Opatrenia platné od pondelka: Najväčšia zmena sa týka izolácie

TA3 TASR
7.5.2021 09:11

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský a hlavný hygienik Ján Mikas predstavili aktuálne opatrenia, ktoré budú platiť od pondelka 10. mája. Najväčšia zmena sa týka izolácie blízkych kontaktov pozitívnych osôb.

Podľa hlavného hygienika Jána Mikasa od pondelka nemusia ísť do izolácie blízke kontakty pozitívnych osôb, ak nemajú žiadne príznaky a sú po očkovaní. Rozdielne sú len termíny podľa toho, aký čas uplynul od očkovania.

Zmena pri kúpaliskách aj kultúrnych podujatiach

Zmena sa od pondelka dotkne aj umelých kúpalísk. V 1. a 2. stupni môžu poskytovať služby pre tréningy športových klubov, ktoré sú registrované v športových zväzoch, pričom bude platiť obmedzenie počtu osôb. V ružových okresoch môže byť najviac 50 športovcov v exteriéri a 25 v interiéri, v červených okresoch môže byť desať ľudí vo vnútri i vonku. Kabínkové lanovky v 1. stupni budú fungovať bez obmedzení, v 2. stupni môže byť v kabínke 1 osoba alebo osoby zo spoločnej domácnosti, v 3. stupni prevádzka nie je dovolená.

Čo sa týka kultúrnych podujatí, platí, že naplniť sa môže maximálne 50 percent kapacity. Zároveň platí, že v ružových okresoch sa budú môcť organizovať s 500 sediacimi divákmi v exteriéri, v interiéri môže byť 250 ľudí. V okresoch v 2. stupni, teda v červených, môže byť v exteriéri 200 osôb a v interiéri 150 osôb.

Kiná ostávajú zatvorené

Ako upozornil hlavný hygienik, interiérové filmové predstavenia sú naďalej zakázané, rovnako aj podujatia pre školské skupiny. Nepovoľuje sa ani fyzická interakcia s publikom. Povolené sú napríklad divadelné predstavenia, koncerty, hudobné a tanečné produkcie či výstavy.

Okrem toho pripomenul, že v bordových okresoch (Považská Bystrica a Myjava) platí zákaz vychádzania prakticky počas celého dňa, v ostatných okresoch od 21. hodiny. Červených okresov bude na Slovensku od pondelka 33 a ružových 44. Výnimky zo zákazu vychádzania sa oproti minulému týždňa nemenia. Tiež ostáva v platnosti zrušenie seniorských hodín pre nakupovanie v potravinách a drogériách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok