Hegerova vláda získala dôveru parlamentu

TA3 TASR
4.5.2021 10:21

Národná rada SR schválila programové vyhlásenie vlády premiéra Eduarda Hegera. Za programové vyhlásenie hlasovalo 89 poslancov zo 144 prítomných. Potrebných bolo minimálne 76 hlasov. Nová vláda tak získala dôveru parlamentu.

Za boli poslanci OĽANO, Sme rodina, SaS a Za ľudí, proti hlasoval klub Smeru-SD, ĽSNS aj všetci nezaradení poslanci. Neprítomných bolo šesť poslancov, medzi nimi Ján Kerekréti a Martin Čepček z klubu OĽANO, Jana Bittó Cigániková a Radovan Sloboda z SaS, Jaroslav Baška zo Smeru-SD a tiež nezaradený poslanec Štefan Kuffa.

Ambiciózne, ale reálne ciele

O programe vlády diskutovalo v pléne NR SR okolo 40 rečníkov spomedzi koaličných i opozičných poslancov a členov vlády počas mimoriadnej schôdze, ktorá sa začala v piatok. Utorkovým hlasovaním sa schôdza skončila.

Programové vyhlásenie vlády má 131 strán a 18 kapitol, v ich radení oproti pôvodnému dokumentu z apríla 2020 nenastali výrazné zmeny. Úvodná kapitola je opäť venovaná boju proti korupcii, posledná kultúre. Vyhlásenie je doplnené v úvode o aktualizáciu predchádzajúceho roka a činnosť exekutívy počas pandémie ochorenia COVID-19. Vláda deklaruje, že "revitalizované" vyhlásenie má ambiciózne, ale reálne ciele na zvýšenie kvality života každého občana. Kabinet si uvedomuje, že prípadné zlyhanie by malo na krajinu významný devastačný dosah a narastajúca nedôvera ľudí v politický systém by posilňovala extrémy. Opozícia už vopred avizovala, že vládu a jej program nepodporí.

Hegerovu vládu vymenovala prezidentka SR Zuzana Čaputová 1. apríla. Podľa Ústavy SR musel kabinet po vymenovaní do 30 dní predstúpiť pred parlament aj s programom a požiadať o dôveru.

Návrh Smeru odmietli

Poslanci zároveň odmietli návrh na zmenu uznesenia k Programovému vyhláseniu vlády z dielne opozičného Smeru-SD. Strana ním chcela docieliť vyslovenie znepokojenia NR SR nad tým, že vláda vo svojom programe odignorovala tragické udalosti a ekonomické, sociálne aj finančné dôsledky pandémie. Navrhovali i zrušenie plošného testovania, okamžité hlasovanie o predlžovaní núdzového stavu v NR SR a zriadenie parlamentnej komisie na preskúmanie zodpovednosti za negatívne javy v súvislosti s pandémiou.

Heger sa pred hlasovaním prihovoril aj opozícii

Heger (OĽANO) požiadal plénum NR SR o podporu programového vyhlásenia vlády. Prihovoril sa opozícii aj koalícii. Opozícii poprial, aby bola korektná a pravdivá. Uvíta aj prípadnú podporu vládnych návrhov z jej strany. Koaličným poslancom sa poďakoval za dôveru rekonštruovanej vláde a ministrom za ich prácu. Podčiarkol, že koalícia stojí na základoch silného mandátu získaného od občanov vo voľbách. Hovoril o šanci urobiť zo Slovenska vyspelú, inovatívnu a zdravú krajinu. Zdôraznil aj potrebu spolupráce centrálnej vlády so samosprávami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok