičovskej dávky by malo byť flexibilné a na rozhodnutí rodičov. Strana zároveň plánuje motivovať otcov, aby prevzali staroslivost o dieťa. Ak pôjdu na materskú dovolenku otcovia, dostanú podľa Mihála mierne vyšší príspevok. Poslanci prichádzajú aj so symbolickým návrhom, a to premenovanie materskej dovolenky na rodičovskú starostlivosť.

Príspevok na staroslitvosť o dieťa plánuje SaS vyplácať nie do 3 ale do 6 rokov veku dieťaťa, presadzujú, aby sa mohol poberať v súbehu s inými dávkami či mzdou. "Ten, kto dá dieťa do škôlky alebo jaslí, dostane 150 eur," dodal Cmorej.

Kto to zaplatí?

Tieto opatrenia by mali stáť v prípade rodičovskej dávky 25 miliónov eur, náhradné výživné 18 miliónov eur, príspevok na starostlivosť 75 až 300 miliónov eur. Podľa Cmoreja je to možné zvládnuť aj bez zvyšovania daní. Ozrejmil, že najdrahšie opatrenie sú príspevky na škôlky, je to však oblasť, ktorú v tomto programovom období pomáhala financovať Európska únia z Európskeho sociálneho fondu, keď preplácala 90 % výdavkov na príspevok na starostlivosť.

Dúfa, že sa podarí aj v novom programovom období vyrokovať, aby EÚ preplácala čo najviac z tohto príspevku. "My rátame vo vyčíslení, že by nám mohli preplácať 75 % z Európskeho sociálneho fondu, v prípade, že nie, tak by to bol výdavok štátneho rozpočtu," poznamenal Cmorej s tým, že štát má stále skryté rezervy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok