Šéf NCZI po kritike skončil, Matovič jeho upozornenie ocenil

TA3 TASR
4.5.2021 11:11

Národné centrum zdravotníckych informácií povedie od stredy 5. 5. Pavol Capek. V utorok o tom informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Vo funkcii nahradil Róberta Suju.

Viedol úsek informatizácie

Ako Eliášová priblížila, Capek pracuje v národnom centre od júla minulého roka. Doteraz bol riaditeľom úseku informatizácie a elektronizácie zdravotníctva. Pred nástupom do NCZI pôsobil na manažérskych pozíciách v IBM, EMC či v Univerzitnej nemocnici Bratislava. Jeho úlohou bude reorganizácia krízového riadenia centra realizácie protipandemických opatrení a očkovania proti ochoreniu COVID-19. Na starosti bude mať aj projekt elektronického zdravotníctva eHaelth a jeho transformáciu na systém novej generácie.

"V najbližšom období považuje za kľúčové vytvorenie zdravotného komunitného cloudu, ktorý by mal byť základom prevádzky eHealth ako aj ďalších aplikácií NCZI a ostatných rezortných organizácií," priblížil rezort zdravotníctva.

Nový riaditeľ NCZI deklaroval podľa rezortu zdravotníctva zámer posilniť personálne a odborné kapacity aj prostredníctvom atraktívneho odmeňovacieho modelu. Centrum sa má podľa ministerstva stať IT kompetenčným centrom pre rezortné organizácie v oblasti architektúry, dátových štandardov, integrácie a ďalších služieb.

Suja skončil po kritickej tlačovke

Róbert Suja vo funkcii skončil deň po tom, ako na tlačovej konferencii informoval, že termíny na očkovanie tínedžerov pridelili správne a v súlade s vyhláškou. Ako v pondelok uviedol, v oblastiach, kde títo ľudia boli prihlásení, nie je taký dopyt po očkovaní. Povedal, že mladí prejavili vysokú mieru ochoty cestovať na očkovanie cez celú krajinu, a pokiaľ sú vakcíny dostupné, nevidí problém v tom, aby boli títo ľudia očkovaní. Na tlačovke upozornil, že ak sa nezaregistruje viac ľudí, očkovacie centrá sa môžu o tri až štyri týždne zatvoriť.

Suja zároveň kritizoval, že NCZI nedostalo zo strany štátu žiadnu finančnú podporu, napríklad na rozposielanie SMS správ, pričom do antigénových testov šlo podľa neho "množstvo peňazí".

Matovič Sujove slová ocenil

Podľa ministra financií Igora Matoviča, Sujove slová o tom, že existuje riziko poklesu záujmu o očkovanie, sú dôležitým mementom. Ako uviedol v pondelok na tlačovej konferencii po tom, ako vláda získala dôveru parlamentu, je rád, že to "niekto pustil do obehu", a mali by sme sa touto otázkou zaoberať. Bolo by podľa neho zlé, ak by sme o pár týždňov zostali prekvapení a zistili, že sú "chladničky plné vakcín, ale nikto nechodí".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok